Πολιτική

Γεωργιάδης: Στα 246 εκατ. το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν εισπραχθεί «υπέρ αγνώστων» οικοδόμων

Γεωργιάδης: Στα 246 εκατ. το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν εισπραχθεί «υπέρ αγνώστων» οικοδόμων

Πηγή Φωτογραφίας: Συνέντευξη τύπου από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου και τον Γενικό Γραμματέα Νίκο Μηλαπίδη για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 'Αδωνις Γεωργιάδης, αυτές οι ασφαλιστικές εισφορές «μπαίνουν στον κουμπαρά για την ταχύτερη συνταξιοδότηση των οικοδόμων».

Στα 246.064.602 ευρώ ανέρχεται το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν εισπραχθεί «υπέρ αγνώστων» οικοδόμων, από το 1985 και εντεύθεν, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Έξαρχου.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων που ο e-ΕΦΚΑ καταλογίζει ασφαλιστικές εισφορές «υπέρ αγνώστων», δεν αφορά σε έργα που κατασκευάζονται κατόπιν έκδοσης οικοδομικών αδειών από τις οικείες υπηρεσίες δόμησης ή άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και για τα οποία οι εργοδότες, κατά την απογραφή τους, ενημερώθηκαν αρμοδίως για τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια, αλλά είναι περιπτώσεις που αφορούν, κατά κανόνα σε έργα μη αδειοδοτημένα. Σε αυθαίρετα, δηλαδή, στα οποία διαπιστώνεται εκτέλεση εργασιών.

Που βρίσκονται όμως σήμερα αυτά τα χρήματα;

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, αυτές οι ασφαλιστικές εισφορές «μπαίνουν στον κουμπαρά για την ταχύτερη συνταξιοδότηση των οικοδόμων».

«Οι οικοδόμοι έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης, λόγω γήρατος, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση ισχύουσες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, στους φορείς στους οποίους είναι ασφαλισμένοι. Άρα, έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν κάποια ένσημα, αν τους λείπουν λίγα», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και πρόσθεσε: «Αν τους λείπουν πολλά, θα πρέπει να δουλέψουν δυστυχώς λίγο περισσότερο έως ότου φτάσουν στα συγκεκριμένα ένσημα που προβλέπει ο νόμος. Και πάλι, όμως, οι οικοδόμοι, επειδή έχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, βγαίνουν γρηγορότερα από τους άλλους».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments