Πολιτική

Υπ. Υγείας: Διανομή στο σπίτι των φαρμάκων για 120.000 ασθενείς

Υπ. Υγείας: Διανομή στο σπίτι των φαρμάκων για 120.000 ασθενείς

Πηγή Φωτογραφίας: [362395] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πρόκειται για σκευάσματα που αφορούν καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς.

Ένα σημαντικό βήμα για την ανακούφιση των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και του στενού οικογενειακού τους κύκλου επιχειρεί το υπουργείο Υγείας.  Διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου προβλέπει τη δυνατότητα κατ’ οίκον διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους, με υπηρεσίες ταχυμεταφοράς, σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, καρκινοπαθείς, πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, νεφροπαθείς κ.ά.

Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία σήμερα οι ασθενείς παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σε πολλές περιπτώσεις διασχίζοντας πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν σε αυτά και συχνά περιμένοντας σε ουρές. Το σχέδιο νόμου τίθεται σήμερα προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου «για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, είναι δυνατή η αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μέσω ταχυδρομικής επιχείρησης ή μέσω πιστοποιημένης εταιρείας διανομής φαρμάκων – φαρμακαποθηκών».

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοίδης, σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, ανέφερε ότι θα αναπτυχθεί ένα σύστημα εφοδιασμού (logistics), έτσι ώστε, όπως είπε, «τα φάρμακα αυτά να πηγαίνουν με δαπάνες του ΕΟΠΥΥ στο σπίτι ή στα νοσοκομεία όπου γίνεται η θεραπεία, προκειμένου να μην έχουμε ξανά πρόβλημα με ουρές ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν κάποια πρακτικά προβλήματα, διότι κάποια φάρμακα διατηρούνται στο ψυγείο (ψυχρής αλυσίδας), αλλά θα τα λύσουμε. Και νομίζω ότι 01/01/24 θα είμαστε έτοιμοι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, 120.000 ασθενείς σε μηνιαία βάση λαμβάνουν τα φάρμακά τους από σημεία διανομής του οργανισμού και μπορούν να ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη διάταξη. Πρόκειται κυρίως για ογκολογικούς ασθενείς, νεφροπαθείς, ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, μεταμοσχευμένους, ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, με σπάνια μεταβολικά νοσήματα κ.ά.

Τα υφιστάμενα σημεία διανομής των φαρμάκων υψηλού κόστους είναι τα 35 φαρμακεία ΕΟΠΥΥ ανά τη χώρα (εκ των οποίων 9 είναι στην Αθήνα) και τα αποκεντρωμένα γραφεία του ΕΟΠΥΥ όπου υπάλληλος παραλαμβάνει τη συνταγή από τον ασθενή, την οποία στέλνει στα κεντρικά φαρμακεία του οργανισμού προκειμένου να παραλάβει το φάρμακο και εν συνεχεία να το παραδώσει στον ασθενή. Όπου δεν υπάρχει φαρμακείο ή αποκεντρωμένο γραφείο του ΕΟΠΥΥ, τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους αποστέλλονται σε δημόσιους φορείς που μπορεί να είναι π.χ. το Δημαρχείο ή το Λιμεναρχείο.

Η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, σε πολύ ειδικές επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών που δεν έχουν τρόπο να μετακινηθούν για να λάβουν το φάρμακό τους και δεν μπορεί κάποιος άλλος να τα παραλάβει εκ μέρους τους υπάρχει και σήμερα η δυνατότητα αποστολής κατ’ οίκον. «Η διαφορά είναι ότι τώρα αυτό θα επεκταθεί για όποιον το επιθυμεί», σημειώνει και ξεκαθαρίζει ότι θα παραμείνει η επιλογή για τους ασθενείς να παραλάβουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η ετήσια δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών εκτιμάται σε περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Γεώργιος Καπετανάκης, επισημαίνει στην «Κ», «περιμένουμε να δούμε πώς θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ θετικό βήμα που θα μειώσει τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους. Τώρα υπάρχει μία γραφειοκρατική διαδικασία που εμπλέκει τους ασθενείς. Εως και πριν από τη δημοσιονομική κρίση τα ογκολογικά φάρμακα λαμβάνονταν απευθείας από το νοσοκομείο. Από το 2010 και μετά υπήρξαν διάφοροι μηχανισμοί για τον διαχωρισμό της νοσοκομειακής και της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, οι οποίοι οδήγησαν σε ρυθμίσεις, όπως αυτή της διάθεσης των φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, που εξυπηρετούσαν στον έλεγχο των δαπανών, προσέθεσαν ωστόσο ταλαιπωρία στους ασθενείς».

Το αποτέλεσμα είναι οι μεγάλες και συχνά ντροπιαστικές ουρές σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που έχουν βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Τελευταία απόπειρα να μειωθούν οι ουρές και η αναμονή ήταν η δυνατότητα κλεισίματος ραντεβού από τον ασφαλισμένο στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να λάβει το φάρμακό του. Η συγκεκριμένη παρέμβαση ξεκίνησε το 2020. Εκτός όμως από τις ουρές, σοβαρό πρόβλημα παραμένει η μετακίνηση των ασθενών ή των συγγενών τους από τον τόπο διαμονής τους στην κοντινότερη υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, που ειδικά στην περιφέρεια μπορεί να σημαίνει μία διαδρομή πολλών χιλιομέτρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments