Διεθνή

Κλιμακώνεται σε Ελλάδα και διεθνώς η ανησυχία για τον πόλεμο

Κλιμακώνεται σε Ελλάδα και διεθνώς η ανησυχία για τον πόλεμο

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Bloomberg.com - Why Hamas Starts Wars It Always Loses

ΚΥΣΕΑ συγκαλεί αύριο ο πρωθυπουργός, διεθνής αποδοκιμασία των θηριωδιών της Χαμάς.

Κλιμακώνεται σταδιακά και σταθερά η ανησυχία, εγχώρια και διεθνής, για την εξέλιξη που μπορεί να λάβει η πολεμική σύγκρουση στο Ισραήλ μεταξύ των Ισραηλιτών και Παλαιστινίων. Για αύριο ανακοίνωσε τη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τη στιγμή κατά την οποία πληθαίνουν οι φωνές καταδίκης των απάνθρωπων πρακτικών της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ

Ενδεικτική του ενδιαφέροντος και των ανησυχιών είναι η έκτακτη σύγκλιση του ανώτατου συμβουλίου αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πράγματι, αύριο το πρωί, συνεδριάζει εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μητσοτάκης “στις 12:00, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου».

Με βάση πληροφορίες, αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι ο συντονισμός ενεργειών και η αξιολόγηση της κατάστασης στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και η εκτίμηση πιθανών επιπτώσεων για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Διεθνής αποδοκιμασία και αγανάκτηση

Ενός λεπτού σιγή τήρησαν τα μέλη του σώματος των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την έναρξη της σημερινής τους συνεδρίασης, στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ενώ παρών ήταν ο Πρέσβης του Ισραήλ στις Βρυξέλλες Xάιμ Ρέγκεβ. Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι πρόκειται για «μια τραγωδία για το Ισραήλ, για τον εβραϊκό λαό, αλλά και για την Ευρώπη».  “Η φρίκη που εξαπέλυσε η Χαμάς θα φέρει περισσότερα δεινά στους αθώους Παλαιστίνιους. Μόνο η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τις πράξεις της» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς ως “πράξη απόλυτου κακού” και ο Μπενζαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως οι μαχητές διέπραξαν “αγριότητα που δεν έχει ξαναγίνει μετά το Ολοκαύτωμα“, συμπεριλαμβανομένου του αποκεφαλισμού στρατιωτών.

«Ήταν όπως η 11η Σεπτεμβρίου για τους Αμερικανούς», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ για την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και έκανε λόγο για ένα «σαφές σημείο καμπής», ενώ διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με συναδέλφους από την περιοχή και με παράγοντες που διατηρούν άμεσους διαύλους επικοινωνίας με τη Χαμάς. Τα δοκιμάζουμε όλα, αλλά με μια τρομοκρατική οργάνωση όπως η Χαμάς, είναι φυσικά κάθε άλλο παρά εύκολο. Είναι ένα ύπουλο παιχνίδι.Οι όμηροι θα χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες, όπως ακριβώς και ο άμαχος πληθυσμός», δήλωσε η Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επανέλαβε ότι η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη Γερμανία και για την Ευρώπη.

Σε ομιλία του την Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότιτουλάχιστον 14 Αμερικανοί σκοτώθηκαν και άλλοι αγνοούνται. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ένα αεροπλανοφόρο και άλλα πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των προσπαθειών αποτροπής οποιασδήποτε επέκτασης της σύγκρουσης και παρέχουν επίσης άλλη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών με το Ισραήλ.

Συγγενείς Αμερικανών που πιστεύεται ότι κρατούνται στη Γάζα κάλεσαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να τους φέρει πίσω στην πατρίδα τους με ασφάλεια. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται στο Ισραήλ την Πέμπτη.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι μετέβη σήμερα στο Ισραήλ για να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τον ισραηλινό λαό μετά τις επιθέσεις της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις. “Ο υπουργός Εξωτερικών έφθασε σήμερα στο Ισραήλ για να επιδείξει την ακλόνητη αλληλεγγύη του Ηνωμένου Βασιλείου προς τον ισραηλινό λαό έπειτα από τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Θα συναντηθεί με επιζήσαντες των επιθέσεων και με ανώτερους ισραηλινούς ηγέτες για να τους εκφράσει τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του“.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments