Πολιτική

Γεραπετρίτης: Συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης [vid]

Γεραπετρίτης: Συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: twitter GreeceMFA, Την επείγουσα ανάγκη για επίτευξη ανθρωπιστικής παύσης, με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Γάζα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης,

Δείτε την ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών

Την επείγουσα ανάγκη για επίτευξη ανθρωπιστικής παύσης, με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Γάζα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Riyad Al-Maliki, στη Ραμάλα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Γιώργος Γεραπετρίτης: Εμείς είμαστε υπέρ των ανθρωπιστικών παύσεων

«Η αίσθηση που έχω είναι ότι επειδή έχουμε ένα πολύ σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο πάντοτε παίζουμε έναν κρίσιμο ρόλο. Μας σέβονται όλες οι πλευρές και νομίζω ότι με αυτό το κεφάλαιο θα πορευθούμε. Η αίσθησή μου για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι ότι θα πρέπει να δουλέψουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις. Αυτή την στιγμή το δικαίωμα άμυνας που αναγνωρίσαμε από την πρώτη στιγμή στο Ισραήλ βρίσκεται απέναντι σε εικόνες οι οποίες θα πρέπει να τύχουν άμεσης διαχείρισης. Εμείς είμαστε υπέρ των ανθρωπιστικών παύσεων ώστε να μπορέσουμε να διακρίνουμε τον Παλαιστινιακό λαό από τη Χαμάς», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες του Ανώτατου Συμβουλίου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί το πλάνο. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ύστερα από πολλά χρόνια έχουμε καταφέρει να έχουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία που μας επιτρέπει να μην καταλήγουμε σε κρίση κάθε φορά που έχουμε διαφωνία. Διαφωνίες έχουμε πολλές, θεμελιακές διαφωνίες. Έχουμε τη βασική διαφωνία σε σχέση με το ψευδοκράτος».

«Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας εμποδίζει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, να δούμε εκείνα τα ζητήματα που μας ενώνουν, τη θετική ατζέντα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει αμφίδρομα θετικά για τα δύο μέρη. Να δούμε επίσης τα μεγάλα κεφάλαια τα οποία μας χωρίζουν. Μπορεί να έχουμε διαφορετική αφετηρία σε πολλά θέματα όπως είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, υπάρχουν όμως θέματα που μπορούμε να καθίσουμε να συζητήσουμε», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα πώς επηρεάζει ο πόλεμος στο Ισραήλ τη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Τα πάντα συνεκτιμώνται, τα δεδομένα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα. Οι θεμελιακές διαφορές τις οποίες έχουμε το θέμα είναι να μην επηρεάζουν τις διμερείς μας σχέσεις. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική ελληνική κυριαρχία στο επίπεδο το δικό μου δεν έχουν τεθεί ποτέ, δεν έχει τεθεί ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών. Δεν έχω ποτέ και καμία εντολή, ούτε από το ελληνικό κοινοβούλιο ούτε απο τον ελληνικό λαό, να μπω σε οποιαδήποτε τέτοια διαπραγμάτευση».

Για το Μεταναστευτικό ανέφερε: «Το ζήτημα το Μεταναστευτικό είναι ευρωτουρκικό. Εμείς θα καθίσουμε στο τραπέζι ως Ευρώπη αξιολογώντας τον ρόλο όλων των μερών και της Τουρκίας».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη: «Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Απέχουμε αρκετά από το να έχουμε μία κοινή κατανόηση για τη διαδικασία και το περιεχόμενο μιας προσφυγής στη Χάγη. Από την άλλη πλευρά είναι μία ευκαιρία για να συζητήσουμε και θέματα τα οποία χρονίζουν εδώ και δεκαετίες. Η αδράνεια ποτέ δεν οφέλησε», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments