Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Παρεμβάσεις για να κλείσει τα παράθυρα αποφυγής της τεκμαρτής φορολόγησης

ΥΠΟΙΚ: Παρεμβάσεις για να κλείσει τα παράθυρα αποφυγής της τεκμαρτής φορολόγησης

Πηγή Φωτογραφίας: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Παρεμβάσεις για να κλείσει τα παράθυρα αποφυγής της τεκμαρτής φορολόγησης για τους επαγγελματίες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Παρεμβάσεις για να κλείσει τα παράθυρα αποφυγής της τεκμαρτής φορολόγησης για τους επαγγελματίες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προστεθεί διάταξη στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θα προβλέπει ότι όσοι επιχειρήσουν να ανοίξουν μονοπρόσωπη εταιρεία θα φορολογηθούν ως επαγγελματίες με τεκμαρτό εισόδημα. Ουσιαστικά όλες οι μονοπρόσωπες επιχειρήσεις θα βρεθούν στο στόχαστρο εφόσον δηλώνουν φορολογητέα κέρδη χαμηλότερα του τεκμαρτού εισοδήματος που τους αντιστοιχεί. Οπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο η διάταξη θα εμποδίσει όσους επαγγελματίες αποφασίσουν να μεταπηδήσουν και να ανοίξουν Ε.Π.Ε., Α.Ε., ή ΙΚΕ, με στόχο να αποφύγουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο, όσοι το αποφασίσουν και δηλώσουν φορολογητέα κέρδη, για παράδειγμα κάτω των 10.920 ευρώ (ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα) θα ενεργοποιηθεί η διάταξη με την οποία καταστρατηγείται η νομοθεσία και θα φορολογηθούν ως επαγγελματίες με τεκμαρτό εισόδημα και με τις κλίμακες που εφαρμόζονται για τη φορολόγηση μισθωτών-συνταξιούχων και επαγγελματιών και όχι με 22% που φορολογούνται οι επιχειρήσεις.

Εστω, ηλεκτρολόγος με 20 έτη λειτουργίας, που προχωρά στη σύσταση Ι.Κ.Ε. με έναν εταίρο. Δηλώνει το 2024 μηδενικά κέρδη. Αυτόματα ενεργοποιείται η διάταξη και θα φορολογηθεί με τεκμαρτό τρόπο και συγκεκριμένα θα υπολογισθεί φορολογητέο εισόδημα ύψους 14.196 ευρώ. Για το ποσό αυτό θα καταβάλλει φόρο 1823,12 ευρώ (φόρος και τέλος επιτηδεύματος) αντί του ποσού των 1.000 ευρώ (τέλος επιτηδεύματος).

Η νέα αυτή διαδικασία δεν θα αφορά μόνο όσους θα ανοίξουν αλλά και όσους έχουν ανοίξει και υποκρύπτεται επί της ουσίας ελευθέριο επάγγελμα με στόχο τη μείωση της φορολογίας.

Το ανωτέρω παράδειγμα και συγκεκριμένα η δήλωση μηδενικών εισοδημάτων ή ζημιογόνου χρήσης είναι εξαιρετικά σύνηθες. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (δηλώσεις 2022) σε σύνολο 311. 292 νομικών προσώπων οι 203.427 είναι ζημιογόνες ή δηλώνουν μηδενικά κέρδη. Συγκεκριμένα, 125.876 ήταν οι ζημιογόνες και οι 77.571 δήλωσαν μηδενικά κέρδη. Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες με μηδενικά κέρδη ή ζημιές ήταν 71.595.

Σε αυτές λοιπόν, εφόσον είναι μονοπρόσωπες θα ενεργοποιείται το τεκμαρτό εισόδημα και θα πληρώνουν ελάχιστο φόρο από 1.102 ευρώ έως 1832,12 ευρώ.

Ωστόσο, όσοι επαγγελματίες προχωρήσουν στη σύσταση εταιρείες με δύο εταίρους φαίνεται να γλιτώνουν το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή μπορούν δύο υδραυλικοί να ανοίξουν εταιρεία και να γλιτώσουν το τεκμαρτό εισόδημα ή ένας υδραυλικός και η σύζυγος του.

Πάντως, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η διάταξη αυτή μπορεί να καταπέσει στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ είναι ισχυρό, αναφέρουν το ενδεχόμενο να καταπέσει στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments