ΑΠΟΨΕΙΣ

Ν.Παπαθανάσης:Προτεραιότητα μας η ορθή διαχείριση κάθε ευρωπαϊκού πόρου υπέρ της οικονομίας και της κοινωνίας

Ν.Παπαθανάσης:Προτεραιότητα μας η ορθή διαχείριση κάθε ευρωπαϊκού πόρου υπέρ της οικονομίας και της κοινωνίας
Γράφει στο pagenews.gr ο Νίκος Παπαθανάσης Αναπλ. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Η Κυβέρνηση, σε απόλυτη στοίχιση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, νομοθέτησε το 50% του οικονομικού προγράμματός της από τον πρώτο μήνα λειτουργίας της νέας Βουλής και προχωρά αταλάντευτα στην υλοποίηση του στόχου της για ανάπτυξη που μας αφορά όλους. Οι προκλήσεις είναι διαρκείς, κυρίως λόγω των  δυσκολιών που προκαλεί η κλιματική κρίση, αλλά ο στόχος παραμένει ίδιος.

Η επίτευξη αυτού του στόχου της ανάπτυξης, συνεπάγεται μια ακόμα πιο ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία και μια πιο δίκαιη κοινωνία. Απαραίτητη συνθήκη είναι η συνεχής προσπάθεια βελτίωσης του φιλικού ως προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος με μεταρρυθμίσεις, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας και η παροχή κάθε δυνατής στήριξης στους κοινωνικά πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Προϋπόθεση βεβαίως, αποτελεί η πιστή εφαρμογή του δίπτυχου μεταρρυθμίσεις με οικονομική πειθαρχία, αλλαγές με σοβαρότητα. Η διατήρησή μας εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών στόχων είναι σημαντική για τη μεγιστοποίηση της αξιοπιστίας και της δυναμικής της χώρας. Αυτός είναι και ο γνώμονας της ακολουθούμενης πολιτικής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Απτό αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής επιλογής ευθύνης αποτελούν, μεταξύ άλλων, οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς πιστοποιημένους οίκους και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ανάκτηση που μόνο τεχνοκρατικό όρο δεν συνιστά, καθώς σχετίζεται άμεσα όχι μόνο με τη μείωση του κόστους δανεισμού αλλά, πρωτίστως, με την ενίσχυση των προϋποθέσεων δημιουργίας ακόμα περισσότερων θέσεων απασχόλησης, κυρίως για νέες και νέους.

Απόδειξη της ισχυρής πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και ειδικότερα του οικονομικού επιτελείου, αποτελεί η θέση που κατέκτησε και εξακολουθεί να διατηρεί η Ελλάδα στην πρώτη τριάδα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, η οποία τριπλασιάστηκε κατά την τετραετία 2019-2023.

Μπορούμε με ασφάλεια πλέον να πούμε ότι η ολοκλήρωση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020, θα βρει την Ελλάδα να έχει απορροφήσει όχι μόνο το 100% των 20,2 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά προβλεφθεί αλλά και το σύνολο των επιπρόσθετων πόρων που εξασφαλίστηκαν στη συνέχεια.

Στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στην περιφερειακή ανάπτυξη όπως πιστοποιεί το γεγονός ότι οι 13 Περιφέρειες της χώρας ενισχύονται πλέον με 8,1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027 έναντι 5,9 δισ. ευρώ κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Προτεραιότητά μας παραμένει, ταυτόχρονα, η έμπρακτη ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, επιπλέον των πόρων που δόθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο, μόνο στο πλαίσιο του προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα” του ΕΣΠΑ 2021-2027, υλοποιούνται σήμερα δράσεις ύψους ενός δισ. ευρώ για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Καταλύτη για τη διεύρυνση του κύκλου των επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αποτελεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από καινοτόμα εργαλεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσω της ΕΑΤ από το 2020 μέχρι και σήμερα έχουν χορηγηθεί 44.700 νέα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το ύψος τους να ξεπερνά τα 9,2 δισ. ευρώ, δημιουργώντας μάλιστα 18.600 νέες θέσεις εργασίας.

Συνεχίζουμε την στήριξη της επιχειρηματικότητας με στόχο τη δυναμική ανάπτυξη για την δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεις εργασίας για όλες και όλους τους συμπολίτες μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments