EDITOR'S PICK

“Διαισθητική διατροφή” – Γιατί πρέπει να τρώμε ό,τι μας αρέσει

“Διαισθητική διατροφή” – Γιατί πρέπει να τρώμε ό,τι μας αρέσει

Πηγή Φωτογραφίας: groupon.com

Ένα βιβλίο με την υπογραφή δύο διατροφολόγων

Η “διαισθητική διατροφή”, όπως την αντιλαμβάνεται το δίδυμο διαιτολόγων-διατροφολόγων, Elyse Resch και Evelyn Tribole, μας προτείνει να εγκαταλείψουμε τις περιοριστικές δίαιτες και να συντονιστούμε με την επιθυμία μας, όπως κάναμε όταν ήμασταν παιδιά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elyse Resch (@elyseresch)

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα να ικανοποιούμε την πείνα μας αντί να την ξεγαλάμε, να αναζητάμε τη χαρά και την απόλαυση στο φαγητό, αλλά και να δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να καταλάβει αν έχει χορτάσει σταματώντας για λίγο στη μέση περίπου του φαγητού μας.

“Μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε”, εξήγησε η κ. Resch, 77 ετών. “Μπορείτε να το κάνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας”.

Η ιδέα της ελεύθερης διατροφής ήταν ιδιαίτερα τολμηρή όταν η κ. Resch και η κ. Tribole, 63 ετών, συνέγραψαν το βιβλίο “Intuitive Eating: A Revolutionary Anti-Diet Approach” το 1995, σε μια εποχή που κυριαρχούσε η διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Είκοσι οκτώ χρόνια αργότερα, το μανιφέστο τους που προέτρεπε τους ανθρώπους να “απορρίψουν τη νοοτροπία της δίαιτας” και να “σεβαστούν” το σώμα τους έχει γίνει ακρογωνιαίος λίθος του σύγχρονου κινήματος κατά της δίαιτας, επιπλήττοντας το keto, το paleo και τις καθαριότητες και δίνοντας στους αναγνώστες – και στους εαυτούς τους – “άνευ όρων άδεια να τρώνε”.

Το “Intuitive Eating” έχει πουλήσει περισσότερα από 700.000 αντίτυπα από το 1995, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο St. Martin’s Press, ο οποίος εξέδωσε την τέταρτη έκδοση το 2020. Το σύστημα έχει αναφερθεί 1,4 δισεκατομμύρια φορές στο TikTok, με τα bao buns και τα πάντα bagels να πρωταγωνιστούν σε ημερολόγια “Τι τρώω σε μια μέρα όταν τρώω διαισθητικά” των χρηστών. Ακόμα και η Demi Lovato είναι μεταξύ των διασημοτήτων που έχει αγκαλιάσει το σύστημα.

Μια εναλλακτική λύση στην εμμονή με το φαγητό

Όταν άνοιξαν το γραφείο τους στο Beverly Hills το 1993, και οι δύο διαιτολόγοι παρατήρησαν ότι ακόμη και τα απλά προγράμματα διατροφής που είχαν εκπαιδευτεί να δίνουν στους ασθενείς -προτείνοντας μια αναλογία ανάμεσα στις ομάδες των τροφών και συνιστώντας “υγιεινές αντικαταστάσεις” -όπως κοτόπουλο αντί για μοσχάρι- οι άνθρωποι δεν κατάφερναν να τα τηρήσουν. Η κ. Resch σκέφτηκε τότε πως: “δεν μπορώ να το κάνω αυτό στους ανθρώπους πια”.

Η ίδια ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει αγώνας με το φαγητό. Στα 30 της, πριν γίνει διατροφολόγος, από τη μία λιμοκτονούσε και μετά έτρωγε. “Προσπαθούσα να μην τρώω μεσημεριανό και το απόγευμα δεν άντεχα άλλο και έτρωγα κάτι και μετά ένιωθα τόσο ένοχη που έσπασα τη “δύναμη της θέλησής” μου”, είπε η κ. Resch, προσθέτοντας ότι ο έλεγχος του φαγητού της ήταν μια διαφυγή από δύσκολο πρώτο γάμο της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments