Διεθνή

Κατάρ: Διαθέτει περιθώρια διαμεσολάβησης; [vid]

Κατάρ: Διαθέτει περιθώρια διαμεσολάβησης; [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Joerg Carstensen/picture alliance, Αυτό οφείλεται στο ότι η χώρα έχει μεσολαβήσει και στο παρελθόν ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, όπως στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας το 2014.

Για πολλούς λόγους το Κατάρ θα μπορούσε να παίξει κομβικό ρόλο σε αυτήν τη φάση. Τα περιφερειακά συμφέροντά του είναι πιο ισχυρά από τις σχέσεις του με το Ιράν και τη Χαμάς.

Ένας από τους σταθμούς στην περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε χώρες του αραβικού κόσμου ήταν και το Κατάρ. Αυτό οφείλεται στο ότι η χώρα έχει μεσολαβήσει και στο παρελθόν ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, όπως στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας το 2014. Από την άλλη βέβαια έχει παγώσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ από το 2009 και είναι γνωστό επίσης ότι αποτελεί τον κύριο χρηματοδότη της Χαμάς.

Θα μπορούσε λοιπόν να παίξει και πάλι ρόλο διαμεσολαβητή για την απελευθέρωση καταρχήν των ομήρων με ανταλλαγή Παλαιστινίων φυλακισμένων, και σε δεύτερο χρόνο, να στρώσει το έδαφος για ένα ειρηνικό modus vivendi; Η Σανάμ Βακίλ, διευθύντρια του Προγράμματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στη δεξαμενή σκέψης Chatham House με έδρα τη Βρετανία, απαντά θετικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments