Γεωπολιτικά

Ένας χρόνος από την προσάρτηση της αν. Ουκρανίας

Ένας χρόνος από την προσάρτηση της αν. Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Στη Ρωσία η πρώτη επέτειος της «προσχώρησης των νέων περιοχών», όπως αποκαλεί η προπαγάνδα του Κρεμλίνου την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα

Πριν από ένα χρόνο η Ρωσία προσάρτησε τις ουκρανικές περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Οι κάτοικοι περιγράφουν πως άλλαξε η ζωή τους.

Στη Ρωσία η πρώτη επέτειος της «προσχώρησης των νέων περιοχών», όπως αποκαλεί η προπαγάνδα του Κρεμλίνου την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, γιορτάζεται σήμερα με συναυλίες και επετειακά χαρτονομίσματα. Υπολογίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο περίπου 1-2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις κατεχόμενες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την καταπίεση και τη φτώχεια.

Η DW μίλησε με κατοίκους των τεσσάρων περιοχών για τη ζωή τους σήμερα. Λόγω του φόβου των διώξεων, τόσο από την κατοχική δύναμη, όσο και από τις ουκρανικές αρχές, αρκετοί συνομιλητές ζήτησαν να μην δημοσιευθούν τα ονόματά τους. Κάποιοι δεν θέλησαν να δουν δημοσιευμένες ούτε καν τις προσωπικές τους ιστορίες.

Οι κάτοικοι των λεγόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονμπάς και των εδαφών που κατελήφθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις καταθέτουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την «προσχώρηση» των περιοχών τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. Πολλοί στις «Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», ιδίως στις πόλεις που δεν καταστράφηκαν, θεωρούν ότι η προσάρτηση σηματοδοτεί το τέλος της οικονομικής απομόνωσης και της γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατούσε εκεί τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Πηγή: dw.com//Ιγκόρ Μπουρντίγια

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments