Διεθνή

Επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία την Τετάρτη [vid]

Επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία την Τετάρτη [vid]
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα την Τετάρτη

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα την Τετάρτη στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, αναφέρει το Reuters.

Ο Ερντογάν και το κόστος της ευθυγράμμισης με τη Χαμάς

Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ βρίσκονται πλέον στο «σημείο μηδέν», ενώ με τη Δύση και κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ρήγμα φαίνεται πλέον αγεφύρωτο καθώς ο στρατηγικός προσανατολισμός της Άγκυρας βρίσκεται σε συγκρουόμενη τροχιά με τους κατά τα άλλα συμμάχους και σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της. Το γεγονός αυτό πέραν από τις πολιτικές επιπτώσεις -τους κινδύνους των οποίων η Τουρκία λογικά λαμβάνει υπόψη- θα έχει και οικονομικό κόστος. Πρόκειται για μία επιλογή υψηλού ρίσκου για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα τελευταία τρία εικοσιτετράωρα υπήρξαν δύο σημαντικές εξελίξεις που κατέστησαν πιο διακριτές τις διαχωριστικές γραμμές: Στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατράνωσε ότι ηΧαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά διεξάγει «απελευθερωτικό αγώνα» και δήλωσε ότι η Τουρκία εργάζεται για να κηρυχθεί το Ισραήλ «εγκληματίας πολέμου», ενώ ο εκπρόσωπός του Φαχρετίν Αλτούν έκανε στη συνέχεια λόγο για «παιχνίδι» που παίζεται στη Λωρίδα της Γάζας όχι μόνο κατά των Παλαιστινίων, αλλά ιδιαίτερα ενάντια στην Τουρκία.

Αυτές οι θέσεις έχουν σαφώς αποδυναμώσει την προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε δειλά στις αρχές του 2022, μετά από μια μακρά περίοδο “παγωμένων” σχέσεων ύστερα από την ισραηλινή παρέμβαση στο πλοίο Mavi Marmara που κατευθύνεται προς την αποκλεισμένη γάζα. Η αιχμή αυτής της προσπάθειας ήταν η υπογραφή μιας ενεργειακής συμφωνίας για τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν δήλωσε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία επανεξετάζονται τώρα και το διπλωματικό προσωπικό έχει ήδη ανακληθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments