Διεθνή

Ε. Karsh (BESA): Άμεση εξόντωση της Χαμάς, πριν εμπλακεί η Χεζμπολάχ

Ε. Karsh (BESA): Άμεση εξόντωση της Χαμάς, πριν εμπλακεί η Χεζμπολάχ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: France24.com

Την ταχύτερη δυνατή εξολόθρευση της Χαμάς προτάσσει ο Efraim Karsh, επί χρόνια διευθυντής του ισραηλινού think tank Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA).

Το στοίχημα για το Ισραήλ είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και καθολική εξολόθρευση της Χαμάς. Εάν οι Ιρανοί δουν ότι το έργο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δυσχεραίνει απέναντι στην Χαμάς, τότε είναι αρκετά πιθανό να δώσουν στην σύμμαχό τους, Χεζμπολάχ, το πράσινο φως να εμπλακεί στη σύρραξη και να οδηγηθούμε σε ένα περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, εκτιμά στο Liberal ο Efraim Karsh, επί χρόνια διευθυντής του ισραηλινού think tank Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA), ενός εκ των κορυφαίων στη Μέση Ανατολή, σε συνέντευξη που παραχωρεί στον ιστοχώρο liberal και τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Φιντικάκη.

Κατά τον αναλυτή, το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει τη λύση των δύο κρατών, ενώ μιλά για την επαναπροσέγγιση με τη Σ. Αραβία, για το «έξυπνο» παιχνίδι του Ερντογάν, για την ενόχληση που έχει προκαλέσει στη χώρα η αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών να εμποδίσουν την επίθεση, καθώς και για τις επιπτώσεις που είχαν οι «Συμφωνίες του Όσλο» στην περιοχή.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του αιφνιδιασμού των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ,  κάνει λόγο για εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, ισχυριζόμενος πως “η πρόσφατη εσωτερική πολιτική αναταραχή να έπαιξε ρόλο στην προφανή αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών. Και η Χαμάς είδε την ευκαιρία και την άρπαξε. Κατάλαβε ότι η εσωτερική διαμάχη έχει αποδυναμώσει το Ισραήλ και επέλεξε το συγκεκριμένο τάιμινγκ για να κάνει την επίθεσή της. Είναι προφανείς οι μεγάλες ευθύνες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών”.

Στην οπτική του Karsh, η χερσαία επίθεση είναι ζήτημα χρόνου: “Πλησιάζει η στιγμή και φυσικά με ανησυχεί η χρήση των ομήρων ως «ανθρώπινες ασπίδες». Έτσι κάνουν όλοι οι τρομοκράτες, έτσι κάνει και θα εξακολουθήσει να κάνει και η Χαμάς. Η μεγαλύτερη όμως ανησυχία μου είναι άλλη: Η εμπλοκή στον πόλεμο της υποστηριζόμενης από το Ιράν, Χεζμπολάχ, γεγονός που θα δυσκολέψει αρκετά την κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή θα μιλάμε για έναν ευρύτερο πόλεμο, ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο”.

Στο εύλογο ερώτημα σχετικά με το εάν το στοίχημα επομένως για το Ισραήλ, προκειμένου να μην φτάσουν εκεί τα πράγματα, είναι μια γρήγορη νίκη, ο Karsh απαντά πως “το στοίχημα είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και καθολική εξολόθρευση της Χαμάς. Είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη κατάσταση. Εάν η Χεζμπολάχ μπει στον πόλεμο θα μιλάμε για πόλεμο του Ισραήλ με το Ιράν, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Και επίσης αν συμβεί κάτι τέτοιο θα μιλάμε για πλήρη αποσταθεροποίηση του Λιβάνου, η χώρα θα βυθιστεί στο χάος. Και μπορεί να ξαναδούμε μια σύγκρουση με γεωπολιτικά αλλά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με τον εμφύλιο πόλεμο που κατασπάραξε τη χώρα επί δεκαετίες (1975-1990).

Δεν θέλουμε να δούμε το Λίβανο να υποφέρει εξαιτίας των ιρανικών συμφερόντων. Το Ιράν δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο Λίβανο. Και σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει πιθανότατα να παρέμβουν οι ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, η κατάσταση είναι η χειρότερη που έχει συμβεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Ο κρίσιμος καταλύτης, το σημείο καμπής για τα όσα ζούμε σήμερα έχει τη βάση του στις καταστροφικές Συμφωνίες του Όσλο του 1993″.

Στο πλαίσιο αυτό, “η επαναπροσέγγιση Ισραήλ – Σ. Αραβίας θα ακυρωθεί αν δεν εξοντωθεί η Χαμάς. Γιατί θέλουν να προσεγγίσουν το Ισραήλ; Μα, επειδή είναι μια ισχυρή χώρα, οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Αν δεν νικηθεί η Χαμάς, το Ισραήλ χάνει ακριβώς το λόγο για τον οποίο θέλουν τα αραβικά κράτη να το προσεγγίσουν. 

Ερωτώμενος για την επόμενη ημέρα στο Παλαιστινιακό, ο αναλυτής απαντά: “Υπάρχει ασφαλώς ένα ερώτημα τι πρέπει να γίνει μετά τον πόλεμο. Αλλά προηγείται η καταστροφή της Χαμάς και μετά θα δούμε τα υπόλοιπα. Λύση πάντως δύο κρατών δεν υφίσταται. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε λύση των δύο κρατών. Το καθεστώς πρέπει να αλλάξει αφού πρώτα η Χαμάς καταστραφεί. […] Η Χαμάς σταδιακά ανακτά τον έλεγχο και στη Δυτική Όχθη (σ.σ. που ελέγχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή). Αργά ή γρήγορα, ακόμα και χωρίς εκλογές, θα αναλάβουν τον έλεγχο όπως έκαναν και στη Γάζα. Θέλετε το Ισραήλ να δεχθεί η Χαμάς να βρίσκεται «δυο μέτρα» από την πρωτεύουσα; Τι είδους διπλωματική συμφωνία να κάνει κάποιος με μια οργάνωση όπως ο ICIS; Είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε διπλωματική πρωτοβουλία και διαμεσολάβηση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Εδώ είναι Μέση Ανατολή”.

Τέλος, αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας, αναφέρεται ότι “είναι μια συγκυρία κατά την οποία επιχειρείται ομαλοποίηση των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων. Ερντογάν και Νετανιάχου είχαν συμφωνήσει στη Νέα Υόρκη να προγραμματίσουν ανταλλαγή επισκέψεων που θα σφράγιζε την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο χωρών. Ο Ερντογάν, όπως και η Χαμάς είναι ισλαμιστές, αλλά ο Τούρκος Πρόεδρος παίζει έξυπνα. Έχει προτείνει μια σειρά από συνεργασίες μεταξύ άλλων στο ενεργειακό μέτωπο και τη μεταφορά του ισραηλινού αερίου μέσω Τουρκίας, για την οποία το Ισραήλ συζητά επίσης με την Ελλάδα και την Κύπρο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments