Διεθνή

ΗΠΑ: Διαφωνίες Γέλεν για την απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει το outlook

ΗΠΑ: Διαφωνίες Γέλεν για την απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει το outlook

Πηγή Φωτογραφίας: Treasury Secretary Janet Yellen testifies during a Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee hearing on the CARES Act, at the Hart Senate Office Building in Washington, DC, U.S., September 28, 2021. Matt McClain/Pool via REUTERS Acq

Η Γέλεν κάλεσε επίσης τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής να εργαστούν για να αποφευχθεί ένα μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης, που θα μπορούσε να έρθει στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Την έντονη αντίδρασή της με την απόφαση της Moody’s την περασμένη εβδομάδα να υποβαθμίσει τις προοπτικές για το χρέος των ΗΠΑ, εξέφρασε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι ισχυρή και η αγορά ομολόγων είναι ασφαλής και ρευστοποιήσιμη.

«Είναι μια απόφαση με την οποία διαφωνώ», είπε σε συνέντευξη Τύπου, στο κλείσιμο της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της APEC στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε την Παρασκευή την προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ σε «αρνητική» από «σταθερή», επικαλούμενη μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Παρά τη διαφωνία της ωστόσο, η Γέλεν υπογράμμισε ότι η άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων θα δημιουργήσει μια πρόκληση για τη βιωσιμότητα του χρέους, αν διαρκέσει.

Και πρόσθεσε ότι, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι «εντελώς δεσμευμένη σε μια αξιόπιστη και βιώσιμη δημοσιονομική πορεία», επικαλούμενη σχέδια για τη μείωση του ελλείμματος και τις επενδύσεις στην Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων, η οποία εισπράττει φόρους.

Η Γέλεν κάλεσε επίσης τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής να εργαστούν για να αποφευχθεί ένα μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης, που θα μπορούσε να έρθει στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Είναι η τρίτη δημοσιονομική αναμέτρηση φέτος, μετά από μια πολύμηνη ανοιξιάτικη αντιπαράθεση που έφερε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η πιθανότητα διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης είναι «ένας περιττός οικονομικός αντίθετος άνεμος σε μια στιγμή που η οικονομία των ΗΠΑ πηγαίνει καλά και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε η Yellen.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού τον Οκτώβριο συρρικνώθηκε σχεδόν κατά ένα τέταρτο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς τα έσοδα ανέβηκαν σε ρεκόρ για τον μήνα λόγω της εισροής καθυστερημένων πληρωμών φόρων από τις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Τα στοιχεία του περασμένου μήνα έδειξαν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 9μηνο που στις 30 Σεπτεμβρίου, ήταν το μεγαλύτερο εκτός της εποχής της COVID-19 με σχεδόν 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments