Οδηγός

Ακρίβεια: Η νέα επιταγή που εξετάζει η κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα [vid]

Ακρίβεια: Η νέα επιταγή που εξετάζει η κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση φαίνεται ότι πρόκειται να εξετάσουν νέα επιταγή ακρίβειας για τους πολίτες που δεν έχουν στήριξη

Προλόγισε τη στήριξη των πλέον ευάλωτων πολιτών εν μέσω εορτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Δευτέρας, 2 Οκτωβρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας στον Αντώνη Σρόιτερ και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και δεσμεύτηκε να «ξύσω τον πάτο του βαρελιού» για τις ευάλωτες ομάδες πολιτών. Με αυτά που είπε στον άνκορμαν του τηλεοπτικού σταθμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση φαίνεται ότι πρόκειται να εξετάσουν νέα επιταγή ακρίβειας για τους πολίτες που δεν έχουν στήριξη. 

«Υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα οι οποίοι πραγματικά τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Κι εγώ δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού ώστε αυτοί οι συμπολίτες μας που όντως δεν έχουν κανένα απόθεμα και καμία άλλη δυνατότητα στήριξης, να μπορέσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, βλέποντας και την εξέλιξη του Προϋπολογισμού έως το τέλος του χρόνου, για να δω αν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω να τους βοηθήσουμε», ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η τελευταία επιταγή ακρίβειας δόθηκε τα Χριστούγεννα του 2023 και επρόκειτο για ένα ποσό της τάξης των 250 ευρώ. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με νομοσχέδια και πρωτοβουλίες 

Όπως έγραψε ο Σπύρος Μουρελάτος στην «Απογευματινή της Κυριακής», η κυβέρνηση βρίσκεται επί ποδός πολέμου προκειμένου να αντιμετωπίσει προκλήσεις που είναι αυτόνομες αλλά και πολυπλόκαμες, μία προσπάθεια της οποίας ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρονται τα εξής: Πειστικές απαντήσεις σε πολυσύνθετες προκλήσεις, σχεδόν σε κάθε επίπεδο της δημόσιας σφαίρας, επιχειρεί να προτάξει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάτι παραπάνω από τρεις μήνες μετά τον εκλογικό θρίαμβό της, η καινούργια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναζητά εναγωνίως ένα παράθυρο σχετικής ηρεμίας, προκειμένου να κάνει το πολυπόθητο πολιτικό restart, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι πολύ σοβαρές επιπτώσεις τους, που σημάδεψαν το φετινό καλοκαίρι, όπως και μεμονωμένες αστοχίες, που οδήγησαν στην απομάκρυνση δύο υπουργών, υποχρέωσαν συχνά το Μέγαρο Μαξίμου σε θέση άμυνας παρά την εξόφθαλμη αδυναμία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης να καρπωθούν την οποιαδήποτε φθορά της κυβέρνησης.

Το κυβερνητικό στίγμα περιέγραψε με ευκρίνεια από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα της δεύτερης, συνεχόμενης θητείας του στην Ηρώδου Αττικού την ταχεία υλοποίηση ταυτόχρονων μεταρρυθμίσεων σε πολλά πεδία, με στόχο να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πραγματικότητα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Αντίπαλός μας και απόλυτη προτεραιότητα της κυβερνητικής δράσης είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών», είναι το μότο που προέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την παρέμβασή του την προηγούμενη Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως η αδιάκοπη μάχη της κυβέρνησης με τα μεγάλα ή τα μικρότερα προβλήματα της καθημερινότητας είναι εκ των πραγμάτων βαρόμετρο, αλλά και ο πήχυς της κυβερνητικής προσπάθειας, αλλά και των προσδοκιών των πολιτών. «Να επαναλάβω την απόλυτη προσήλωσή μας στις μικρές και μεγάλες αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών», σημείωσε με νόημα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της προηγούμενης Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα, όπως μεταδίδουν τακτικοί συνομιλητές του, ότι η ισχυρή εντολή που έλαβε προ τριών μηνών αποτελεί κατ’ ουσίαν ισχυρή παρότρυνση για μετωπική σύγκρουση με διαχρονικές παθογένειες και υστερήσεις και όχι για μικροδιευθετήσεις και «μπαλώματα».

Εκ των πραγμάτων, πεδίο… αποδείξεων για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποτελέσει η μάχη κατά της ακρίβειας, που είναι εκ των πραγμάτων αδυσώπητη, η οποία όπως μεταδίδεται από το κυβερνητικό επιτελείο θα είναι αδιάκοπη. Σε αυτήν την κατεύθυνση το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει σε τρεις κύριες κατευθύνσεις: ευελπιστεί να αποδώσει η δέσμη παρεμβάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, που ψηφίζεται σε λίγες ημέρες, εντατικοποιεί τους εξονυχιστικούς ελέγχους τόσο στους προμηθευτές όσο και στη λιανική, ενώ μετατοπίζει το βάρος σε μόνιμες παρεμβάσεις αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Καταιγισμός

Σε αυτό το πλαίσιο, η πληθώρα νομοσχεδίων, που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα γίνει σε δύο δόσεις λόγω της μεγάλης «ύλης», με τη δεύτερη δόση να έχει προγραμματιστεί για τις 11 Οκτωβρίου ανάμεσα στους δύο γύρους των αυτοδιοικητικών εκλογών, αποτελεί κατ’ ουσίαν μόνο μία πρόγευση των όσων έπονται το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Στο κυβερνητικό επιτελείο «πατάνε γκάζι» σε ό,τι αφορά τη μεταρρυθμστική προσπάθεια, καθώς, όπως λέγεται, ξεκάθαρος στόχος είναι να δημιουργηθεί εκ νέου θετικό momentum για την κυβέρνηση:

«Ξέρουμε ότι, εκ των πραγμάτων, αναλώνουμε αρκετό χρόνο στη διαχείριση των κρίσεων. Αυτό είναι πια μία πραγματικότητα η οποία έχω την εντύπωση ότι θα μας συνοδεύει διαρκώς, αλλά δεν μπορεί να ακυρώνει τον κύριο πυρήνα του λόγου για τον οποίο μας εξέλεξαν οι πολίτες και μας έδωσαν αυτό το πολύ υψηλό ποσοστό, που δεν είναι άλλος από το να εφαρμόσουμε μεγάλες και τολμηρές αλλαγές», διεμήνυσε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ηδη, νομοσχέδια-τομές, όπως το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και αυτό του Υγείας για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, δίνουν τον τόνο για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», το αμέσως προσεχές διάστημα έρχονται προς έγκριση ή προς ψήφιση πολύ σημαντικά νομοσχέδια, που το καθένα από αυτά συμπληρώνει το παζλ του μεταρρυθμιστικού στίγματος που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών εισάγει προσεχώς τη φορολογική μεταρρύθμιση, που συνεπάγεται την περαιτέρω ψηφιοποίηση των χρηματικών συναλλαγών με προφανή στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Από κοντά και το νομοσχέδιο για τον εξωτραπεζικό δανεισμό, που αφορά επιχειρήσεις που δεν είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση. Ουσιαστικά επιχειρείται να δημιουργηθεί ένας νέος πυλώνας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εκτός των συστημικών τραπεζών για το microfinancing, όπως το θέτει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πολύ σημαντικό όσο και επίκαιρο, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, εντός του οποίου προβλέπεται και η ταχεία κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Σημαντικά τα νομοθετήματα του υπουργείου Υγείας για την επέκταση του θεσμού του «Προσωπικού Ιατρού», αλλά και για τη διαμόρφωση του νέου νοσοκομειακού χάρτη και την οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει προς ψήφιση έως το τέλος Οκτωβρίου την τροποποίηση των Κωδίκων, ενώ εισάγει προς διαβούλευση τον νέο δικαστικό χάρτη, όπου εκφράζεται η φιλοδοξία πως θα επιταχύνει τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας φέρνει τις επόμενες εβδομάδες προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, που κατ’ ουσίαν αποτελεί προπομπό της σημαντικής δέσμευσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για αλλαγή του άρθρου 16.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments