Γεωπολιτικά

Ισραήλ: Άμαχοι με λευκές σημαίες μπροστά από άρματα – «Όχι» στις ΗΠΑ για τριήμερη κατάπαυση πυρός

Ισραήλ: Άμαχοι με λευκές σημαίες μπροστά από άρματα – «Όχι» στις ΗΠΑ για τριήμερη κατάπαυση πυρός

Πηγή Φωτογραφίας: Palestinians react after an Israeli airstrike on the Rafah refugee camp, in the southern Gaza Strip on October 17, 2023. Relief convoys which have been waiting for days in Egypt were on October 17, headed towards the Rafah border crossing with the besieged Palestinian enclave of Gaza, aid officials said. (Photo by SAID KHATIB / AFP)

«Παράθυρο» 4 ωρών άνοιξε χθες για να απομακρυνθούν ξένοι και τραυματίες - Αντιδράσεις για το μεταπολεμικό σχέδιο και την ανθρωπιστική κρίση - Στα όρια τους τα νοσοκομεία

Η επιθετική εκστρατεία του Ισραήλ συνεχίζεται καθώς στρατεύματα επιχειρούν τώρα μέσα στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν σκοτώσει «χιλιάδες τρομοκράτες, από πάνω και κάτω από το έδαφος».

Σύμφωνα μάλιστα με τον IDF οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις «επιτέθηκαν σε πάνω από 14.000 τρομοκρατικούς στόχους» τον τελευταίο μήνα, εξοντώνοντας πολλούς μαχητές της Χαμάς καθώς και καταστρέφοντας βασικές υποδομές και όπλα. «Καταστρέψαμε περισσότερα από 100 φρεάτια σηράγγων τρομοκρατών και περισσότερα από 4.000 όπλα, πολλά από τα οποία μέσα σε τζαμιά, παιδικούς σταθμούς και κτίρια κατοικιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι.

Ο ισραηλινός στρατός επιμένει ότι είναι έτοιμος να χτυπήσει την μαχητική ομάδα «όπου χρειαστεί», συμπεριλαμβανομένων των αστικών υποδομών. Στο βορρά, τα στρατεύματα του IDF βρίσκονται στην «καρδιά της πόλης της Γάζας» και στοχεύουν διοικητές της Χαμάς, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας.

Έκκληση Μπάιντεν για τριήμερη κατάπαυση του πυρός – «Παράθυρο» 4 ωρών έδωσε το Ισραήλ

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι δεν είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε ότι του . ζήτησε τη Δευτέρα να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας ανθρωπιστικής παύσης.

«Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του σήμερα (σ.σ χθες Τρίτη). Του ζήτησα μια παύση στο παρελθόν – (τη Δευτέρα)», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι είπε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει «παύσεις στις μάχες προσωρινής φύσης για συγκεκριμένους σκοπούς», συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την ασφαλή απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Την ίδια ώρα δεκάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν στο νότιο τμήμα του θύλακα κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου τεσσάρων ωρών που παραχώρησαν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. Συνολικά 637 ξένοι υπήκοοι απομακρύνθηκαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα την Τρίτη, δήλωσε Αιγύπτιος συνοριακός αξιωματούχος. Αυτός είναι ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός από τότε που ξεκίνησαν οι εκκενώσεις την περασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, 15 τραυματίες Παλαιστίνιοι έφτασαν στην Αίγυπτο για θεραπεία μέσω της διάβασης, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα επετράπη η είσοδος 665 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια

Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στη σφαγή της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου διανύει την πέμπτη της εβδομάδα, η κριτική από ορισμένους ηγέτες της Ευρώπης γίνεται όλο και πιο έντονη.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου περιέγραψε την Τρίτη τα ισραηλινά πλήγματα σε μη στρατιωτικές υποδομές στη Γάζα ως «δυσανάλογα» και «μη αποδεκτά», σε μια από τις πιο έντονες δημόσιες καταδίκες από έναν ηγέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φαινόταν να ξεχωρίζει μια ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalya στις 31 Οκτωβρίου, η οποία δορυφορικές εικόνες και βίντεο έδειξαν ότι είχε καταστρέψει πολλά κτίρια. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι απέσπασε έναν ανώτατο διοικητή της Χαμάς στην επίθεση

Στη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προέτρεψε για «ανθρωπιστικές παύσεις» στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για την «καταστροφική» ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις του για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» και για απελευθέρωση ομήρων την Τρίτη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Αντόνιο Γκουτέρες.

Επεμβάσεις χωρίς αναισθησία κάνουν οι γιατροί

Στο μεταξύ κάτι λιγότερο από τα μισά νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν στη Γάζα εν μέσω σοβαρών ελλείψεων καυσίμων και προμηθειών, ενώ χθες ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι μια αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας δέχθηκε πυρά στην πόλη της Γάζας, αλλά κατάφερε να ολοκληρώσει την παράδοσή της.

Ορισμένοι γιατροί στη Γάζα πραγματοποιούν επεμβάσεις χωρίς αναισθησία, συμπεριλαμβανομένων ακρωτηριασμών, δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν επίσης ότι ένας από τους συναδέλφους του και πολλά από τα μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν σε έκρηξη στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι.

Αντιδράσεις για το μεταπολεμικό σχέδιο του Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Ισραήλ να μην ξανακαταλάβει τη Γάζα μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου τη Δευτέρα ότι η χώρα του θα έχει τη “συνολική ευθύνη ασφάλειας” για “αόριστο χρονικό διάστημα” μετά το τέλος του πολέμου. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η εκ νέου κατοχή “δεν είναι κάτι καλό για το Ισραήλ. Δεν είναι καλό για τον ισραηλινό λαό.”

«Κατά την άποψή μας, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της λήψης αυτών των αποφάσεων, η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα παραμείνει παλαιστινιακό έδαφος», δήλωσε χθες Τρίτη κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

«Γενικά μιλώντας, δεν υποστηρίζουμε την επιβολή νέας κατοχής της (Λωρίδας της) Γάζας, ούτε το Ισραήλ» την επιδιώκει, συνέχισε

Ο Μαρκ Ρέγκεφ, πρώην πρέσβης του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο και ανώτερος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, θέλησε να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με το μεταπολεμικό σχέδιο της χώρας του μετά τις δηλώσεις του Μπένιαμιν Νετανιάχου. «Πιστεύω ότι θα μπορούσατε να περιμένετε κάτι πιο ρευστό, κάτι πιο ευέλικτο όπου μπορούμε να εισέλθουμε και να φύγουμε όσο χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ασφαλείας», είπε. «Δεν μιλάμε για οποιοδήποτε είδος συνεχιζόμενης κατοχής της λωρίδας της Γάζας. Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ της παρουσίας ασφαλείας και του πολιτικού ελέγχου. Θα πρέπει να υπάρχει ισραηλινή παρουσία ασφαλείας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ καταλαμβάνει εκ νέου τη Γάζα, αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ είναι εκεί για να κυβερνήσει τη Γάζα», συνέχισε.

«Αντίθετα, μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε νέα πλαίσια, όπου οι περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας μπορούν να αυτοδιοικηθούν, όπου να υπάρχει διεθνής υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της Γάζας», σημείωσε.

Απολογισμός νεκρών στη Γάζα

Πάνω από το 70% από τους 10.305 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, ανέφερε σε έκθεσή του την Τρίτη το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα. Ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ υπερασπίστηκε την ακρίβεια των αριθμών των νεκρών που αναφέρθηκαν από τη Γάζα, λέγοντας ότι οι αριθμοί της οργάνωσης ευθυγραμμίζονται στενά με εκείνους του Υπουργείου Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments