Διεθνή

Γάζα: Νεκρός ένας από τους εγκεφάλους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου [vid]

Γάζα: Νεκρός ένας από τους εγκεφάλους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: A ball of fire and smoke rise from an explosion on a Palestinian apartment tower following an Israeli air strike in Gaza City, Saturday, Oct. 7, 2023. The militant Hamas rulers of the Gaza Strip carried out an unprecedented, multi-front attack on Israel at daybreak Saturday, firing thousands of rockets as dozens of Hamas fighters infiltrated the heavily fortified border in several locations by air, land, and sea and catching the country off-guard on a major holiday. (AP Photo/Adel Hana)

Εκατοντάδες στρατιωτικοί στόχοι της Χαμάς καταστράφηκαν και τρομοκράτες σκοτώθηκαν από τον IDF τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισχώρησαν βαθιά στη Λωρίδα της Γάζας, συνεχίζοντας τις σφοδρές μάχες με τη Χαμάς.

Στο πλαίσιο των συγκρούσεων, ο ισραηλινός στρατός και η Σιν Μπετ ανακοίνωσαν ότι ο Naseem Abu Ajina, διοικητής του τάγματος Beit Lahia της Χαμάςσκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ajina ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση των επιθέσεων της Χαμάς εναντίον του Ερέζ και του Νετίβ Χαασάρα στις 7 Οκτωβρίου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 11 Ισραηλινών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Ο θάνατός του Ajina θεωρείται σημαντικό πλήγμα στην ικανότητα της Χαμάς να αποκρούσει τις επιχειρήσεις του IDF στο έδαφος.

Το IDF αναφέρει ότι οι στόχοι που χτυπήθηκαν από χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις περιελάμβαναν θέσεις εκτόξευσης κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων και ρουκετών, εισόδους σήραγγας και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αναστέλλει μέχρι νεωτέρας τη μεταβίβαση εκατομμυρίων στην Παλαιστινιακή Αρχή, που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, προσάπτοντάς της πως «υποστηρίζει» την επίθεση της Χαμάς εναντίον τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, την πλέον πολύνεκρη από καταβολής του εβραϊκού κράτους.

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ανακοίνωσε μέσω X (πρώην Twitter) ότι λόγω της «υποστήριξης της Παλαιστινιακής Αρχής στις σφαγές της Χαμάς» ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξεταστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο αν οι μεταφορές των χρημάτων θα συνεχιστούν και πρόσθεσε «μέχρι να ληφθεί απόφαση, σταματάμε τις πληρωμές».

Συνόδευσε την ανάρτηση με μοντάζ δηλώσεων στελεχών του κόμματος Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, που χαρακτηρίζουν την επίθεση της Χαμάς μέρος της «ένοπλης αντίστασης» εναντίον της ισραηλινής κατοχής.

Το Ισραήλ εισπράττει φόρους, τέλη και δασμούς για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής. Μεταφέρει στα ταμεία της κάπου 150 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα, κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει αντιδράσει ως τώρα στην απόφαση του κ. Σμότριτς.

Πάντως, ο πρόεδρός της, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε αμέσως μετά την επίθεση πως το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας, δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό, απέρριψε τις δολοφονίες αμάχων και κάλεσε όλα τα μέρη να απελευθερώσουν αντίστοιχα τους ομήρους και τους φυλακισμένους.

Μετά την επίθεση της Χαμάς -την οποία το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση-, με πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας, με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να έχει ξεπεράσει τους 8.300 νεκρούς, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments