Διεθνή

Ισραήλ και Γάζα: Βρέθηκαν 1.500 πτώματα μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ [vid]

Ισραήλ και Γάζα: Βρέθηκαν 1.500 πτώματα μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ [vid]
Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα, σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση «Σιδερένια Σπαθιά» από το Ισραήλ με ολοκληρωτική πολιορκία στη Γάζα.

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις σε Ισραήλ και Παλαιστίνη με τον αιματηρό απολογισμό να αυξάνεται συνεχώς. Η βίαιη ανάφλεξη στην πάντα ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής κινδυνεύει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθώς υπάρχουν φόβοι για γενίκευση της σύρραξης.

Οι νεκροί Ισραηλινοί ανέρχονται σε 900 μέχρι αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των 260 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ενόπλους σε μουσικό φεστιβάλ το Σάββατο, ενώ στην πολιορκημένη Γάζα και στη Δυτική Όχθη οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 700. Στην Παλαιστίνη από το Σάββατο έχουν σκοτωθεί πάνω από 140 παιδιά και πάνω από 100 γυναίκες.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δηλώσεις του είπε ότι οι βομβαρδισμοί στη Γάζα είναι μόνο η αρχή, και προειδοποίησε για μια δύσκολη μάχη. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διέταξε πλήρη αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα, διακόπτοντας την παροχή τροφίμων, καυσίμων, ηλεκτρισμού και νερού.

Η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν καταστρέψει τις υποδομές παροχής νερού, αποχέτευσης και υγιεινής, επηρεάζοντας περισσότερους από 400.000 ανθρώπους στη Γάζα.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εκτελεί έναν Ισραηλινό όμηρο ως αντίποινα για κάθε νέο ισραηλινό βομβαρδισμό αμάχων. Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση που κρατά πάνω από 100 ομήρους ξεκαθάρισε ότι δεν θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους εάν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

Την ίδια στιγμή ωστόσο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για εκεχειρία καθώς έχει επιτύχει τους στόχους της.

Ένταση υπήρξε και στα σύνορα με τον Λίβανο καθώς το Ισραήλ προκάλεσε πλήγματα, ενώ αργότερα η Χεσμπολάχ δήλωσε ότι έπληξε δύο στρατιωτικούς στόχους ως αντίποινα για τον θάνατο τεσσάρων στελεχών της.

Η Δύση στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ με τις ΗΠΑ να στέλνουν το αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford και έκτακτη στρατιωτική βοήθεια, το Ιράν κατηγορείται ότι στηρίζει τη Χαμάς, ενώ οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου συνεδριάζουν την Τετάρτη.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση, καταδικάστηκε η ισλαμιστική οργάνωση, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία, γεγονός το οποίο στηλίτευσε η Ουάσιγκτον. Σήμερα εκπρόσωπος του οργανισμού εξέφρασε την απογοήτευσή του και την ανησυχία του για το πώς το Ισραήλ ξεδιπλώνει τον επιχειρησιακό του σχεδιασμό στη Γάζα.

12:30 «Απερίγραπτη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας»

Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Γιούμα ΕλΣαγιέντ μεταδίδει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας είναι «απερίγραπτη» μετά τους ολονύχτιους βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με την ίδια, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Σίφα, έχει γεμίσει με πτώματα και τραυματισμένους ανθρώπους.

«Το νεκροτομείο είναι γεμάτο. Ορισμένες οικογένειες έχουν μεταφέρει τους νεκρούς συγγενείς τους μόνο και μόνο για να αδειάσει ο χώρος στο νεκροτομείο. Δεν έχουν γίνει καν κηδείες λόγω της έντασης των βομβαρδισμών», αναφέρει η ίδια.

12:21 Ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα ζήτησε ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο ΠΟΥ ζητά τον τερματισμό της βίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Γιασάρεβιτς σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος είναι απαραίτητος για να φτάσουν στον κόσμο κρίσιμες ιατρικές προμήθειες», είπε ο ίδιος.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι 13 επιθέσεις έχουν πλήξει εγκαταστάσεις υγείας στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου και ότι οι προ-διατεθειμένες ιατρικές προμήθειες έχουν ήδη εξαντληθεί.

12:06 Ρουκέτες πέφτουν στην Ασκελόν στο Ισραήλ

Ρουκέτες πέφτουν αυτή την ώρα στην Ασκελόν στο Ισραήλ, καθώς και σε κοινότητες που συνορεύουν με τη Γάζα.

12:00 ΟΗΕ: 18 κτίριά του έχουν χτυπηθεί

Η παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες υποστηρίζει ότι 18 κτίριά της έχουν υποστεί ζημιές, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων σχολείων και οκτώ εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης.

11:49 Όπλα σε εθελοντές μοιράζει το Ισραήλ σε μικτές εβραϊκές-αραβικές κοινότητες

Το Ισραήλ θα ξεκινήσει την Τρίτη τη διανομή χιλιάδων επιθετικών τυφεκίων σε εθελοντικές ομάδες πρώτης ανταπόκρισης σε συνοριακές κοινότητες και μικτές εβραϊκές-αραβικές πόλεις, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν – Γκβιρ.

Ο ίδιος είπε ότι 4.000 τουφέκια ισραηλινής κατασκευής θα δοθούν σε πρώτη φάση, ενώ θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλα 6.000. Οι εθελοντές θα εξοπλιστούν επίσης με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, πρόσθεσε.

11:40 Συγκλονιστική φωτογραφία από τη Γάζα

Ανάπηρος σε καροτσάκι βρίσκεται μπροστά από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στη Γάζα, μια φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και των διεθνών ΜΜΕ. Το Ισραήλ βομβάρδισε σε περισσότερα από 200 σημεία τη νύχτα που μας πέρασε για αντίποινα στην αισφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς το Σάββατο.

11:38 Διπλωματική πρωτοβουλία από το Κατάρ για την ανταλλαγή αιχμαλώτων Ισραήλ – Χαμάς

Έντονη διπλωματική πρωτοβουλία έχει αναλάβει το Κατάρ έτσι ώστε να απελευθερωθούν γυναίκες και παιδιά από το Ισραήλ που απήχθησαν από τη Χαμάς, προωθώντας την ανταλλαγή τους με 36 γυναίκες και παιδιά από την Παλαιστίνη που βρίσκονται έγκλειστοι στις ισραηλινές φυλακές.

Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες γίνονται σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κινούνται προς «θετική κατεύθυνση».

Έχουν υπάρξει επαφές με αξιωματούχους της Χαμάς στην Ντόχα και τη Γάζα, συμπλήρωσαν οι Καταριανοί αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας, όμως το Ισραήλ διαψεύδει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

11:33 Αλί Χαμενέι: Το Ιράν δεν ήταν πίσω από τις επιθέσεις της Χαμάς – «Τους φιλάμε τα χέρια»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενέι τόνισε ότι το Ιράν δεν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Ο ίδιος στην πρώτη του τηλεοπτική ομιλία που μεταδόθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς είπε χαρακτηριστικά ότι «φιλάμε τα χέρια όσων σχεδίασαν την επίθεση στο σιωνιστικό καθεστώς».

11:24 Έγινε η κηδεία των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στη Γάζα

Σε κλίμα οδύνης έγινε η κηδεία των δημοσιογράφων Σαίντ Αλ-Ταουίλ και Ρεζκ Μοχάμεντ Σομπ που σκοτώθηκαν μετά τους βομβαρδισμούς στο δυτικό τμήμα της Γάζας. Δείτε βίντεο:

Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, έξι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα, ενώ άλλοι δύο παραμένουν αγνοούμενοι.

11:14 Φοιτητές του Χάρβαρντ κατηγορούν το «καθεστώς απαρτχάιντ» του Ισραήλ για τον πόλεμο

Συνασπισμός 34 φοιτητικών οργανώσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξέδωσε φιλοπαλαιστινιακή δήλωση. Οι φοιτητές δηλώνουν ότι «θεωρούν το ισραηλινό καθεστώς απολύτως υπεύθυνο για όλη την εξελισσόμενη βία» μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών μετά από δεκαετίες κατοχής, προσθέτοντας ότι «το καθεστώς του απαρτχάιντ είναι το μόνο υπεύθυνο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments