Διεθνή

Η Ευρώπη σε δίλημμα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης;

Η Ευρώπη σε δίλημμα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης;

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Hrw.org - EU Parliament Backs Remedy Fund for Qatar Migrant Abuses

Απέναντι στην σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστίνης η Ευρώπη επιλέγει την ισραηλινή μεριά, όχι όμως χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους.

«Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις πολλαπλές και αδιάκριτες επιθέσεις σε ολόκληρο το Ισραήλ από τη Χαμάς και εκφράζει τη βαθιά της λύπη για την απώλεια ζωών. Η ΕΕ καλεί για άμεση παύση αυτών των παράλογων επιθέσεων και βίας, οι οποίες απλώς θα αυξήσουν περαιτέρω τις εντάσεις στο έδαφος και θα υπονομεύσουν σοβαρά τις φιλοδοξίες του παλαιστινιακού λαού για ειρήνη. Η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με το Ισραήλ, το οποίο έχει το δικαίωμα να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, απέναντι σε τέτοιες βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις. Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της εργασίας για μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη μέσω ανανεωμένων προσπαθειών στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Αυτή είναι η επίσημη δήλωση της ΕΕ για τη φλόγα που άναψε ξανά ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Δείχνει για ακόμη μια φορά ένα και μόνο πράγμα, την αναποφασιστικότητα της. Και μένει στα λόγια, όχι στις πράξεις.

ο καυτό ζήτημα της παροχής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους από την Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να διαχειριστεί η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπό τη σκιά των νέων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Η χρηματοδότηση θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των Επιτρόπων, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα Τετάρτη. Τις προηγούμενες ημέρες, επικράτησε επικοινωνιακό χάος με διαφορετικές απόψεις να εκφράζονται δημόσια τόσο από επιτρόπους όσο και από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Τη Δευτέρα ο Ούγγρος επίτροπος Ολιβερ Βάρχελι ανακοίνωσε «πάγωμα» της βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Λίγη ώρα αργότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον διέψευσε, ανακοινώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Αντ’ αυτού, οι Βρυξέλλες γνωστοποίησαν πως θα συνεχίσουν να στέλνουν οικονομική βοήθεια στους Παλαιστινίους. Σημείωσαν, παράλληλα, πως θα γίνει επανέλεγχος ως προς τις ροές χρημάτων προς την Παλαιστινιακή Αρχή.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερικ Μάμερ επιχείρησε να επιρρίψει στον Ούγγρο επίτροπο την ευθύνη για το… αλαλούμ, τονίζοντας πως ο Βάρχελι προέτρεξε, κάνοντας σχόλια δημοσίως πριν από την απαραίτητη διαβούλευση στα ευρωπαϊκά όργανα.

Κόντρα στις δηλώσεις της Τρίτης, ο Μάμερ, την ακριβώς προηγούμενη ημέρα, σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους είχε καλύψει τον Βάρχελι, τονίζοντας πως μπορεί να «επιβεβαιώσει την ουσία» των tweets του Ούγγρου Επιτρόπου.

Η ανακοίνωση του Βάρχελι προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις τόσο στη συνεδρίαση των επικεφαλής των υπουργικών συμβουλίων των Επιτρόπων το απόγευμα της Δευτέρας, όσο και από κράτη-μέλη της Ε.Ε., με αποτέλεσμα την αναδίπλωση της Κομισιόν.

Εν τω μεταξύ, ο Μάμερ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, διέψευσε ότι εξετάζονται τυχόν συνέπειες για τον Βάρχελι, παρόλο που η φον ντερ Λάιεν έχει επιδείξει αυστηρότητα σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν.

«Για εμάς εδώ, πρόκειται για εξαιρετικά λεπτό ζήτημα. Ωστόσο, έχουμε ταχέως αυξανόμενο αριθμό νεκρών στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν μπορούμε να επικεντρωνόμαστε στην εσωτερική συζήτηση για το ποιος έπρεπε να έχει ανακοινώσει τι», ανέφερε ο Μάμερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Είναι φανερό πως η στάση των Ευρωπαϊκών χωρών διαφέρει. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης συχνά εμποδίζουν το να υπάρχει μια καθαρή ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Χώρες όπως η Πολωνία θέλουν να διατηρήσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ και σπάνια αποκλίνουν από αυτή τη γραμμή, ενώ άλλες –όπως η Σλοβενία και η Αυστρία – έχουν λαϊκιστές ηγέτες που ταυτίζονται με τη δεξιά ηγεσία του Ισραήλ.

Εντέλει η πλειοψηφία των Ευρωπαίων εξακολουθεί να επιμένει πως θέλει την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, το τέλος της ισραηλινής κατοχής και μια λύση δύο κρατών. Το αυξανόμενο χάσμα στην Ευρώπη μεταξύ εκείνων που βλέπουν το Ισραήλ ως «δημοκρατία υπό απειλή» και εκείνων που βλέπουν πώς «οι Παλαιστίνιοι αγωνίζονται για ελευθερία κάτω από μια καταπιεστική στρατιωτική δύναμη» αφήνει την ΕΕ άνευρη απέναντι σε έναν πόλεμο που δεν φαίνεται να φτάνει σε λύση ούτε αυτή τη φορά. Εν τω μεταξύ τα αμερικανικά πλοία κατευθύνονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments