Διεθνή

Γάζα: Οι όμηροι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας

Γάζα: Οι όμηροι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Frank Augstein, Το αδιέξοδο που δημιουργείται στη Γάζα και το αρνητικό κλίμα που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων προκαλούν ασφυκτική πίεση στο Ισραήλ

Ο διεθνής παράγοντας κινητοποιείται για την εξεύρεση λύσης στο θέμα των ομήρων που θα δρομολογούσε πιθανότατα και στην κατάπαυση του πυρός.

Το αδιέξοδο που δημιουργείται στη Γάζα και το αρνητικό κλίμα που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων προκαλούν ασφυκτική πίεση στο Ισραήλ για να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, ενώ ο διεθνής παράγοντας κινητοποιείται για την εξεύρεση λύσης στο θέμα των ομήρων που θα δρομολογούσε πιθανότατα και στην κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ προωθεί αργά και μεθοδικά την επιχείρησή του για την εξάλειψη της ηγεσίας της Χαμάς στην πόλη της Γάζας, αλλά δέχεται πιέσεις ακόμη και από τους στενότερους συμμάχους του, καθώς η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα απειλεί να προκαλέσει νέες εντάσεις που θα μπορούσαν να απομακρύνουν τους υποστηρικτές του και να σκληρύνουν τη στάση των μέχρι πρότινος μετριοπαθών αραβικών κρατών. Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι μια κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση των συγκρούσεων εκτός της Γάζας.

Αυτό εκδηλώνεται με την αντίθεση της Ουάσινγκτον στην ιδέα του πρωθυπουργού Νετανιάχου να παραμείνουν ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα επ’ αόριστον, ενώ όλοι οι διεθνείς παράγοντες προειδοποιούν για τις ολέθριες συνέπειες μιας νέας κατοχής στη Γάζα. Το Ισραήλ αναδιπλώθηκε, χωρίς όμως να θέσει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της επιχείρησης και κυρίως χωρίς να ξεκαθαρίσει πώς θα είναι οι επόμενες ημέρες στη Γάζα.

Η αποστασιοποίηση ήταν ευδιάκριτη και από την Ελλάδα με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη να δηλώνει στο Politico: «Όσο περνάει ο καιρός και όσο το Ισραήλ συνεχίζει αυτή την πολύ επιθετική στρατιωτική επιχείρηση, ναι, θα υπάρχει αυξημένη ανησυχία αναφορικά με την αναλογικότητα αυτής της ισραηλινής απάντησης. Και μιλώ ως φίλος του Ισραήλ. Πιστεύω ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε τη σκληρή αλήθεια στους φίλους τους, ότι εν τέλει δεν πρέπει να υπονομεύσουμε τον στρατηγικό στόχο: τη νίκη έναντι της Χαμάς».

Οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν υποστηρίξει εξαρχής τη θέση του Ισραήλ κατά της κατάπαυσης του πυρός, απαίτησαν από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να αποδεχθεί τις ανθρωπιστικές παύσεις, πράγμα που έκανε το απόγευμα της Πέμπτης. Αυτό έγινε με την ελπίδα ότι θα διευκόλυνε τις διπλωματικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα μέτωπα για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το χαρτί των ομήρων είναι ίσως το ισχυρότερο όπλο της Χαμάς, καθώς ακόμη και ένας μεγάλος αριθμός ομήρων θα έφερνε σε δύσκολη θέση το Ισραήλ, το οποίο δεν θα μπορούσε να επιμείνει στη συνέχιση της επιχείρησης με την ίδια ένταση.

Βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το Ισραήλ θα αναγκαστεί να σταματήσει την επιχείρηση πριν επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους εξόντωσης της Χαμάς. Και αυτό γιατί είναι σαφές ότι ακόμη και αν καταφέρει να εκκαθαρίσει τη βόρεια Γάζα, οι πυρήνες της οργάνωσης θα παραμείνουν στο νότο, διατηρώντας την επιρροή τους σε πολιτικό επίπεδο, και αυτό θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας και σε κάθε προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για το παλαιστινιακό.

Ενώ η διεθνής κοινότητα αναζητά τρόπους να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, είναι σαφές ότι οι δυνατότητες για αποστολές βοήθειας μέσω του περάσματος της Ράφα είναι περιορισμένες για πρακτικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η πρόταση του Κύπριου Προέδρου Ν. Χριστοδουλίδη, η οποία υποστηρίζεται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, είναι πιθανό να εφαρμοστεί στο εγγύς μέλλον. Η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και βρίσκεται σε συνάφεια με την προβληματική του διεθνούς παράγοντα, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το ζήτημα των ομήρων. Ενώ η διεθνής κοινότητα αναζητά τρόπους να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, είναι σαφές ότι οι δυνατότητες για αποστολές βοήθειας μέσω του φράγματος της Ράφα είναι περιορισμένες για πρακτικούς λόγους και λόγους ασφαλείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση του Κύπριου Προέδρου Ν. Χριστοδουλίδη, η οποία υποστηρίζεται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κύριλλο Β. Τιράσπα, είναι πιθανό να εφαρμοστεί στο εγγύς μέλλον. Η πρόταση, που υποστηρίζεται από τον Έλληνα Πρόεδρο Χριστόφια Χριστόφια και τους Γάλλους Προέδρους Νικολά Μητσοτάκη και Μακρόν, βρίσκεται στο τραπέζι και συζητήθηκε κατά τη διάσκεψη του Παρισιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments