Διεθνή

Guardian: Η κλιματική κρίση κοστίζει 16 εκατ. δολάρια την ώρα

Guardian: Η κλιματική κρίση κοστίζει 16 εκατ. δολάρια την ώρα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Newsmedical.net - How Could Microbes Help to Solve Climate Change?

Το δυσθεώρητο οικονομικό κόστος της κλιματικής κρίσης.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τροφοδοτούνται όλο και περισσότερο από την κλιματική κρίση προκαλούν καταστροφές που κοστίζουν περίπου 16 εκατομμύρια δολάρια την ώρα κατά τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, οι καύσωνες και οι ξηρασίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με τα ακραία φαινόμενα να γίνονται όλο πιο συχνά και έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που υπολογίζει το κόστος των καταστροφών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μέσο κόστος από το 2000 έως το 2019 ανέρχεται σε 140 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και ο αριθμός διαφέρει σημαντικά από έτος σε έτος. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το 2022 ανεβάζουν το ετήσιο κόστος στα 280 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν πως ακόμα και αυτά τα νούμερα, είναι πιθανό να έχουν υποεκτιμηθεί σημαντικά λόγω της έλλειψης δεδομένων, ιδίως από χώρες με χαμηλά εισοδήματα. Δεν συμπεριλήφθηκαν επίσης πρόσθετα κλιματικά κόστη, όπως η μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο αριθμός των ανθρώπων που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής κρίσης ανήλθε σε 1,2 δισεκατομμύρια σε διάστημα δύο δεκαετιών.

Τα δύο τρίτα του κόστους των ζημιών οφείλονταν στις ζωές που χάθηκαν, ενώ το ένα τρίτο οφειλόταν στην καταστροφή κατοικιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Οι καταιγίδες, όπως ο τυφώνας Χάρβεϊ και ο κυκλώνας Νάργκις, ήταν υπεύθυνες για τα δύο τρίτα του κλιματικού κόστους, ενώ το 16% προήλθε από τους καύσωνες και το 10% από τις πλημμύρες και τις ξηρασίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη, οι μέθοδοι που ακολούθησαν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό της χρηματοδότησης που απαιτείται σχετικά με την αποκατάσταση καταστροφών σε φτωχές χώρες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments