Διεθνή

Politico: Έως τον Δεκέμβριο η ανακοίνωση της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία

Politico: Έως τον Δεκέμβριο η ανακοίνωση της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay, Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ηγέτες ετοιμάζονται να δώσουν στο Κίεβο το πράσινο φως για να ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες για ένταξη στο μπλοκ των 27 χωρών πριν από το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ηγέτες ετοιμάζονται να δώσουν στο Κίεβο το πράσινο φως για να ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες για ένταξη στο μπλοκ των 27 χωρών πριν από το τέλος του έτους

Τον Δεκέμβρη αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως από την  Ευρωπαϊκή Ένωση η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία για τη μελλοντική της ένταξη στο μπλοκ, μεταδίδει το Politico.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ηγέτες ετοιμάζονται να δώσουν στο Κίεβο το πράσινο φως για να ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες για ένταξη στο μπλοκ των 27 χωρών πριν από το τέλος του έτους.

Η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας μεγάλης διεύρυνσης της ΕΕ σε έως και 35 χώρες. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στην ετήσια ομιλία της στο Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι «στην Ένωση».

Οι χώρες της ΕΕ παραχώρησαν στο Κίεβο το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ τον Ιούνιο και η Επιτροπή πρόκειται να εκδώσει μια «έκθεση προόδου» σχετικά με το πόσο καλά η Ουκρανία και άλλα επίδοξα μέλη πληρούν τους όρους του μπλοκ για ένταξη, τον Νοέμβριο, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που μίλησε σε δημοσιογράφους την Τρίτη.

Μόλις εγκριθεί η έκθεση προόδου, η Επιτροπή θα προβεί σε δήλωση που θα είναι «πολύ δύσκολο για τα κράτη μέλη να μην εγκρίνουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων» για την Ουκρανία, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ. «Η πολιτική ώθηση γύρω από αυτό θα είναι απλώς πολύ μεγάλη για να εκφράσουν αντιρρήσεις μεμονωμένα κράτη μέλη. Η υπόθεση εργασίας είναι πράγματι ότι μέχρι τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.»

Προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, η Ουκρανία υποχρεούται νομικά να πληροί επτά προϋποθέσεις που θέτει η Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών μεταρρυθμίσεων και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Μέχρι τον Αύγουστο, μόνο δύο από τις επτά προϋποθέσεις είχαν εκπληρωθεί, δήλωσε τότε η ουκρανική κυβέρνηση.

Ενώ η Ουκρανία μπορεί να μην έχει εκπληρώσει και τις επτά προϋποθέσεις μέχρι τη στιγμή που οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συγκεντρωθούν για τη σύνοδο κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου, οι ηγέτες πρόκειται να προβούν σε πολιτική δήλωση που θα εξουσιοδοτεί τις διαπραγματεύσεις ακόμη και αν το νομικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

«Στόχος είναι να συμφωνήσουμε πολιτικά τον Δεκέμβριο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ένας δεύτερος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι μια νομική απόφαση για την αποδοχή της Ουκρανίας θα μπορούσε να εκδοθεί μέχρι τις αρχές του 2024.

Ένας τρίτος διπλωμάτης είπε ότι οι ηγέτες θα «στείλουν ένα θετικό μήνυμα» για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας τον Δεκέμβριο.

Ερωτηθείς πόσο μακριά έχει φτάσει η Ουκρανία για την εκπλήρωση των επτά κριτηρίων, αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η πρόοδος ήταν ενθαρρυντική και μόνο ένας τομέας, που αφορά τις μειονότητες, φαινόταν προβληματικός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments