Διεθνή

ΗΠΑ: Ηχηρή απάντηση στο διάγγελμα της Χεζμπολάχ

ΗΠΑ: Ηχηρή απάντηση στο διάγγελμα της Χεζμπολάχ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Istockphoto.com

Οι ΗΠΑ καλούν την Χεζμπολάχ να μην εκμεταλλευτεί τον πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν ξεκάθαρη απάντηση στο διχαστικό και εχθροπαθές διάγγελμα του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Νασράλα.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ καλούν τη Χεζμπολάχ «να μην εκμεταλλευτεί» τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, μετά τους ισχυρισμούς του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Λιβάνου, με βάση τους οποίους όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά στο μέλλον.

“Εμείς και οι εταίροι μας ήμασταν σαφείς: η Χεζμπολάχ και άλλοι φορείς, κρατικοί και μη, δεν πρέπει να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Στην πρώτη του ομιλία από τότε που η Χαμάς εισέβαλε στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, που είναι γνωστό ότι υποστηρίζεται από το Ιράν, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν “πλήρη ευθύνη” για τη σύγκρουση που μαίνεται στη Γάζα και ότι οι επιθέσεις των Ισραηλινών συμμάχων για την αποτροπή μιας περιφερειακής σύγκρουσης, όπως υποστήριξε, είναι ακόμη νωπές στη μνήμη.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις θέσεις του Νασράλα, ο Τζον Κίρμπι, δήλωσε: «Δεν θα εμπλακούμε σε έναν πόλεμο λέξεων». Και συμπλήρωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν κλιμάκωση ή διεύρυνση της σύγκρουσης που η Χαμάς έφερε στο Ισραήλ. «Αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν πιο αιματηρό πόλεμο από εκείνον του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν η σύγκρουση να επεκταθεί στον Λίβανο. Η καταστροφή που θα επακολουθούσε για τον Λίβανο και τον λαό του θα ήταν αδιανόητη, και μπορεί να αποφευχθεί».

Υπενθυμίζεται ότι στο διάγγελμά του,  ο Νασράλα, είπε πως η επιχείρηση, που εξαπέλυσε η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. ήταν “100% παλαιστινιακή”.

Η Χεζμπολάχ, μια ανυπέρβλητη στρατιωτική δύναμη που υποστηρίζεται από το Ιράν, αντιπαρατίθεται με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ, στη φονικότερη κλιμάκωση μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ το 2006.

Ο Νασράλα ευχαρίστησε, επίσης. την Υεμένη και το Ιράκ, τμήματα αυτού που είναι γνωστό ως “Άξονας της Αντίστασης”. Περιλαμβάνει ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που πολεμούν τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία και στο Ιράκ, καθώς και τους Χούτι της Υεμένης, που συμμετείχαν στη σύγκρουση εκτοξεύοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ κλιμακώνει τη δράση της μέρα με τη μέρα, πιέζοντας το Ισραήλ να κρατήσει τις δυνάμεις του κοντά στα λιβανέζικα σύνορα και όχι στη Λωρίδα της Γάζας ή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσε ο Νασράλα.

Κατηγόρησε, ακόμη, τις ΗΠΑ για τον πόλεμο στη Γάζα και τον θάνατο πολλών αμάχων και δήλωσε ότι η αποκλιμάκωση στον πολιορκημένο θύλακα είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί ένας περιφερειακός πόλεμος. Δήλωσε, τέλος, πως η περαιτέρω κλιμάκωση μεταξύ της οργάνωσης και του Ισραήλ κατά μήκος των λιβανικών συνόρων εξαρτάται από την κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments