Η αγριόσαλπα και ο γερμανός ήδη καταναλώνονται ευρέως στα Δωδεκάνησα, όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν άγνωστα.

Η τριετής έρευνα του προγράμματος έδειξε ότι τα συγκεκριμένα τέσσερα είδη είναι πλέον καλά εγκατεστημένα στις ελληνικές θάλασσες, κυρίως στα νότια της χώρας όπου τα νερά είναι πιο θερμά.

Συνολικά, περισσότερα από 1.000 ξενικά είδη εκτιμάται ότι έχουν εισβάλλει μέχρι σήμερα στη Μεσόγειο, τα περισσότερα από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Αυτή ήταν η διαδρομή που ακολούθησε για παράδειγμα το λεοντόψαρο, το οποίο ανταγωνίζεται ντόπια είδη και ασκεί νέες περιβαλλοντικές πιέσεις στα ελληνικά νερά.

Εκτός όμως από τις οικολογικές επιπτώσεις, τα ξενικά είδη συχνά προκαλούν ζημιές και στα αλιευτικά εργαλεία και πλήττουν οικονομικά τους ψαράδες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν και δοκιμές γευσιγνωσίας (μεταξύ άλλων με πατέ σαρδελόγαυρου, καπνιστό σαρδελόγαυρος, jerky σαρδελόγαυρου, ceviche γερμανού, μελίπαστο γερμανός, καπνιστό λεοντόψαρο και κατεψυγμένο φιλέτο λεοντόψαρου), με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν ότι θα τα έβαζαν στη διατροφή τους.

Πηγή: in.gr//Βαγγέλης Πρατικάκης