Οικονομία

Τα 66 big deals που αλλάζουν τον τουριστικό χάρτη

Τα 66 big deals που αλλάζουν τον τουριστικό χάρτη

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay,

Υψηλές κρατήσεις επενδυτών σε ελληνικά ξενοδοχεία

Βροχή επενδύσεων, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, προσελκύει η ελληνική ξενοδοχειακή – τουριστική αγορά και για τα επόμενα τρία-πέντε χρόνια.

Η «Ν» καταγράφει 66 μεγάλα deals που αλλάζουν τον τουριστικό χάρτη της χώρας και τις απόψεις και εκτιμήσεις των Προέδρων Τουριστικών Ενώσεων. Αν και είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς επακριβώς το συνολικό ύψος των εν λόγω επικείμενων νέων ξενοδοχειακών – τουριστικών επενδύσεων, το γεγονός ότι λ.χ. μόνο η Κρήτη και η Χαλκιδική αθροίζουν δρομολογημένες νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, καταδεικνύει την αύξηση του ήδη εντεινόμενου ρυθμού των ξενοδοχειακών επενδύσεων στη χώρα μας την τελευταία διετία. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), το σύνολο των επενδύσεων από τον ξενοδοχειακό κλάδο για κατασκευή νέων και ανακαίνιση επισκευή/συντήρηση υπαρχόντων ξενοδοχειακών δωματίων τα έτη 2021 και 2022 εκτιμάται σε περίπου 1,894 δισ. ευρώ και 2,033 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Σημαντικός παράγοντας που ευνοεί αυτήν την άνθηση των επενδύσεων στον κλάδο, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που δίνουν την ευκαιρία στους Έλληνες αλλά και τους ξένους επενδυτές να αποφύγουν τον σκόπελο των ελληνικών επιτοκίων. Σημειωτέον, δε, ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να ολοκληρωθούν το 2026, κατά συνέπεια τα εν λόγω επενδυτικά projects πρέπει να τρέξουν γρήγορα, δίνοντας έναν ρυθμό εντατικοποίησης των τουριστικών επενδύσεων στη χώρα σε ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας.

Μεγάλος αριθμός των νέων επενδύσεων αφορά τη Χαλκιδική, την Κέρκυρα, την Κρήτη, τη Ρόδο, αλλά και τις Μύκονο – Σαντορίνη και άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως και την Πελοπόννησο. Θετικές βλέπει τις προοπτικές των επενδύσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και της (HOTREC), Αλέξανδρος Βασιλικός, και δίνει έμφαση στο ότι πρόκειται για επενδύσεις όχι από distress funds αλλά από μεγάλους και καταξιωμένους επενδυτές του κλάδου και μεγάλα brands, που δείχνουν εμπιστοσύνη στη χώρα και στον ελληνικό τουρισμό σύμφωνα με την naftemporiki.gr

Από εκεί και πέρα, όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Βασιλικός, «το στοίχημα είναι συνολικό και χρειάζεται ένα ρυθμισμένο τοπίο», ήτοι μια στρατηγική σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για κάθε προορισμό και σε βάθος χρόνου. Οι ποιοτικές τουριστικές επενδύσεις, όπως προσθέτει, γίνονται με μετρήσιμα κριτήρια βιωσιμότητας και πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για τις υποδομές.

«Είμαστε μια χώρα όπου δεν υπάρχει χωροταξικό για τον τουρισμό. Οι χρήσεις γης πρέπει να χαρτογραφηθούν για κάθε προορισμό, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα και για τους επενδυτές», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ και της HOTREC.

Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να βασίζεται στη βιωσιμότητα και φυσικά να λαμβάνει υπόψη της την κλιματική αλλαγή και να περνάει μέσα από στρατηγικές υποδομές. «Ένας προορισμός δεν χτίζεται μόνο με ξενοδοχεία. Πρέπει να κοιτάξουμε τις υποδομές», τονίζει ο κ. Βασιλικός.

Είτε μεγάλες είτε μεσαίες είτε μικρότερες, οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία και γενικότερα σε τουριστικά καταλύματα που βασίζονται στο κλασικό ελληνικό «sea and sun» αλλά με σύγχρονες δομές και υπηρεσίες βρίσκονται σε «οργασμό» ήδη από άκρη σε άκρη όλης της Ελλάδας, και όπως φαίνεται με αυξητικούς ρυθμούς, που δίνουν παλμό ανάπτυξης σε βάθος χρόνου.

Δεκατρία μεγάλα projects αλλάζουν την Αθήνα

Πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχίζει να συγκεντρώνει ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικά σχετικά δρομολογημένα μεγάλα projects είναι:

 Δύο ξενοδοχεία σε συνδυασμό με τουριστικές κατοικίες σχεδιάζουν για το παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού η Lamda Development σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου. Πρόκειται για συνολική επένδυση αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ, η οποία βρίσκεται υπό σχεδιασμό.

Στις εταιρείες BELT Riviera και MALT Riviera που θα αναπτύξουν τις δύο αυτές σύνθετες τουριστικές αναπτύξεις η ΤΕΜΕΣ έχει 70% και η Lamda 30%.

Η BELT Riviera θα κατασκευάσει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 160 δωμάτια και οικιστικό συγκρότημα 17 επώνυμων κατοικιών και πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με το Mandarin Oriental Hotel Group, ενώ η MALT Riviera ξενοδοχείο 5 αστέρων με 200 δωμάτια και οικιστικό συγκρότημα 49 κατοικιών.

 Λίαν προσεχώς, συγκεκριμένα στις αρχές Οκτωβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στην Αθηναϊκή Ριβιέρα το πολυτελές «One & Only Aesthesis», όπως έχουν μετονομαστεί τα ιστορικά «Αστέρια Γλυφάδας». Πρόκειται για μια επένδυση της Grivalia Hospitality, που αγγίζει τα 280 εκατ. ευρώ.

 Τέλη 2024 με αρχές 2025 αναμένεται να λειτουργήσει το ανανεωμένο εμβληματικό Hilton, μετά από επένδυση 130 εκατ. ευρώ και μετονομασία σε «Conrad». Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από την Ιονική Ξενοδοχειακή Α.Ε., στην οποία συμπράττουν η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και ο Όμιλος Olayan.

 Σε πεντάστερο ξενοδοχείο θα μετατραπεί από τον Όμιλο Mitsis Hotels το διατηρητέο ακίνητο επί των οδών Πανεπιστημίου και Χαριλάου Τρικούπη, το οποίο ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλίμαν στην Πανεπιστημίου και αποτελεί ιδιοκτησία του ΕΦΚΑ, που κατοχυρώθηκε στον Όμιλο Mitsis Hotels κατόπιν διαγωνισμού, με διάρκεια σύμβασης 35 ετών και δυνατότητα παράτασης επιπλέον δέκα ετών. Το ύψος της επένδυσης, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, θα είναι της τάξης των 36 εκατ. ευρώ.

 Ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ είναι και το επίσης διατηρητέο κτίριο στην οδό Ζαλοκώστα 7-9 που θα μετατραπεί σε boutique hotel από τον Όμιλο Λάμψα. Η διάρκεια σύμβασης είναι 30ετής, με δικαίωμα παράτασης για άλλα δέκα έτη.

 Εντός του καλοκαιριού ο e-ΕΦΚΑ προκήρυξε επίσης πλειοδοτικό διαγωνισμό για να παραχωρήσει προς εκμετάλλευση ακίνητο 4 ορόφων ιδιοκτησίας του στην πλατεία Κλαυθμώνος και ειδικότερα επί των οδών Πραξιτέλους και Παπαρηγοπούλου, για τη μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο ή άλλου είδους τουριστικό κατάλυμα. Οι προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

Αντίστοιχος διαγωνισμός έγινε και πάλι από τον ΕΦΚΑ για την αξιοποίηση ως ξενοδοχείο κτιρίου στην οδό Σωκράτους στην περιοχή της Ομόνοιας, το οποίο λειτουργούσε ως ξενοδοχείο και στο παρελθόν, μέχρι το 1980 («Ambassadeur»).

 Ακόμη ένα νέο ξενοδοχείο, το «Radisson Theatrou Square Athens», θα αποκτήσει η Ομόνοια, βάσει της σχετικής συμφωνίας μεταξύ του Radisson Hotel Group και της Gnosis Investments. Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2024, ενώ και πάλι ο Όμιλος Radisson δρομολογεί επένδυση 30 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή κτιρίου γραφείων δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών σε συγκρότημα serviced apartments, με την επωνυμία «Radisson RED Mitropoleos Square Athens» σύμφωνα με την naftemporiki.gr

 Νέες ξενοδοχειακές μονάδες με το brand της Ibis δρομολογεί και ο γαλλικός όμιλος Accor στην οδό Πατησίων, με προβλεπόμενη επένδυση 33,5 εκατ. ευρώ σε κτίριο ιδιοκτησίας της Τριαντείου Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Σχολής Πατρών, που στο παρελθόν αποτελούσε την έδρα του θερινού θεάτρου «Αθήναιον».

 Σε τετράστερο ξενοδοχείο θα μετατραπεί το εννιαώροφο κτίριο γραφείων στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εμμανουήλ Μπενάκη, με επένδυση 25 εκατ. ευρώ. Ιδιοκτήτρια και developer του έργου είναι η Blend Development και μεγαλύτερος επενδυτής στο συγκεκριμένο έργο είναι το fund EuSIF.

 Στις αρχές του καλοκαιριού ολοκληρώθηκε η επένδυση της Fattal στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για το «NYX Esperia Palace Hotel Athens», δηλαδή το πρώην ξενοδοχείο Εσπέρια, επί των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, που ήταν ανενεργό από το 2010. Η επένδυση ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ και ο Όμιλος Fattal Hotels έχει εκμισθώσει το ακίνητο από τον ΕΦΚΑ από το 2019 και για 30 χρόνια με δικαίωμα 10 χρόνια παράταση.

Τα 10 έργα που θα ξεκινήσουν στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη νέα ξενοδοχειακά projects που βρίσκονται ήδη στα σκαριά ή αναμένεται να ξεκινήσουν στην επόμενη διετία είναι:

 Η δεύτερη πεντάστερη ξενοδοχειακή επένδυση του Ομίλου Electra Palace Hotels σε απόσταση αναπνοής από τη ΔΕΘ, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης – σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που έχει εκμισθώσει για 49 χρόνια (με δικαίωμα για άλλα 49) κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού. Η επένδυση αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και να ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.

 Μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς αναμένεται η έναρξη της κατασκευής του τετράστερου «NYX Thessaloniki» από τον ισραηλινό Όμιλο Fattal, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή1 και Κατούνη. Η επένδυση είναι της τάξης των 22 εκατ. ευρώ.

 Σε σύγχρονο τετράστερο boutique ξενοδοχείο θα μετατραπεί το διατηρητέο ξενοδοχείο «Αίγυπτος» στην οδό Πτολεμαίων. Σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους της αγοράς, υπάρχουν τρεις ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν το ακίνητο από τους Γερμανούς ιδιοκτήτες, στα χέρια των οποίων έχει περάσει από το 2016, μέσω της εταιρείας Remanagment Ελλάς Μονοπρόσωπη Α.Ε.

 Για το 2024 έχει μεταφερθεί η έναρξη λειτουργίας των δύο ξενοδοχείων της Brown Hotels στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το ιστορικό και διατηρητέο πρώην ξενοδοχείο «Βιέννη», στην οδό Εγνατία 2-4, χτισμένο κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, και τα δύο κτίρια της καπναποθήκης «Σακκά-Μιχαηλίδη», που θα μετατραπούν σε πεντάστερη και τετράστερη αντίστοιχα ξενοδοχειακή μονάδα.

 Τη «δημιουργία χώρων βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου boutique hotel και ό,τι άλλο επιτρέπεται σύμφωνα με τις πολεοδομικές υγειονομικές και λοιπές διατάξεις όπως αυτές ισχύουν (δωμάτια διαμονής, χώροι συνεδριάσεων, χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστιατόριο, καφέ, μπαρ, χώροι ψυχαγωγίας, γυμναστήριο, εμπορικά καταστήματα, κ.λπ.)» προβλέπει η σύμβαση που υπέγραψε η διοίκηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την εταιρεία Παπάζογλου Α.-Τσιτσιγάνη Σ. Ο.Ε. (διακριτικός τίτλος Διόλκος Ο.Ε.) για την εκμίσθωση κατόπιν ανακατασκευής κτιρίου ιδιοκτησίας του, στην οδό Τάσκου Παπαγεωργίου 2.

Έχει προηγηθεί ανάλογη σύμβαση για την αξιοποίηση του Μανδαλιδείου Μεγάρου, επίσης ιδιοκτησίας του ΑΠΘ, στη συμβολή της παραλιακής λεωφόρου Νίκης και της οδού Βογατσικού στο κέντρο της πόλης, με ανακατασκευή-μετατροπή του σε ξενοδοχείο.

 Σε συνέχεια της δραστηριοποίησής της στον τομέα των υποδομών φιλοξενίας με το ξενοδοχείο «MonΑsty Autograph Collection by Marriott International», η Μηχανική Περιβάλλοντος Α.Ε. εντός του 2024 θα ξεκινήσει τη ριζική ανακαίνιση – ανακατασκευή του διπλανού από το «MonΑsty» εγκαταλελειμμένου κτιρίου στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου, με στόχο την αναδιαμόρφωσή του σε συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων, τα οποία θα αξιοποιηθούν για βραχυχρόνια μίσθωση και θα εξυπηρετούνται από το ξενοδοχείο. H επένδυση για την ανακατασκευή του κτιρίου θα είναι της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ.

 Την κατασκευή ξενοδοχείου αναμένεται να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επίσης, η ανάπλαση του εμβληματικού ιστορικού βιομηχανικού ακινήτου «ΦΙΞ» στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης από την DIMAND (τα ακριβή σχέδια της ανάπλασης θα παρουσιαστούν επιτόπου από τη διοίκηση της εταιρείας στις 4 Οκτωβρίου παρουσία και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη).

 Επίσης την κατασκευή ξενοδοχείου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το σχέδιο της ανάπλασης της ΔΕΘ, η υλοποίηση του οποίου ωστόσο εμφανίζει μεγάλες καθυστερήσεις και πρόσφατα έχει διαρρεύσει ότι η κυβέρνηση μελετά σοβαρά αλλαγή του τρόπου υλοποίησής του, δηλαδή ιδιωτικοποίηση και όχι ΣΔΙΤ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, χαιρετίζει με χαρά την έλευση νέων επενδύσεων, τονίζει για μια ακόμη φορά την ανάγκη στρατηγικού σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και ζητά την άμεση διευθέτηση των εκκρεμοτήτων στο θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ και την υλοποίηση του συμφωνημένου σχεδίου για υλοποίησή της με ΣΔΙΤ.

Ένα νέο και σύγχρονο – βιοκλιματικό Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο θα λειτουργήσει εύλογα ως πρόσθετος πόλος έλξης για την πόλη γενικά και την τοπική οικονομία, αλλά και για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Κάποιες από τις προαναφερόμενες επικείμενες ξενοδοχειακές επενδύσεις, εξάλλου, εύλογα οφείλονται και στις εξαγγελίες περί ανάπλασης της ΔΕΘ.

Βόρεια Ελλάδα και Χαλκιδική προσελκύουν επενδυτές

Όσον αφορά τη Χαλκιδική, σε ορίζοντα τριετίας, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ από ελληνικές εταιρείες αλλά και ξένα funds και επενδυτές, ενώ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη επίσης σημαντικά projects πολλών δεκάδων εκατομμυρίων.

Μια από τις σημαντικότερες και ιδιαίτερες νέες επενδύσεις στη Χαλκιδική είναι το πρότυπο ξενοδοχειακό συγκρότημα που θα κατασκευάσει ο γνωστός επιχειρηματίας του τουρισμού και επίτιμος πρόεδρος του Ομίλου Sani/Ikos, Σταύρος Ανδρεάδης, μέσω της ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ, στο νησάκι Διάπορος, σε έκταση 100 στρεμμάτων. Η επένδυση αυτή, όπως ανέφερε στη «Ν» ο κ. Ανδρεάδης, θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και θα κατασκευαστεί μια πολύ σύγχρονη πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα πολυτελείας, που θα απαρτίζεται από 74 σουίτες, εκ των οποίων οι μισές με δικές τους πισίνες.

Η μονάδα θα είναι πλήρως αυτόνομη ενεργειακά και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με εξελιγμένα φωτοβολταϊκά συστήματα που θα τοποθετηθούν στα φυτεμένα δώματα των κτιρίων, ώστε να μην είναι ορατά. Επίσης, θα υδροδοτείται με την άντληση νερού από υπόγεια υδατικά αποθέματα ή, σε περίπτωση που αυτά δεν επαρκούν, από μονάδα αφαλάτωσης, ενώ θα κατασκευαστεί επίσης μονάδα διαχείρισης των αποβλήτων και τα επεξεργασμένα λύματα θα αξιοποιούνται για την άρδευση των χώρων πρασίνου.

Για την κυκλοφορία των επισκεπτών στο συγκρότημα θα χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά οχήματα, όπως και για την παραλαβή τους από την προβλήτα που θα κατασκευαστεί.

Στόχος είναι η λειτουργία της νέας μονάδας να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2026.

Το καλοκαίρι του 2025, στο μεταξύ, αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία η επένδυση της τάξης των 108 εκατ. ευρώ της Golman Sachs Asset Management (GSAM), που αφορά την ανακαίνιση και επέκταση τριών από τα έξι ξενοδοχεία της G-Hotels που έχουν περάσει στην κυριότητά της, συγκεκριμένα τις μονάδες «Athos Palace», «Pallini Beach» και «Theophano Imperial Palace» στην Καλλιθέα Χαλκιδικής.

Στη Σάρτη

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς αναμένεται, επίσης, να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει ένα νέο θέρετρο πέντε αστέρων στη Σάρτη, για το οποίο ο ελληνικός ξενοδοχειακός Όμιλος Mitsis Hotels έχει συνάψει 20ετή συμφωνία διαχείρισης με την εταιρεία Happy Holidays Α.Ε. Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ.

Να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ αναμένεται, στο μεταξύ, η δεύτερη φάση επενδύσεων στο resort πολυτελείας ΑΜΜΟΑ του Ομίλου Μεντεκίδη στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει ο διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος Zeus International Hotels & Resorts.

Η δεύτερη φάση αφορά την κατασκευή τουριστικού χωριού με 150 κατοικίες, 200 τ.μ. και άνω εκάστης και μαρίνα.

Νωρίτερα, εξάλλου, συγκεκριμένα στα μέσα του 2024, αναμένεται να ανοίξει το «Zoëtry Halkidiki», το νέο πολυτελές θέρετρο του brand «Zoëtry Wellness & Spa Resorts» στην περιοχή της Σάνης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Πρόκειται για τη δεύτερη ιδιοκτησία Zoëtry Wellness & Spa Resorts στην Inclusive Collection, μέρος του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου της World of Hyatt. Το resort θα διαθέτει 105 δωμάτια και σουίτες.

Επενδύσεις 55 εκατ. ευρώ έχει προαναγγείλει από την πλευρά του ο Όμιλος Σαββίδη για το ξενοδοχείο «Σιθωνία» του συγκροτήματος Porto Carras, για την ανακατασκευή και αναβάθμισή του, ενώ επίσης μεταξύ άλλων αναμένεται επέκταση του «Porto Sani» του Ομίλου Sani/Ikos, με τη Χαλκιδική να έχει μπει επίσης στο «στόχαστρο» του Radisson Hotel Group και της κινεζικής Fosun.

Στην Ανατολική Μακεδονία

Τουριστική επενδυτική κινητικότητα καταγράφει και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ιδιαίτερα τα παράλια της Καβάλας.

Πέραν των πολλών συγκροτημάτων κατοικιών και μικρών ξενοδοχείων που έχουν εξαγοραστεί από Βούλγαρους πολίτες ή/και επενδυτές προς εκμετάλλευση, έχουν ανακοινωθεί μερικά σημαντικά projects στην περιοχή, όπως το Alexandrou Chora, το μεγάλο project της Kourtidis Group που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε επίπεδο υποδομών έχουν ξεκινήσει ήδη εργασίες, ενώ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις και σχεδιάζεται ως ένα μοναδικό multiplex τουριστικό συγκρότημα σε ιδανική περιοχή δίπλα στη θάλασσα, στην Παραλία Οφρυνίου Καβάλας σε συνολική έκταση 175.000 τ.μ., ενώ θα είναι χωρισμένο σε τρεις διαφορετικές ενότητες, το «Alexandrou Chora Resort», το «Alexandrou Chora Village» και το «Alexander Theme Park».

Ακόμη, στην Καβάλα ο Ιρανοκαναδός επιχειρηματίας Alex Haditaghi έχει προαναγγείλει την κατασκευή των πεντάστερων πολυτελών ξενοδοχείων με επωνυμία «The Hamptons» στην έκταση που έχει αποκτήσει μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή της Νέας Ηρακλείτσας στο πρώην ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόσφατα, επίσης, ανακοινώθηκε η υλοποίηση επένδυσης Glamping, δηλαδή Glamorous Camping, στην ακτή Μπάτη στην Καβάλα, με την επωνυμία «LAAS glamping ή LAAS Mediterranean Tented Experience», η οποία σύμφωνα με την κ. Τζένη Παπαδημητρίου, εκπρόσωπο του φορέα υλοποίησης της επένδυσης, θα αγγίξει τα 15 εκατ. ευρώ.

Στην Πιερία

Στην Πιερία, τα Mediterranean Hotels της εταιρείας Βασίλειος Λάμπρου Α.Ε. δρομολογούν επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, με την οποία θα ανέβει κατηγορία (από τετράστερο σε πεντάστερο) το «Mediterranean Princess» στην Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης, ενώ παράλληλα έχουν ήδη σε εξέλιξη ξενοδοχειακή επένδυση σε έκταση 45 στρεμμάτων στη Μύκονο, ύψους 20 εκατ. ευρώ, στην παραλία Super Paradise. Στόχος της εταιρείας είναι η λειτουργία της νέας μονάδας στη Μύκονο το καλοκαίρι του 2024.

Έντονη δραστηριότητα στα δύο αρχιπελάγη

Στην Κρήτη σε ορίζοντα τριετίας, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΞ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, Μανώλης Γιαννούλης, αναμένονται επενδύσεις της τάξης των 700-800 εκατ. ευρώ και ο ίδιος εκτιμά ότι με την αποπεράτωση του ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, στο σύνολό του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2029) και του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου (θα ολοκληρωθεί το 2027) η Κρήτη θα συγκεντρώσει ακόμη περισσότερες τουριστικές επενδύσεις.

Η μεγαλύτερη από τις δρομολογημένες νέες επενδύσεις στην Κρήτη είναι το project «Elounda Hills» της Mirum Hellas, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, σημαντικό μέρος της οποίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2026.

Στη γραμμή εκκίνησης περνά και η επίσης μεγάλη επένδυση του Ομίλου Sani/Ikos στη θέση Κάμπος-Λειβάδια, του Δήμου Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ύψους 125 εκατ. ευρώ, μετά την πρόσφατη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με ορίζοντα λειτουργίας του «Ikos Kissamos» το καλοκαίρι του 2025.

Επίσης, σε ριζική ανακαίνιση του ξενοδοχείου «Hermes» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης έχει γνωστοποιήσει ότι προχωρά ο αμερικανικός Όμιλος Hills, που έχει εξαγοράσει προ διετίας έναντι 150 εκατ. ευρώ συνολικά πέντε ξενοδοχεία στην Κρήτη, ενώ έρχονται επίσης πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα της αλυσίδας Stella Hotels Collection στη θέση Αγκισαράς στη Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης, ύψους 25,7 εκατ. ευρώ και πεντάστερο ξενοδοχείο από την εταιρεία Α. Βασιλάκης ΑΕΒΕ στο Μαράθι των Χανίων, ύψους 31,75 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, επίσης, οικοδομική άδεια για την ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου στον οικισμό Πηγιανός Κάμπος στο Ρέθυμνο έχει λάβει η εταιρεία Active ΑΕΒΕ Γουναρικών και προέγκριση οικοδομικής άδειας για ανέγερση επίσης πεντάστερης μονάδας στη θέση Λιβάδι στην περιοχή Γεωργιούπολη Χανίων έχει λάβει η εταιρεία Λύρα ΙΚΕ, ενώ σε επέκταση της μονάδας του στον οικισμό Ραπανιανά του Δήμου Πλατανιά στα Χανιά θα προχωρήσει και ο κ. Γιαννούλης.

Ρόδος

Τη δημιουργία στη Ρόδο ενός από τους μεγαλύτερους προορισμούς γκολφ της Μεσογείου έχει στόχο ο Όμιλος Mitsis Hotels, σε έκταση στη βόρεια Αφάντου (Γκολφ Αφάντου). Οι εργασίες ξεκινούν προσεχώς, με προοπτική ολοκλήρωσης το 2026, και η επένδυση, που θα περιλαμβάνει τρία ξενοδοχεία πολυτελείας, μαρίνα, γήπεδα γκολφ, εμπορικό κέντρο κ.ά., αναμένεται να αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος όμιλος έχει εξαγοράσει, επίσης, το «Grand Hotel» στην πόλη της Ρόδου και επίκειται ανακαίνισή του.

Πεντάστερη ξενοδοχειακή επένδυση 15,8 εκατ. ευρώ στη θέση Πλημμύρι στη Δημοτική Ενότητα Νοτίου Ρόδου δρομολογεί, επίσης, μεταξύ άλλων, η εταιρεία Επενδύσεις Νότιας Ρόδου Α.Ε. Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις. Η επένδυση έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Μύκονος – Σαντορίνη

Ο Όμιλος Mitsis Hotels έχει λάβει έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για την ανέγερση και ανάπτυξη τουριστικού συγκροτήματος στη Μύκονο, με ξενοδοχειακό κατάλυμα πέντε αστέρων, επένδυση ύψους 61 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στα 33,4 εκατ. ευρώ ανέρχεται η δρομολογημένη επένδυση της Blue Iris Επενδύσεις Μονοπρόσωπη Α.Ε. για πεντάστερο ξενοδοχείο στη Μύκονο (Άνω Μερά).

Στη Σαντορίνη ο Δήμος Θήρας έχει προεγκρίνει οικοδομική άδεια για πεντάστερο ξενοδοχείο της εταιρείας Skybay ΙΚΕ Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, καθώς και άδεια αναθεώρησης για την ανέγερση κύριου τουριστικού καταλύματος, ξενοδοχείου 4 αστέρων, στην περιοχή Μεγαλοχωρίου, ιδιοκτησίας της εταιρείας Denvelopment IKE.

Επίσης, στη Θήρα ξενοδοχείο πέντε αστέρων δρομολογείται στην κοινότητα Μεγαλοχωρίου από την εταιρεία Ερμής Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

Αναθεώρηση άδειας για τροποποίηση της μελέτης και την ανέγερση ξενοδοχείου τύπου 5 αστέρων στην Αιγιάλη στον Δήμο Αμοργού από την Αιγιαλίς Α.Ε. έχει εγκρίνει και η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Κέρκυρα – Ζάκυνθος

Στην Κέρκυρα επίκειται πολυτελής πεντάστερη επένδυση για τη δημιουργία της ξενοδοχειακής μονάδας«Ikos Odisia» του Ομίλου Ikos/Sani, δυναμικότητας 297 πολυτελών καταλυμάτων/934 κλινών, ύψους 48,5 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, επίσης, προέγκριση οικοδομικής άδειας έχει λάβει, από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, η Τζένεσις Ξενοδοχειακή ΙΚΕ για την ανέγερση ξενοδοχείου κλασικού τύπου, τεσσάρων αστέρων, στον οικισμό Γουβιά.

Επίσης, μεταξύ άλλων επενδύσεων στα Επτάνησα, οικοδομική άδεια για την ανακαίνιση και αναβάθμιση του ξενοδοχείου «Louis Zante Beach» στον Λαγανά Ζακύνθου σε πεντάστερο έχει δοθεί στην εταιρεία Leonidas Hotel 1 AE.

Κερδίζει πεντάστερα η Πελοπόννησος

Η Μεσσηνία αποτελεί επίσης σημαντικό πόλο τουριστικών επενδύσεων τα τελευταία χρόνια. Πολύ πρόσφατα (στα μέσα Αυγούστου) τέθηκε σε λειτουργία το «Mandarin Oriental Costa Navarino», η νέα υπερπολυτελής επένδυση της ΤΕΜΕΣ στην Costa Navarin, με την οποία πραγματοποίησε και το «ντεμπούτο» της στην Ελλάδα η Mandarin Oriental, όπως και η Navarino Agora στην περιοχή Navarino Bay.

Οι συνολικές επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ στην περιοχή αγγίζουν πλέον τα 850 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. τη διετία 2022 2023 και όπως γνωστοποίησε η διοίκηση της εταιρείας έπεται επενδυτική συνέχεια στις περιοχές Navarino Hills και Navarino Blue με θεματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Ακόμη, στη Μεσσηνία, στη δημιουργία πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας προχωρά η South Cost Ανώνυμη Τουριστική και Κτηματική Εταιρεία στα Βουνάρια Κορώνης, με επένδυση 5,333 εκατ. ευρώ, και στη δημιουργία επίσης πεντάστερου ξενοδοχείου προχωρά η Porto Milos Kalamata Μονοπρόσωπη ΙΚΕ με επένδυση 5,5 εκατ. ευρώ.

Παραμένοντας στην Πελοπόννησο, μεγάλο επενδυτικό project που αναμένεται να αγγίξει τα 80 εκατ. ευρώ είναι το resort «Six Senses Porto Heli» στο Πόρτο Χέλι από την CBE Capital, που προβλέπεται να λειτουργήσει το 2026, ενώ στην περιοχή της Λακωνίας η Sparta Gourmet της οικογένειας Βαλιώτη προβαίνει σε κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος πέντε αστέρων με επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή – αναβάθμιση του ξακουστού στο παρελθόν ξενοδοχείου «Λακωνίς» στο Γύθειο.

Στην Πάλαιρο

Στα 180 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσει η επένδυση για τη δημιουργία του πεντάστερου νέου θερέτρου «Varko Bay» στη χερσόνησο Βαρκό της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου στην Αιτωλοακαρνανία.

Το θέρετρο θα αποτελείται από 116 πολυτελείς βίλες και 45 κατοικίες. Η επένδυση υλοποιείται από την εταιρεία RND Investments.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments