Διεθνή

Πρώην δικηγόρος Τραμπ: Φούσκωνε τις τιμές ακινήτων για να έχει ευνοϊκότερα ασφάλιστρα

Πρώην δικηγόρος Τραμπ: Φούσκωνε τις τιμές ακινήτων για να έχει ευνοϊκότερα ασφάλιστρα

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO, Ο Κόεν, που κάποτε είχε δηλώσει ότι «θα έτρωγε σφαίρα» για τον Τραμπ, σήμερα είναι βασικός μάρτυρας εναντίον του στην υπόθεση που έφερε ενώπιον των δικαστηρίων η Δημοκρατική γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς.

Ο Κόεν, που κάποτε είχε δηλώσει ότι «θα έτρωγε σφαίρα» για τον Τραμπ, σήμερα είναι βασικός μάρτυρας εναντίον του στην υπόθεση που έφερε ενώπιον των δικαστηρίων η Δημοκρατική γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φούσκωνε «αυθαίρετα» την αξία των ακινήτων του με σκοπό να εξασφαλίσει ευνοϊκότερα ασφάλιστρα, υποστήριξε σήμερα ο πρώην δικηγόρος του, ο Μάικλ Κόεν, στην κατάθεσή του στη δίκη του πρώην προέδρου για απάτη.

Ο Κόεν, που κάποτε είχε δηλώσει ότι «θα έτρωγε σφαίρα» για τον Τραμπ, σήμερα είναι βασικός μάρτυρας εναντίον του στην υπόθεση που έφερε ενώπιον των δικαστηρίων η Δημοκρατική γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς.

Ο Κόεν κατέθεσε ότι ο Τραμπ του είδε δώσει οδηγίες να διογκώνει την αξία πολλών ακινήτων που ανήκαν στην εταιρεία Trump Organization, ώστε στις φορολογικές δηλώσεις να φαίνεται ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είχαν «πολύ υψηλή αξία και ελάχιστες υποχρεώσεις ώστε να εξασφαλίζει καλύτερα ασφάλιστρα». Η αξία των ακινήτων ήταν «ό,τι νούμερο μας έλεγε ο κ. Τραμπ», πρόσθεσε ο Κόεν, στη σύντομη κατάθεση που έδωσε προτού να διακόψει το δικαστήριο για το μεσημεριανό διάλειμμα.

Μετά τη διακοπή, ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν ανησυχεί καθόλου» για την κατάθεση του Κόεν.

Η Κολίν Φάχερτι, η δικηγόρος που εκπροσωπεί την εισαγγελία, ξεκίνησε τις ερωτήσεις της στον Κόεν από το ποινικό μητρώο του. Ο πρώην δικηγόρος είχε δηλώσει ένοχος το 2018 για παραβίαση του νόμου που αφορά τη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας αλλά και επειδή είπε ψέματα στο Κογκρέσο, σε μια άλλη έρευνα που αφορούσε τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Τραμπ στη Ρωσία. «Το έκανε κατ’ εντολή, σε συμφωνία και προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ» είπε από το βήμα του μάρτυρα, αναφερόμενος στην ψευδή κατάθεσή του στο Κογκρέσο.

Ο Τραμπ έγειρε πίσω την καρέκλα του, με τα μπράτσα σταυρωμένα στο στήθος και κοίταζε έντονα τον Κόεν, ψιθυρίζοντας ανά διαστήματα στους δικηγόρους του. Πριν από την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας αποκάλεσε «ψεύτη» τον πρώην συνεργάτη του. «Είναι αποδεδειγμένα ψεύτης, ξέρετε, εγκληματίας. Δεν κάναμε τίποτα κακό και αυτή είναι η αλήθεια», είπε στους δημοσιογράφους.

Το 2019 ο Κόεν μπήκε στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή των τριών ετών που του είχε επιβληθεί. Την επόμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποφυλακίστηκε αλλά τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η κατάθεσή του σε μια έρευνα του Κογκρέσου, το 2019, για τα οικονομικά στοιχεία του Τραμπ, στάθηκε αφορμή για την έρευνα της Λετίσια Τζέιμς. Τότε, σε μια «βιτριολική» επίθεση εναντίον του πρώην αφεντικού του, ο δικηγόρος υποστήριξε ότι ο Τραμπ «φούσκωνε τις τιμές των ακινήτων του όποτε τον συνέφερε», μεταξύ άλλων και για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Μετά την καταδίκη του σε τριετή φυλάκιση, το 2018, ο Κόεν συνεργάστηκε με τις εισαγγελικές αρχές σε πολλές υποθέσεις εναντίον του Τραμπ. Θα είναι ο βασικός μάρτυρας και σε μια άλλη δίκη, που έχει προσδιοριστεί για τον Μάρτιο του 2024 και αφορά την καταβολή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για να εξαγοράσει τη σιωπή της, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο ίδιος ο Κόεν έχει καταδικαστεί για αυτήν την υπόθεση και διαβεβαιώνει ότι ενήργησε κατ’ εντολή του Τραμπ με τον οποίο η Ντάνιελς υποστήριζε ότι διατηρούσε ερωτικό δεσμό.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments