Διεθνή

Η δυστοκία της Διάσκεψης του Καΐρου για την Ειρήνη

Η δυστοκία της Διάσκεψης του Καΐρου για την Ειρήνη

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ "ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Οι ανυπέρβλητοι σκόπελοι στη Διάσκεψη του Καΐρου για την Ειρήνη.

Προδιαγεγραμμένη ήταν η κατάληξη της Διάσκεψης που οργάνωσε στο Κάιρο ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, καθώς καταγράφηκαν και επίσημα οι εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις της κρίσης στη Γάζα, από τους Άραβες και τις μουσουλμανικές χώρες και τις ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι οι ηγέτες και οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετείχαν αναχώρησαν από το Κάιρο, αναμένοντας τώρα την επόμενη φάση της κρίσης, με τη στρατιωτική επιχείρηση με στόχο την εξόντωση της Χαμάς που έχει προαναγγείλει το Ισραήλ.

Η συνάντηση απέτυχε να καταλήξει σε κοινό ανακοινωθέν ή τουλάχιστον σε κοινή δήλωση, παρά τις προσπάθειες του Αλ Σίσι και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία που να αναφέρεται στη Χαμάς και στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Τα αραβικά κράτη επέμειναν ότι θα έπρεπε να γίνει αναφορά μόνο στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και αποκατάστασης των προμηθειών στη Γάζα, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ απουσίαζε από τη σύνοδο κορυφής, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπούνταν σε  χαμηλό διπλωματικό επίπεδο και, φυσικά, δεν υπήρχαν εκπρόσωποι της Χαμάς ή του Ιράν. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν εκδόθηκε κανένα ανακοινωθέν δηλοί επίσης την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει μια συντονισμένη πρωτοβουλία για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα, να απελευθερώσει τους ομήρους χωρίς όρους, να αποξενωθεί από τη Χαμάς και να εξετάσει τα επόμενα βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι αραβικές χώρες που ζήτησαν τηνάμεση κατάπαυση του πυρός εκ μέρους του Ισραήλ, πέραν των ανθρωπιστικών λόγων ανησυχούν και για το ενδεχόμενο αυτή η ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται στη Γάζα να οδηγήσει σε έξοδο τα δυο εκατομμύρια παλαιστίνιων οι οποίοι θα αναζητήσουν υποχρεωτικά καταφύγιο είτε στην Αίγυπτο είτε στην Ιορδανία, δημιουργώντας έτσι μια σοβαρή απειλή για την σταθερότητα και στις δύο αραβικές χώρες.

Στη διεθνή διάσκεψη στο Κάιρο, η οποία αναζητούσε τρόπους συνεννόησης για το παλαιστινιακό ζήτημα, ώστε η κρίση να περιοριστεί και να μην κλιμακωθεί και απειλήσει την περιφερειακή ασφάλεια, ο Τούρκος Πρόεδρος Τ. Ερντογάν, ο οποίος προήδρευε της διάσκεψης, εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Χ. Φιντάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, εκπροσωπούμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Fidan, ζήτησε τηλεφωνική συνδιάσκεψη με τον ηγέτη της Χαμάς I. Χανίγιε, ο οποίος ζει στο Κατάρ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία ο Τ. Ερντογάν διαβεβαίωσε τον ηγέτη της Χαμάς ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιτύχει την κατάπαυση του πυρός, να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φθάσει στη Γάζα και ότι οι τραυματίες εάν χρειαστεί μπορούν να μεταφερθούν στην Τουρκία. Και επανέλαβε ότι μόνιμη λύση στο Παλαιστινιακό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967.

Πουθενά βεβαίως στην ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας δεν υπάρχει έστω και υπαινιγμός για την ανάγκη να σταματήσει και η Χαμάς τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments