Τεχνολογία

Στις κβαντικές κουκκίδες το φετινό Νόμπελ Χημείας

Στις κβαντικές κουκκίδες το φετινό Νόμπελ Χημείας

Πηγή Φωτογραφίας: FOR MEDIA, Επιβεβαιώθηκαν οι διαρροές για τους φετινούς νικητές του βραβείου Νόμπελ Χημείας. Πρόκειται για τους επιστήμονες Μούντζι Γκ. Μπαουέντι, Λούις Ι. Μπρους και Αλεξέι Εκίμοφ

Πρόκειται για προηγμένη νανοτεχνολογία με εφαρμογές σε τομείς όπως η κατασκευή οθονών και λαμπτήρων.

Επιβεβαιώθηκαν οι διαρροές για τους φετινούς νικητές του βραβείου Νόμπελ Χημείας. Πρόκειται για τους επιστήμονες Μούντζι Γκ. Μπαουέντι, Λούις Ι. Μπρους και Αλεξέι Εκίμοφ. Ο Μπαουέντι είναι καθηγητής στο MIT, ο Μπρους ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ο Εκίμοφ εργάζεται για την Nanocrystals Technology Inc.

Οι τρεις επιστήμονες βραβεύτηκαν για τις έρευνες τους στον τομέα των αποκαλούμένων κβαντικών κουκκίδων. Οι κβαντικές κουκκίδες είναι κρύσταλλοι σε κλίμακα νανόμετρου, ικανοί να εκπέμψουν φως διαφορετικών χρωμάτων. Οι οθόνες που βασίζονται στις κβαντικές κουκκίδες υπόσχονται βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, φωτεινότητα και καθαρότητα χρώματος από τις προηγούμενες γενιές οθονών. Οι κβαντικές κουκκίδες χρησιμοποιούνται σε φώτα LED και οθόνες τηλεόρασης και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την καθοδήγηση των χειρουργών ενώ βοηθούν επίσης σε ιατρικές εφαρμογές όπως την αφαίρεση καρκινικού ιστού.

Το ηλικίας άνω των εκατό ετών βραβείο απονέμεται από την Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 950.000 ευρώ). Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση υπήρξε διαρροή των ονομάτων των νικητών από γκάφα της επιτροπής των Νόμπελ κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των κορυφαίων βραβείων με την επιτροπή να αναφέρει στο περιθώριο της ανακοίνωσης του βραβείου την λύπη της για την διαρροή αναφέροντας ότι εστάλη κατά λάθος νωρίτερα το σχετικό δελτίο τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments