Nέα της αγοράς

Η Moody’s απειλεί τις ΗΠΑ – Θα χάσουν και την τελευταία αξιολόγηση ΑΑΑ;

Η Moody’s απειλεί τις ΗΠΑ – Θα χάσουν και την τελευταία αξιολόγηση ΑΑΑ;

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Ένα βήμα από το να χάσουν και την τελευταία αξιολόγηση ΑΑΑ βρίσκονται οι ΗΠΑ, καθώς  η Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε αρνητικές.

Ένα βήμα από το να χάσουν και την τελευταία αξιολόγηση ΑΑΑ βρίσκονται οι ΗΠΑ, καθώς  η Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε αρνητικές.

Ένα βήμα από το να χάσουν και την τελευταία αξιολόγηση ΑΑΑ βρίσκονται οι ΗΠΑ, καθώς  η Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε αρνητικές.

Σημειώνεται ότι η S&P είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση των ΗΠΑ σε AA+ το 2011, ενώ η Fitch έκανε την ίδια κίνηση τον Αύγουστο, επικαλούμενη την «αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση για τα επόμενα τρία χρόνια». Η Moody’s διατηρεί την άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση AAA των ΗΠΑ από το 1917.

Η υποβάθμιση των προοπτικών των ΗΠΑ από την Moody’s δεν σημαίνει αυτόματα και την υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητας ΑΑΑ, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες.

Η Moody’s απέδωσε την κίνησή της στην μειωμένη δημοσιονομική ισχύ των ΗΠΑ, λόγω του ακραίου κομματισμού στην Ουάσιγκτον.

«Στο πλαίσιο των υψηλότερων επιτοκίων, χωρίς αποτελεσματικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για τη μείωση των κρατικών δαπανών ή την αύξηση των εσόδων, η Moody’s αναμένει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν πολύ μεγάλα, αποδυναμώνοντας σημαντικά την  ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης αμφισβήτησαν το σκεπτικό της Moody’s, επικαλούμενοι τη ρευστότητα των αμερικανικών ομολόγων, μεταξύ άλλων παραγόντων.

«Διαφωνούμε με τη στροφή σε αρνητικές προοπτικές», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo. «Η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και οι τίτλοι του Δημοσίου είναι το πιο ασφαλές και ρευστό περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο».

Εάν η Moody’s πράγματι υποβαθμίσει την αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ, αυτό πιθανότατα θα προκαλούσε αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα -και ιδιαίτερα το 10ετές- επηρεάζουν χρέη τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και συγκεκριμένα διαμορφώνουν τα επιτόκια από τα στεγαστικά δάνεια που αγοράζουν οι Αμερικανοί μέχρι τα συμβόλαια που έχουν συνταχθεί ανά τον κόσμο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments