Nέα της αγοράς

Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Η Κομισιόν να δώσει κίνητρα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία»

Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Η Κομισιόν να δώσει κίνητρα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία»

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕΒ(EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Η Mytilineos έτοιμη να καλύψει όλη τη ζήτηση της Ευρώπης σε γάλλιο

Σε μια προσπάθεια να απαγκιστρωθούν από το άρμα της Κίνας, μετά και τους νέους περιορισμούς που επέβαλε το Πεκίνο στις εξαγωγές σπάνιων μετάλλων, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες διερευνούν τρόπους προκειμένου να αντικαταστήσουν την προμήθεια γαλλίου και γερμανίου. Ωστόσο, ο κλάδος υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν κίνητρα για να καταστεί βιώσιμη η παραγωγή ορυκτών ζωτικής σημασίας.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Αύγουστο η Κίνα, η οποία επεξεργάζεται το 80% του παγκόσμιου γαλλίου και το 60% του γερμανίου, επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές των μετάλλων.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε πιθανούς προμηθευτές και αγοραστές την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την τοπική παραγωγή.

Πιλοτικό έργο Το δημοσίευμα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον ελληνικό όμιλο ενέργειας και μετάλλων Mytilineos, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Η ελληνική βιομηχανία -σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο- δηλώνει ότι έχει ένα πιλοτικό έργο για να αξιολογήσει τον πιο οικονομικό τρόπο εξαγωγής γαλλίου που θα μπορούσε να αναπτύξει σε κλίμακα μέσα σε 18 μήνες.

Αυτό θα μπορούσε να παράγει 40-45 μετρικούς τόνους μετάλλου ετησίως, περίπου ίσο με την τρέχουσα ζήτηση της ΕΕ, ανέφερε. Το γάλλιο είναι συνήθως ένα υποπροϊόν της επεξεργασίας βωξίτη σε πρόδρομη αλουμίνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είπε ότι βασική απαίτηση για να τρέξει το project αυτό, είναι η υποστήριξη της βασικής της δραστηριότητας αλουμινίου, για την οποία η βιομηχανία λέει ότι στην Ευρώπη εργάζεται κάτω από υψηλές τιμές ενέργειας και εισφορές για τις εκπομπές άνθρακα.

«Είμαστε παγιδευμένοι από τα εργαλεία που επέλεξε η ΕΕ για την πράσινη μετάβαση. Χρειαζόμαστε τεράστια οικονομικά προσιτή ενέργεια», είπε στο Reuters ο κ. Μυτιληναίος. «Βλέπουμε ότι η ζήτηση αυξάνεται. Η Επιτροπή πρέπει να παράσχει κίνητρα» υπογράμμισε.

Ευρωπαϊκή παραγωγή Η ευρωπαϊκή παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου μειώθηκε κατά ένα τρίτο από την κορύφωση το 2008 στο 2022. Τα μεταλλουργεία μεταλλεύματος ψευδαργύρου, του οποίου το γερμάνιο είναι υποπροϊόν, αντιμετωπίζουν παρόμοια πίεση από το ενεργειακό κόστος.

Η βελγική εταιρεία παραγωγής ψευδαργύρου Nyrstar ανέφερε από την πλευρά της ότι εξετάζει πιθανά έργα για την ανάκτηση γαλλίου και γερμανίου στην Ευρώπη, αν και είναι προκρίνει επί τους παρόντος την αμερικανική αγορά, έχοντας κατά νου ένα έργο 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κίνητρα Ο νόμος της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες , ο οποίος θα θέσει στόχους για την εξόρυξη, την ανακύκλωση και την επεξεργασία 17 βασικών υλικών, είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ τους επόμενους μήνες.

Η ευρωπαϊκή ένωση παραγωγών μη σιδηρούχων μετάλλων Eurometaux εκτιμά ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί από χρηματοδότηση και μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους για τη βιομηχανία. Η Eurometaux υποστηρίζει ότι το ζήτημα ήταν ευρύτερο από την απλή προμήθεια γαλλίου και γερμανίου και η ΕΕ έπρεπε να δημιουργήσει συνθήκες για να είναι βιώσιμες οι μελλοντικές επιχειρήσεις.

«Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο, τον περασμένο μήνα ο γραφίτης και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα είναι τα επόμενα. Εμείς στην Ευρώπη πρέπει να περάσουμε από την αντιδραστική στην προληπτική λειτουργία, προετοιμαζόμενοι για μελλοντικούς κραδασμούς», ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments