Γεωπολιτικά

Ισραήλ: Τι θα συμβεί εάν μπει στον πόλεμο το Ιράν

Ισραήλ: Τι θα συμβεί εάν μπει στον πόλεμο το Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: athina 9.84, Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών σήμερα προειδοποίησε ότι εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη στρατιωτική του δράση ολόκληρη η περιοχή θα ξεφύγει εκτός ελέγχου. 

Ενώ ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα, στα βόρεια, στα σύνορά του με τον Λίβανο, έχει να αντιμετωπίσει την απειλή της Χεζμπολάχ.

Σήμερα το Τελ Αβίβ προειδοποίησε πως η Χεζπολάχ σέρνει τον Λίβανο στον πόλεμο, με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να απειλεί την τρομοκρατική οργάνωση με «ασύλληπτου μεγέθους» αντίποινα. Παράλληλα οι ΗΠΑ διεμήνυσαν πως δεν θα διστάσουν να επέμβουν στρατιωτικά, εάν διευρυνθεί η σύγκρουση. Ο φόβος όλων βεβαίως δεν είναι τόσο ο Λίβανος ή η Συρία (της οποίας τα αεροδρόμια έπληξε εκ νέου σήμερα το Ισραήλ), αλλά το Ιράν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών σήμερα προειδοποίησε ότι εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη στρατιωτική του δράση ολόκληρη η περιοχή θα ξεφύγει εκτός ελέγχου. 

Αν το Ιράν αποφασίσει να μπει – έστω και έμμεσα με εντολή προς τις εξτρεμιστικές οργανώσεις που ελέγχει σε Λίβανο, Συρία, Ιράκ – στον πόλεμο, θα έρθει άμεσα αντιμέτωπο με κυρώσεις. Και σε αυτή την περίπτωση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαντήσει. Πώς; Κλείνοντας τα Στενά του Ορμούζ.

Τι είναι τα Στενά του Ορμούζ

  • Θεωρούνται η πιο σημαντική πετρελαϊκή «αρτηρία» στον πλανήτη και βρίσκονται ανάμεσα στο Ομάν και το Ιράν. Συνδέουν τον Περσικό Κόλπο βόρεια του με τον Κόλπο του Ομάν προς τα νότια και την Αραβική Θάλασσα πιο πέρα.
  • Έχουν πλάτος 33 χιλιομέτρων στο στενότερο σημείο του, με τη λωρίδα πλεύσης να είναι μόλις 3 χλμ προς κάθε κατεύθυνση.
  • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία προσπάθησαν να βρουν εναλλακτικές για να παρακάμψουν τα Στενά, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής περισσότερων αγωγών πετρελαίου.

Γιατί τρομάζει το κλείσιμό τους

  • Περίπου το ένα πέμπτο του όγκου της παγκόσμιας συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά σε καθημερινή βάση. Κατά μέσο όρο 20,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ  το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa, που παρουσιάζει το Reuters.
  • Τα μέλη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ εξάγουν το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου τους μέσω των Στενών.
  • Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, στέλνει σχεδόν όλο το LNG του μέσω των Στενών.
  • Περίπου 80 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι, ή το 20% των παγκόσμιων ροών LNG περνούν από τα Στενά κάθε χρόνο, είπε η Vortexa.
  • Oι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη σπάσει το φράγμα των 92 δολαρίων το βαρέλι και του φυσικού αερίου των 50 ευρώ/MWh.

Οι κινήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ

  • Ο πέμπτος στόλος των ΗΠΑ, με έδρα το Μπαχρέιν, είναι επιφορτισμένος με την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας στην περιοχή.
  • Το Ιράν έχει απειλήσει να διακόψει τις αποστολές πετρελαίου μέσω του Στενού του Ορμούζ, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμβουν ενεργά στον πόλεμο ή προσπαθήσουν να στραγγαλίσουν την οικονομία του.
  • Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή με στόχο την εξόντωση της Χαμάς, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης

Πηγή: naftemporiki.gr//Αναστασία Στασινού

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments