Διεθνή

Προ των πυλών η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα – Οι κάτοικοι εκκενώνουν την περιοχή

Προ των πυλών η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα – Οι κάτοικοι εκκενώνουν την περιοχή

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Ladepche.fr

Ο ισραηλινός στρατός αποφασισμένος για επέμβαση.

Σε εξέλιξη είναι το τελεσίγραφο που έστειλε το Ισραήλ στους κατοίκους της βόρειας Γάζας -περίπου 1,1 εκατομμύριο- να μετακινηθούν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, με τον ΟΗΕ να χαρακτηρίζει αδύνατη τη μετακίνηση τόσο μεγάλου πληθυσμού  μέσα σε ένα 24ωρο.

Συγκεκριμένα, άμεση ήταν η αντίδραση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που προειδοποίησε για «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι είναι αδύνατον να απομακρυνθούν ευάλωτοι ασθενείς.

“Απορρίπτουμε τον εκτοπισμό του λαού μας”, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, ενώ η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστινίους να αγνοήσουν την «ισραηλινή προπαγάνδα».

Η περιοχή γύρω από τη Γάζα θυμίζει περιοχή που προετοιμάζεται για πόλεμο, ο οποίος κάθε ώρα που περνάει έρχεται όλο και πιο κοντά. Τρία χιλιόμετρα από την Γάζα, στην πόλη Σντερότ, τα τεθωρακισμένα συνεχώς και αυξάνονται. Παίρνουν θέση μάχης ώστε να είναι έτοιμα για την χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα που θα συμβεί σε λίγες ώρες, όπως όλα δείχνουν. Ταυτόχρονα, όσο πλησιάζουν οι ώρες τόσο εντείνονται και οι βομβαρδισμοί προς την Γάζα, αφού την «χτυπούν» ανά ένα λεπτό.

Επισημαίνεται ότι, ωστόσο, τις δυσκολίες της εκκένωσης της Γάζας αναγνωρίζει ο ισραηλινός στρατός. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι ο στρατός γνώριζε ότι θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να μετακινηθούν όλοι, αλλά κατηγόρησε τη Χαμάς ότι είπε στον κόσμο να αγνοήσει τη διαταγή χαρακτηρίζοντάς της ψευδή προσπαγάνδα. «Προσπαθούμε να δώσουμε χρόνο και καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες, και καταλαβαίνουμε ότι θα αυτό δεν θα πάρει 24 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου.

Οι κάτοικοι εκκενώνουν τη Β. Γάζα

Με αυτοκίνητα, φορτηγά και πεζή εκκενώνουν τη βόρεια Γάζα οι πολίτες μετά το ισραηλινό τελεσίγραφο να μετακινηθούν νότια, το οποίο και λήγει σε λίγες ώρες, υπό την προειδοποίηση για πιθανή χερσαία εισβολή και παρά τις προτροπές της Χαμάς να μην αποχωρήσει κανείς.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC,  «εκατοντάδες αυτοκίνητα και ολόκληρες οικογένειες περπατούν στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Γάζας», αναφέρει. Σε φωτογραφίες και βίντεο φαίνονται άνθρωποι να ταξιδεύουν με γαϊδούρια, με καρότσες, ενώ πολλές οικογένειες έχουν διανύσει με τα πόδια αρκετά χιλιόμετρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε το μεσημέρι σχετικά με την 24ωρη προθεσμία για τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια. Δεν απάντησε στο αν η προθεσμία αυτή έχει αλλάξει, αλλά είπε: «Όσοι θέλουν να σώσουν τη ζωή τους παρακαλούνται να πάνε νότια».

Αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, η εντολή του Ισραήλ για τη μετακίνηση περισσότερων από ένα εκατομμύριο αμάχων στη βόρεια Γάζα εντός 24ων ωρών θα είναι «δύσκολη υπόθεση», σημείωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Πρόκειται για μετακίνηση πολλών ανθρώπων σε πάρα πολύ μικρό διάστημα. Κατανοούμε τι προσπαθούν να κάνουν και γιατί -προσπαθούν να απομονώσουν τους αμάχους από τη Χαμάς που είναι ο πραγματικός τους στόχος» διευκρίνισε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο MSNBC.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε στη Ντόχα του Κατάρ και θα συναντηθεί με τον ηγέτη της χώρας, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Ανώτερα στελέχη της Χαμάς ζουν στο Κατάρ και η κυβέρνηση του Κατάρ παρέχει οικονομική στήριξη στη Γάζα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, θεωρεί “μη ρεαλιστική” τη μετακίνηση 1,1 εκατομμυρίου κατοίκων εντός 24 ωρών.  Ο Μπορέλ αναγνώρισε μεν το δικαίωμα που έχει το Ισραήλ στην αυτοάμυνα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι κινήσεις των Ισραηλινών θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.

Ακόμη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφθηκαν το Κφαρ Αζά. «Η φρίκη αυτού που συνέβη εδώ είναι ανείπωτη», δήλωσε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ενώ η Ρομπέρτα Μετσόλα είπε: «Η Χαμάς είναι τρομοκράτες. Δεν εκπροσωπούν τις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού, αλλά τις εμποδίζουν».

Τέλος, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, κάνει λόγο για “ισχυρή αλλά δίκαιη απάντησ用. Ο αρχηγός του γαλλικού  κράτους υποστηρίζει μια « σθεναρή και δίκαιη απάντηση . Η Χαμάς επιδιώκει πάνω από όλα την καταστροφή και τον θάνατο του λαού του Ισραήλ και ενεργώντας όπως κάνει, γνωρίζει επίσης σε τι εκθέτει εγκληματικά και κυνικά τον πληθυσμό της Γάζας», πρόσθεσε .Ωστόσο, οποιαδήποτε απάντηση πρέπει επιτακτικά να γλιτώσει τον άμαχο πληθυσμό

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments