Πολιτική

Φάμελλος: Μεγάλη ατυχία για την Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Φάμελλος: Μεγάλη ατυχία για την Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), H συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών συμπίπτει με τη συμπλήρωση των εκατό (100) πρώτων ημερών της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

H συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών συμπίπτει με τη συμπλήρωση των εκατό (100) πρώτων ημερών της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

H συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών συμπίπτει με τη συμπλήρωση των εκατό (100) πρώτων ημερών της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στις πρώτες λοιπόν εκατό (100) ημέρες που, από ό,τι είπε εχθές φάνηκαν χίλιες (1.000) στον κ. Πρωθυπουργό, έχουμε σοβαρά προβλήματα, αρρυθμίες και αποτυχίες της κυβέρνησης και ένα εδραιωμένο κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία και στην οικονομία γιατί οι πολίτες πλέον καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στη χώρα.

Και αν φάνηκαν χίλιες (1.000) αυτές οι μέρες στον κ. Μητσοτάκη καταλαβαίνετε πόσες φάνηκαν στους πολίτες που υποφέρουν, που πλήττονται από ακρίβεια, πυρκαγιές, πλημμύρες αλλά ιδιαίτερα από την ανασφάλεια που υπάρχει στη ζωή τους.

Αξίζει όμως να θυμηθούμε τις πρώτες εκατό (100) μέρες της πρώτης διακυβέρνησης Μητσοτάκη το 2019. Θυμάστε τότε το εφεύρημα του επιτελικού κράτους των αρίστων που είχε τύχει και κολακευτικού σχολιασμού από έγκριτους αναλυτές; Σε εκείνες τις πρώτες εκατό (100) μέρες το 2019 είχαμε και εκείνη την απαράδεκτη τροπολογία, αν θυμάστε, που έδινε τη δυνατότητα να τοποθετηθεί ο κος Κοντολέοντας επικεφαλής της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο.

Ξέρετε ο κος Κοντολέοντας, ο οποίος εκδιώχτηκε από την ΕΥΠ λόγω του μεγάλου σκανδάλου των υποκλοπών για να ξεπλύνει τις ευθύνες και του Μαξίμου και του κ. Μητσοτάκη και που ακόμη περιμένουμε από τη δικαιοσύνη να δώσει απαντήσεις πού βρίσκεται η διερεύνηση του σκανδάλου και να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου, που πλήττεται από τις επιλογές της κυβέρνησης.

Όμως η κατάρρευση σε πολλές λειτουργίες της χώρας μας αλλά και του αφηγήματος των αρίστων και του επιτελικού κράτους έχει πλέον μεγάλο κόστος για την ελληνική κοινωνία και οικονομία και στους δημοκρατικούς θεσμούς αλλά και σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας.

Γιατί οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια δίπλα τους καθημερινά, βλέπουν να πολλαπλασιάζονται τα αδιέξοδα.

Και θα ξεκινήσω από τη Θεσσαλία. Εχθές με τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, πήγαμε πάλι εκεί και μάλιστα μετά από μία νέα καταστροφή που συνέβη μέσα σε δύο (2) εβδομάδες και όχι κάθε 16.000 χρόνια.

Πήγαμε εκεί και τι είδαμε; Είδαμε ξανά πλημμυρισμένους δρόμους, ξανά λάσπες, χωράφια κατεστραμμένα και νέες καταστροφές σε υποδομές. Κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και πάρα πολλοί που προσπαθούν μόνοι τους να τα καθαρίσουν, πολίτες που θέλουν να φύγουν από τα χωριά τους γιατί δεν βλέπουν μέλλον, αλλά δυστυχώς και υπερήλικες εγκαταλελειμμένοι, μόνοι τους πολλές φορές έξω από το σπίτι τους. Μία λέξη ταιριάζει στο αποτύπωμα των θητειών των κυρίων Μητσοτάκη και Αγοραστού στη Θεσσαλία: ΑΠΟΓΝΩΣΗ

Η παραίτηση του κυρίου Θωμά Ιωάννη, υποψηφίου Περιφερειακού Συμβούλου του κ. Αγοραστού, νομίζω τα λέει όλα. Την απόλυτη διαφωνία του με τον τρόπο διαχείρισης της έκτακτης κατάστασης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με τη στρατηγική που ακολούθησαν ο κ. Κώστας Αγοραστός και οι αιρετοί της παράταξης του. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η παρωδία της Περιφέρειας «έπνιξε» το Δήμο Παλαμά, εξαθλίωσε τους συμπολίτες του, άφησε τους περισσότερους χωρίς σπίτι, χωρίς χωράφια και χωρίς δουλειά. Και σάς βεβαιώ ότι διέγραψα μία ακραία λέξη που περιλάμβανε στην ανάρτησή του.

Όπως βλέπετε δεν τα λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ…

Μεγάλη ατυχία τελικά, όπως είπε ο κ. Βορίδης για το Βόλο, αλλά και για όλη τη Θεσσαλία. Περιέργως θα συμφωνήσω μαζί του. Μεγάλη ατυχία και για τη Θεσσαλία, και για τη Ρόδο, και για τον Έβρο, και για την Εύβοια αλλά και για την Αττική η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτή είναι η μεγάλη ατυχία για τους Έλληνες πολίτες. Γιατί η δεύτερη καταστροφή που ακολούθησε τον Daniel βρήκε τη Θεσσαλία με ανοιχτές πληγές. Διότι δεν αποκαταστάθηκαν οι ζημιές της πρώτης καταστροφής και πολλαπλασιάστηκαν τα προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν σε όλες τις περιοχές που πήγαμε εχθές, να συναντήσουμε παντού πολίτες που δεν έχουν λάβει την πρώτη αποζημίωση για την οικοσκευή. Και ιδιαίτερα δεν μπορούμε να ανεχόμαστε ως πολιτεία αυτή η κατάσταση να πλήττει πρώτα από όλα τους ευάλωτους. Γιατί πλήττονται πρώτα από όλα αυτοί που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα, που δεν έχουν δεύτερο σπίτι, που δεν έχουν εισόδημα, οι υπερήλικες. Και υπάρχει και ο κίνδυνος των επιδημιών γιατί δεν έχουν λυθεί ούτε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πριν από ένα μήνα.

Να σάς μεταφέρω τι είδαμε εχθές κατά την επίσκεψή μας στις πληγείσες περιοχές. Ότι η πολιτεία δεν πήγε να ρωτήσει πώς τα βγάζουν πέρα. Στο Βόλο πολίτες μόνοι τους καθαρίζουν τόνους λάσπη και από τα σπίτια τους και από τους δρόμους, χωρίς αποζημιώσεις σε μεγάλο ποσοστό, με εγκατάλειψη πολλών κατοικιών, μέσα στην πόλη του Βόλου. Ενώ από την πρώτη πλημμύρα είχαν μείνει τα φερτά μέσα στην κοίτη του Κραυσίδωνα που οδήγησαν σε στένωση της διατομής απορροής, άρα μεγαλύτερο και εντονότερο πλημμυρικό φαινόμενο, με ευθύνη της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης.

Στο Σωτήριο του δήμου Κιλελέρ, ένα χωριό φάντασμα γιατί οι κάτοικοι έχουν φύγει, είδαμε παντού λιμνάζοντα νερά και κίνδυνο υγειονομικής βόμβας, πλήρη καταστροφή της παραγωγής, καταστροφή ακόμη και σε βασικές αρδευτικές υποδομές και ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων χωρίς αποζημίωση.

Στις εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη στη Λάρισα. Εκεί δεν έχει δοθεί καμία αποζημίωση για την οικοσκευή των πολιτών, με την πρόφαση ότι οι κατοικίες ανήκουν στον οργανισμό εργατικής κατοικίας. Εδώ πρέπει να δώσετε λύση. Είναι οι πρώτοι που χρειάζονται λύση γιατί μιλάμε για τα πιο ευάλωτα στρώματα και για μία καθαρή ταξική διάκριση έναντι αυτών των πολιτών. Γιατί δεν μπορούν να ζήσουν. Συν τα σοβαρά στατικά προβλήματα στις κατασκευές, “χάσκουν” τα θεμέλια των πολυκατοικιών ενώ διακόσιες (200) οικογένειες χωρίς κατοικία φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία με ευθύνη του δήμου.

Στον Παλαμά όμως η κατάσταση ήταν χειρότερη γιατί εκεί βρήκαμε μόνους υπερήλικες χωρίς συγγενείς σε ράντζα στο γυμναστήριο που μάς ζήτησαν να κάνουμε κάτι για να τούς βοηθήσουμε. Ενώ ακόμη σιτίζονται πολίτες από το δήμο, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε υποδομές. Σοβαρά προβλήματα έχουμε στο Ευύδριο Φαρσάλων. Οι πολίτες κατήγγειλαν λάθος αρδευτικά έργα της Περιφέρειας που συντέλεσαν στο να πλημμυρίσει το χωριό. Σοβαρά προβλήματα με υπολείμματα ακόμη και κορμών μέσα στα ρέματα και φερτών, νέα πλημμύρα σε όλο το χωριό, λανθασμένα έργα από την περιφέρεια Θεσσαλίας, υλικά από καθαρισμό ποταμού που έμειναν μέσα στην κοίτη και παρασύρθηκαν και συντέλεσαν στις πλημμύρες. Το ίδιο και στη Δομοκό στην Φθιώτιδα: 5.500 στρέμματα χωραφιών καλυμμένα με φερτά υλικά, αγωνία για τον πρωτογενή τομέα, καμία απάντηση από την πολιτεία. Αυτό που μάς έλεγαν είναι ότι εσείς έρχεστε εδώ ξανά και ξανά ενώ η πολιτεία δεν έχει έρθει ακόμη.

Είναι όλα αυτά ατυχία; Είναι μία μεγάλη ατυχία; Δεν είναι όλα αυτά τυχαία και δεν είναι ατυχία. Είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι άφησε τη χώρα αθωράκιστη και απροστάτευτη στις μεγάλες φυσικές καταστροφές. Είχε στη διάθεσή της όλα τα δεδομένα και την απαραίτητη προετοιμασία το 2018 και 2019.

Ο σοφός λαός λέει κάτι. Ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και εδώ η ευθύνη είναι του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, ο οποίος μάλιστα για να δείξει ότι κάτι έκανε τόλμησε να περηφανευτεί στη Μάλτα στο EUMed9 ότι οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στη χώρα μας ήταν μικρότερες από τη Λιβύη. Συνέκρινε μία χώρα της ευρωζώνης με μία χώρα με εμφύλιο πόλεμο εδώ και 10 χρόνια που δεν έχει υποδομές. Και από την άλλη έχει το θράσος να επικαλείται την κλιματική κρίση ως ευκαιρία για επέκταση της τουριστικής περιόδου!

Εμείς τον καλούμε ξανά να έρθει μαζί μας στον Έβρο, στη Ρόδο, στη Θεσσαλία να πει στους πολίτες με ποιο περιβάλλον και με ποιες υποδομές θα στηριχτεί το τουριστικό προϊόν σε διευρυμένη τουριστική περίοδο. Γιατί και το περιβάλλον είναι πόρος ανάπτυξης για τον τουρισμό και οι καθυστερήσεις και η ανεπάρκεια του κ. Μητσοτάκη συντέλεσαν να υποβαθμιστεί και αυτός ο πόρος.

Ενώ διαβάζουμε ότι και το πόρισμα της Ολλανδικής εταιρείας για τη Θεσσαλία επιβεβαιώνει την κριτική μας. Έλλειψη σχεδίου και διαδικασιών για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων, φραγμένα αρδευτικά κανάλια, κακοτεχνίες σε κρίσιμα έργα, απραξία υπηρεσιών και επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Για μία πολιτεία χωρίς δομές, χωρίς προσωπικό και χωρίς σχέδιο.

Χωρίς Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας που δεν αναθεωρήθηκαν το 2021 και τα βάλατε στο συρτάρι. Δεν αξιοποιήθηκε η θεσμική γνώση που είχε η πολιτεία το 2018, τα ίδια μας είπαν και οι ακαδημαϊκοί επιστήμονες που είδαμε χθες στο Βόλο. Χωρίς υλοποίηση του σχεδιασμού υδάτων για τη Θεσσαλία που επέλεξαν ΝΔ και ο κος Αγοραστός να παγώσουν. Χωρίς περιφερειακά σχέδια προσαρμογής στην κλιματική κρίση που η Περιφέρεια έκανε επτά (7) χρόνια να ολοκληρώσει. Αυτή είναι η αριστεία και η επιτελικότητα;

Όμως μην πάτε μακριά, ακόμα περιμένουμε από τον κ. Πρωθυπουργό να μάς καταθέσει τα έγγραφα που έχει υποβάλει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρόσθετη χρηματοδότηση για τη Θεσσαλία. Πού είναι λοιπόν τα έγγραφα; Γιατί δεν τα έχει καταθέσει στη Βουλή ο κος Μητσοτάκης; Τελικά έγινε αίτημα ή είναι τόσο ανεπαρκής ο κος Μητσοτάκης; Μήπως τελικά το ταξίδι στο Στρασβούργο έγινε για τα μάτια του κόσμου; Γιατί δεν έρχεται ο κος Μητσοτάκης στη Βουλή να συζητήσουμε για τη Θεσσαλία και τη θωράκισή της και την επόμενη μέρα; Ακόμα περιμένουμε και να ανταποκριθείτε στο αίτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για προημερήσια συζήτηση στη Βουλή για τις πλημμύρες και για την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας στην κλιματική κρίση. Ο κος Μητσοτάκης δεν έχει την επάρκεια να συζητήσουμε για τα αίτια αλλά και για την επόμενη μέρα.

Θα περιμένουμε φαίνεται αρκετό καιρό για να «εμπεδωθεί» το αφήγημα των εξωγενών απειλών και να περάσουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλά είναι απαράδεκτο από τη μία να μην απαντάει στις θεσμικές ερωτήσεις μας και από την άλλη σε χθεσινή του συνέντευξη να μάς κατηγορεί ότι δεν έχουμε προτάσεις. Είπε και εχθές ο κος Μητσοτάκης και το εξής απίστευτο ότι δεν ξέρει λέει που πήγαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ του Ιανού. Ο κος Μητσοτάκης που είχε επικαλεστεί την κλιματική κρίση μετά τον Ιανό και είχε πάει, ως άριστος, και είχε πει τότε που έλεγε ότι θα γίνουν έργα ανακούφισης μετά τον Ιανό και μία κυβέρνηση που θα κάνει ό,τι της αναλογεί!

Και αυτός ο άριστος έρχεται μετά από δύο χρόνια μετά να παραδεχτεί δημόσια ότι δεν ξέρει που πήγαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων πολιτών. Είναι πράγματι μία μεγάλη ατυχία που έχει συμβεί στη χώρα.

Το μόνο που σκέφτηκε είναι να κάνουμε ένα νέο φορέα για τη διαχείριση νερού στη Θεσσαλία. Αυτός που κατήργησε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων το 2019 και τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών το 2020 και έβαλε στο συρτάρι τα εγκεκριμένα σχέδια για τη διαχείριση υδάτων και κινδύνου πλημμύρας. Αυτός τώρα μάς μιλάει για έναν νέο φορέα. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι δε νοιάζεστε για τη Θεσσαλία, μόνο για το πολιτικό όφελος νοιάζεστε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όμως έχει δεσμευθεί. Αν δεν έρθει ο κος Μητσοτάκης να κάνει αυτήν την κουβέντα στη Βουλή θα πάμε εμείς στη Θεσσαλία να κάνουμε αυτή την κουβέντα απευθείας με τους πολίτες και τους φορείς.

Υπάρχουν τρία θέματα που πρέπει να δούμε άμεσα. Πρώτον την πλήρη αποζημίωση των πληγεισών οικογενειών. Είναι απαράδεκτο ότι ένα μήνα μετά τον Daniel δεν υπάρχει αποζημίωση για την οικοσκευή. Πρέπει να διασφαλιστεί τουλάχιστον η αξιοπρεπής διαβίωση. Τις γερόντισσες και τους γέρους να τούς βγάλουμε από τα ράντζα και να τούς δώσουμε ένα μέρος να μείνουν. Είναι ντροπή. Δεύτερον πρέπει να υπάρξει άμεσα προκαταβολή σε αγρότες ως ποσοστό της πλήρους αποζημίωσης της παραγωγής και τρίτον να υπάρξει νέα χρηματοδότηση των δήμων για τις έκτακτες ανάγκες που χρηματοδοτούν.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές θα ήθελα να αναφερθώ και σε άλλα ζητήματα, στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας, ιδιαίτερα στο τρόφιμα και στα καύσιμα που πλήττουν και νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υπάρχει και η ανησυχία και για τη θέρμανση καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και γενικά μία νέα δύσκολη κατάσταση για την οικονομία και το επιχειρείν, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει φορολογήσει τα υπερκέρδη και έχει ρίξει λευκή πετσέτα στην αισχροκέρδεια. Αλλά θα μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε αυτή τη συζήτηση στον προϋπολογισμό.

Δεν μπορούμε όμως να ακούμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει πως θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού για να βοηθήσει όσους περνούν δύσκολα. Γιατί, σε πλήρη αντίθεση με τα λόγια, η κατάσταση χειροτερεύει, γιατί όσοι περνούν δύσκολα περνούν ακόμη δυσκολότερα. Ο κος Μητσοτάκης ξύνει τον πάτο του βαρελιού για να κερδίζουν τα διυλιστήρια, οι εταιρείες ρεύματος και οι τράπεζες! Οι επιλεκτικές σας αγάπες φαίνονται όλο και πιο έντονα.

Δεν είναι όμως μόνο οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές και η ακρίβεια. Έχουμε και ακραίες αρρυθμίες και παρατράγουδα. Είδαμε τον Υπουργό Εργασίας και Αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, να εξαγγέλλει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών την οποία μάζεψε την ίδια μέρα επειδή, όπως είπε, δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Είπε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, για συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου και μετά τον σάλο και επικίνδυνα υπονοούμενα στο διαδίκτυο το υπουργείο Υγείας το μάζεψε.

Στη συνέχεια οι κύριοι Δημήτρης Καιρίδης και Λευτέρης Αυγενάκης έκαναν δηλώσεις περί επιτάχυνσης των διαδικασιών νομιμοποίησης μεταναστών με αφορμή τις ελλείψεις εργατών γης, τούς μάζεψε στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ότι βιάζεται να αυξήσει φορολογικούς συντελεστές στους ελεύθερους επαγγελματίες, τον μάζεψε ο κος Μαρινάκης.

Προσθέστε το δρόμο της εξόδου των κ.κ. Μηταράκη και Βαρβιτσιώτη, τα αμφίβια ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο, την ανατίναξη πυρομαχικών στην Νέα Αγχίαλο, ή το πήγαινε έλα με την ασυλία των τραπεζιτών του κ. Φλωρίδη. Αυτή είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη των πρώτων εκατό (100) ημερών.

Οφείλω όμως να σταθώ σε μία πολύ σοβαρή υπόθεση, η οποία έχει πλήξει και πλήττει βάναυσα τη Δημοκρατία μας, το κύρος του Κοινοβουλίου, το κράτος δικαίου και συνταγματικές προβλέψεις.

Την περασμένη Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, έλαβε χώρα στη Βουλή ένα πραξικόπημα εκ μέρους της Κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με την Ακροδεξιά «Ελληνική Λύση» με στόχο να παρέμβει σε Ανεξάρτητες Αρχές. Άλλαξαν τη σύνθεση των μελών της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παραβιάζοντας πρώτον την συνταγματική πρόβλεψη για διαβούλευση και συναίνεση, δεύτερον ακόμη και την πρόβλεψη για την πλειοψηφία των 3/5.

Μάλιστα η αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ έγινε λίγες ώρες πριν τη συζήτηση του πορίσματος για την ΕΥΠ και τις υποκλοπές. Με περίεργες δηλώσεις του κ. Χήτα και υπονοούμενα για το πρόστιμο του κ. Βελόπουλου στο ΕΣΡ. Υπάρχουν και δημοσιεύματα για εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις σε βάρος του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Βελόπουλου.

Αν τα συνδέσουμε όλα αυτά με την καθυστέρηση στην παραπομπή βουλευτή της Ελληνικής Λύσης στην επιτροπή δεοντολογίας για σοβαρότατες παραβάσεις, δημιουργούνται νέα ερωτήματα. Και δεν έχουμε δυστυχώς καμία απάντηση ούτε από τον κ. Τασούλα.

Η μόνη αριστεία ήταν η δημοσίευση του ΦΕΚ αλλαγής της σύνθεσης των μελών των Ανεξαρτήτων αρχών σε χρόνο ρεκόρ μετά τα μεσάνυχτα γιατί είχε προγραμματιστεί για την επόμενη μέρα συνεδρίαση της ΑΔΑΕ που θα επέβαλε στην ΕΥΠ πρόστιμο για τις υποκλοπές. Αυτό θα επιβεβαίωνε τις ευθύνες ΕΥΠ και της κυβέρνησης για το σκάνδαλο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκφυλίζει τους θεσμούς με πολλαπλές της παρεμβάσεις.

Υπάρχει μία συνεχής υποβάθμιση του κράτους δικαίου με βασικό σκοπό την εξυπηρέτηση του καθεστώτος που υπηρετεί ο κος Μητσοτάκης. Και σε αυτό πρέπει να αντιδράσουμε γιατί είναι ένα μείζον θέμα δημοκρατίας που αμφισβητεί τα θεμέλια του κράτους δικαίου και της ευρωπαϊκής κανονικότητας στην Ελλάδα.

Για αυτό το λόγο σε λίγο θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρη Βερβεσό, μετά από δικό μου αίτημα. Διαβάσαμε και τη χθεσινή κοινή ανακοίνωση του Πρόεδρου του ΔΣΑ και των πρώην Προέδρων Φώτιου Κουβέλη, Αντωνίου Ρουπακιώτη και Δημητρίου Παξινού που εκφράζουν την αντίθεσή τους σε ό,τι έχει συμβεί και αναφέρουν  ότι : «η πρόσφατη σπουδή στην αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ με πρόθεση παρέμβασης στη λειτουργία της μία μόλις ημέρα προτού αποφανθεί για την υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, είναι καταδικαστέα» και ότι « οι πρακτικές αυτές αμφισβητούν το θεσμικό ρόλο των ανεξάρτητων αρχών και καλούν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών, στο πλαίσιο της δημοκρατικής αποστολής τους».

Πρέπει να απαντήσει σε αυτά η κυβέρνηση. Όσο και να προσπαθείτε να χτίσετε ένα φιλελεύθερο προφίλ, η μοναδική σας προτεραιότητα είναι να εξυπηρετείτε ένα καθεστώς που αναδιανέμει εις βάρος των πολλών φτώχεια και υπερκέρδη για λίγους. Ό,τι και να λέτε δημόσια η ουσία είναι ότι εξυπηρετείτε συμφέροντα εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Χρειάζεται συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στα θέματα δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι μπροστά στην υποβάθμιση της δημοκρατίας μας.

Το ίδιο βλέπουμε να εφαρμόζεται και στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την αυτοδιοίκηση που συζητάμε σήμερα.

Το νομοσχέδιο αυτό κατατέθηκε με διαδικασίες fast track, μέσα σε τέσσερις (4) μέρες έγιναν οι Επιτροπές και ψηφίζεται τέσσερις (4) μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Και τίθεται ένα ερώτημα; Τι ακριβώς εξυπηρετείτε; Γιατί τέτοια βιασύνη;

Όταν η ίδια η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) είχε ζήτησε την προηγούμενη βδομάδα, στην συνεδρίαση του ΔΣ της να δοθεί χρόνος για διαβούλευση και να μετατεθεί μετά τις εκλογές. Η κυβέρνηση έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια οτιδήποτε έχει να κάνει με κανονικότητα, με δημόσιο διάλογο και εκπροσώπηση. Δεν την ενδιαφέρει τίποτα. Την ενδιαφέρει μόνο να γίνει γρήγορα η δουλειά.

Και ενώ ακόμη και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δηλαδή δε συμμετείχαν τελικά στην ακρόαση φορέων αλλά, κατήγγειλαν δημόσια εμπαιγμό των εργαζομένων και των πολιτών και αποπροσανατολισμό σχετικά με αυτό που πραγματικά επιδιώκει η κυβέρνηση και αυτό που πλασάρει.

Η μεγάλη καινοτομία του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση ή ενσωμάτωση των νομικών προσώπων και των κοινωφελών επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση θέλει δηλαδή να μεταφέρει στους δήμους κάποιες λειτουργίες. Πρόνοια, παιδικοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, ωδεία, αθλητισμός, πολιτισμός, για να εξυπηρετηθούν από τους δήμους που δεν έχουν προσωπικό και δεν έχουν διοικητική επάρκεια για να τα βγάλουν πέρα μετά. Αυτήν την ανεπάρκεια την έχει δημιουργήσει η ίδια η κυβέρνηση εδώ και τέσσερα χρόνια μειώνοντας πρακτικά και τα οικονομικά των δήμων όταν αύξησε το ενεργειακό κόστος αλλά δεν στήριξε τους δήμους.

Τούς λέει: Αν δεν μπορείτε να μεταφέρετε τις λειτουργίες στους αναπτυξιακούς οργανισμούς ή απευθείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δηλαδή, κάνουμε κάποια παραμάγαζα που δεν διοικούνται από τα δημοτικά συμβούλια, πάνε τα γαλάζια παιδιά, εγκάθετοι σε αναπτυξιακούς οργανισμούς και με διάφορα bypass τούς λέει πάρτε τις λειτουργίες της αυτοδιοίκησης. Έτσι έχουμε μία ιδιωτικοποίηση δύο όψεων. Αν θέλουν οι δήμοι να κρατήσουν τις υπηρεσίες και να εξυπηρετήσουν την ανανέωση του πολιτικού συστήματος με μερικούς διορισμούς τα παίρνουν οι αναπτυξιακοί οργανισμοί, αν δεν θέλουν πολύ απλά έρχεται η φθορά και στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και στα κέντρα πολιτισμού και στην πρόνοια και τα παίρνει απευθείας ο ιδιωτικός τομέας.

Άρα αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης δύο όψεων και αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση λίγο πριν από τις εκλογές. Και βέβαια ταυτόχρονα έχουμε μία σοβαρή τροποποίηση της αναλογικότητας και της δημοκρατίας. Τροποποιεί δηλαδή όργανα, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής ενοποιώντας τα σε μία επιτροπή, η ίδια κυβέρνηση που είχε προχωρήσει και σε αντισυνταγματικές ρυθμίσεις με το νομοσχέδιο του κ. Θεοδωρικάκου που μετέφερε τις αποφάσεις από τα αιρετά δημοτικά συμβούλια σε δημαρχοκεντρικά όργανα. Και τι κάνει λοιπόν τους δήμους; Δημαρχοκεντρικούς. Αρκεί να ικανοποιούνται κάποιοι δήμαρχοι, κάτι που προσβάλλει την αυτοδιοίκηση. Γιατί είναι σημαντικότερο να υπηρετούμε την αυτοδιοίκηση από το να υπηρετούμε την καρέκλα.

Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω ότι εμείς υπηρετούμε την πολιτική, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία και όχι την καρέκλα, τα λόμπι, όπως κάνει σταθερά η Δεξιά εδώ και χρόνια.

Και έτσι το νομοσχέδιο προχωρά σε κατάργηση δημοτικών λειτουργιών χωρίς καμία αξιολόγηση. Γιατί την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει ούτε ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών των λειτουργιών ούτε η εξυπηρέτηση του πολίτη. Μοναδική δικαιολογία το κόστος των υπηρεσιών. Ξέρετε όμως ότι ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η πρόνοια είναι αγαθά και υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται στην κοινωνία και δεν είναι το πρώτο κριτήριο το κόστος των υπηρεσιών και των εργαζομένων.

Όμως ενώ η λύση των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων θα γίνει αυτοδίκαια στο τέλος του χρόνου το οργανόγραμμα των δήμων θα γίνει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Και τίθεται ένα ερώτημα. Αυτό το εξάμηνο τι μπάχαλο θα υπάρχει στους δήμους; Μετάβαση προσωπικού και λειτουργιών χωρίς καμία κανονικότητα και καμία ωρίμανση. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και οι αιρετοί και οι εργαζόμενοι. Για αυτό λένε στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση. Και οι εργαζόμενοι για παράδειγμα στον πολιτισμό, σε δημοτικά ωδεία, σχολές χορού και αθλητικούς οργανισμούς των δήμων, με σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου θα μεταφερθούν στους δήμους σε προσωπαγείς θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν για οποιονδήποτε λόγο αποχωρήσει κάποιος η θέση αυτή καταργείται και δε λειτουργεί η σχετική υπηρεσία. Αυτό είναι το «κόλπο» που θα δημιουργήσει το απόλυτο χάος.

Άρα δε θα μιλάμε πια για αυτοδιοίκηση, Η κοινωνική λειτουργία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός είναι στοιχεία μίας δημοκρατικής κοινωνίας. Γιατί οι πολίτες και τα παιδιά, η νεολαία έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες που περνάνε πλέον σε ιδιωτική εκμετάλλευση. Το ίδιο κάνουν και στις σχολικές επιτροπές. Αντί να τις ενισχύσουν διαλύουν τις σχολικές επιτροπές.

Τελικά έχουμε άλλο ένα κυβερνητικό χτύπημα στην αυτοδιοίκηση και στις τοπικές κοινωνίες. Γιατί πολύ απλά η ΝΔ θέλει μια αυτοδιοίκηση υπηρέτη του συστήματος εξουσίας όπως κάνει και η κυβέρνηση. Εκτός από τη φτώχεια και τις ανισότητες έχει και ένα άλλο εργαλείο άσκησης πολιτικής. Και αυτό είναι το ρουσφέτι. Ας μάς εξηγήσει η κυβέρνηση πώς δικαιολογεί την κατ’ εξαίρεση μη εφαρμογή διατάξεων για την κατάργηση των ΝΠΔΔ. Καταργούνται τα νομικά πρόσωπα αλλά και κάποιοι εξαιρούνται με τα κριτήρια που θέλει ο εκάστοτε Υπουργός. Προσπαθούσαμε εδώ και πολλά χρόνια να κόψουμε αυτή τη σχέση του προθαλάμου του Υπουργείου που μαζεύονταν οι δήμαρχοι να πάρουν κάνα έργο και τώρα θα μαζεύονται να κρατήσουν καμιά επιχείρηση. Αυτό νομοθετούν οι άριστοι το 2023, να “κάνει παιχνίδι” ο Υπουργός.

Αυτή την αυτοδιοίκηση θέλετε που παρακαλάει έξω από τα γραφεία των Υπουργών, πολύ απλά γιατί θέλετε να δεσμεύσετε το σύστημα εξουσίας από πάνω μέχρι κάτω. Δηλαδή ο Υπουργός τους βουλευτές, οι βουλευτές τους κομματάρχες, οι κομματάρχες τους περιφερειάρχες, τους δημάρχους, τους τοπικούς συμβούλους, το παιχνιδάκι της εξουσίας για να αναπαράγονται τα γαλάζια παιδιά για μικροεξυπηρετήσεις. Αυτήν την αυτοδιοίκηση ονειρεύονται.

Έτσι αναπαράγετε ένα σύστημα εξουσίας που χαρακτηρίζεται και από περισσή χυδαιότητα. Γιατί υπάρχει τέτοια σιωπή από την κ. Κεραμέως για την ανάρμοστη συμπεριφορά του δημάρχου Βόλου; Σε τέτοιο βαθμό τον καλύπτετε; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε.

Εμείς λοιπόν δεν θέλουμε την αυτοδιοίκηση φτωχό, αδύναμο χέρι του κράτους. Θέλουμε μία ισχυρή προοδευτική αυτοδιοίκηση που θα βελτιώνει τη ζωή των πολιτών γιατί πρώτα από όλα η αυτοδιοίκηση είναι το κύτταρο της δημοκρατίας. Από εκεί ξεκινάει η κοινή υπόθεση, από εκεί ξεκινάει η ενεργοποίηση των πολιτών, εκεί λύνονται οι τοπικές υποθέσεις εγγύτερα στον πολίτη.

Αυτό αμφισβητείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εμείς θέλουμε στις ερχόμενες εκλογές να εκλεγούν πρώτα από όλα ενεργοί πολίτες και όχι παιδιά του κομματικού σωλήνα. Πολίτες που νοιάζονται για τον τόπο τους και έρχονται να προσφέρουν χωρίς να είναι μέλη σε οικογένεια που παράγει πολιτικά στελέχη. Πολίτες που θα εργαστούν για την κοινωνική δικαιοσύνη, που θα νοιαστούν για τον τόπο τους χωρίς εξαρτήσεις.

Εμείς είμαστε κατά του επαγγελματισμού στην πολιτική, η πολιτική δεν είναι χώρος για καριέρα. Η πολιτική είναι χώρος για τα συμφέροντα των πολιτών.

Και λέμε ότι χρειάζονται στελέχη στην αυτοδιοίκηση που δεν δεσμεύονται από κομματικές ταυτότητες. Γιατί όταν έρθει η δύσκολη ώρα ο κος Χαρδαλιάς θα σηκώσει το τηλέφωνο από το Μαξίμου και θα ακολουθήσει την κομματική του ταυτότητα. Εμείς όμως θέλουμε αυτοδιοικητικούς που να ακολουθούν τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές για να στηρίξουν προοδευτικές δυνάμεις. Τούς καλούμε να επιλέξουν πρώτα από όλα ενεργούς πολίτες. Αυτοδιοικητικές δυνάμεις που θα οδηγήσουν τις περιφέρειες και τους δήμους ένα βήμα μπροστά. Που θα στείλουν το μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχουμε ανάγκη τα γαλάζια παιδιά, όπως ο κ. Αγοραστός, που πολλαπλασιάζουν την ανασφάλεια που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες. Αλλά θα στείλουν και ένα ακόμη μήνυμα. Ότι έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν καλύτερη ποιότητα ζωής και ευημερία όχι για λίγους αλλά για όλες και όλους και αυτό είναι προφανές ότι δεν μπορούν να το εξασφαλίσουν οι εκλεκτοί του κ. Μητσοτάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments