EDITOR'S PICK

Το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου είναι «η μόνη επιλογή» για τη διάσωση των παγετώνων της Γης

Το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου είναι «η μόνη επιλογή» για τη διάσωση των παγετώνων της Γης

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ

Ο κόσμος θα δει επίσης μεγάλη απώλεια πάγου από τους παγετώνες του πλανήτη, «με ορισμένους να εξαφανίζονται εντελώς».

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα θα είναι καταστροφική για τα στρώματα πάγου, τους παγετώνες, τις πολικές θάλασσες και το μόνιμο στρώμα πάγου, προειδοποίησε την Πέμπτη μια νέα έκθεση.

Η αξιολόγηση της παγκόσμιας «κρυόσφαιρας» – τμήματα της Γης που καλύπτονται από πάγο και χιόνι τουλάχιστον για ένα μέρος του έτους, προτρέπει τις επερχόμενες συνομιλίες για το κλίμα να δεσμευτούν για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου.

«Εξαιτίας όσων έχουμε μάθει για την κρυόσφαιρα από την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού το 2015, ο 1,5C δεν είναι απλώς προτιμότερος από τους 2C. Είναι η μόνη επιλογή», υποστηρίζει η έκθεση.

Η Συμφωνία του Παρισιού ζητούσε να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2C, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι οι παγκόσμιες δεσμεύσεις για το κλίμα είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός τροχιάς για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η έκθεση της Πέμπτης από τη μη κερδοσκοπική Διεθνής Πρωτοβουλία για το Κλίμα της Κρυόσφαιρας αναφέρει ότι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μόνο δραματικές μειώσεις των εκπομπών μπορούν να αποτρέψουν μη αναστρέψιμες συνέπειες για περιοχές από την Αρκτική έως τα Ιμαλάια.

Με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2C, προειδοποιούν, το λιώσιμο των παγετώνων θα προκαλέσει «εκτεταμένη, δυνητικά ταχεία, μη αναστρέψιμη άνοδο της στάθμης της θάλασσας».

Ο κόσμος θα δει επίσης μεγάλη απώλεια πάγου από τους παγετώνες του πλανήτη, «με ορισμένους να εξαφανίζονται εντελώς».

Οι θαλάσσιοι πάγοι μπορεί να είναι το χειρότερα επηρεαζόμενο τμήμα της κρυόσφαιρας, προσθέτουν, με τον Αρκτικό Ωκεανό να γίνεται ελεύθερος πάγου κάθε καλοκαίρι.

Τα ανοιχτά αρκτικά ύδατα θα απορροφούν περισσότερη θερμότητα από τον 24ωρο καλοκαιρινό ήλιο, επιταχύνοντας με τη σειρά τους την απόψυξη του μόνιμου πάγου και το λιώσιμο του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας, αυξάνοντας τη στάθμη της θάλασσας.

Η απόψυξη του μόνιμου πάγου αποτελεί έναν άλλο τρομερό κίνδυνο, επειδή απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, εκπομπές που συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2C, «οι εκπομπές αυτές τίθενται αμετάκλητα σε κίνηση και δεν θα επιβραδυνθούν για έναν έως δύο αιώνες», προειδοποιεί η έκθεση. Ούτε οι πολικές θάλασσες της Γης θα γλίτωναν.

Ο άνθρακας που θα απορροφούσαν σε περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2C θα προκαλούσε «ολοχρονικά, ουσιαστικά μόνιμες συνθήκες διαβρωτικής οξίνισης των ωκεανών», αναφέρει η έκθεση.

Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή που κατασκευάζει όστρακα και όλες τις τροφικές αλυσίδες που εξαρτώνται από αυτά, όπως ο μπακαλιάρος, ο σολομός και οι αστακοί.

Τα ευρήματα της έκθεσης, τα οποία έχουν εξεταστεί από δεκάδες επιστήμονες διεθνώς, έρχονται λίγες ημέρες αφότου ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο κόσμος «αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση».

Τα τρέχοντα εθνικά σχέδια για το κλίμα από σχεδόν 200 χώρες θα τοποθετούσαν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2030 μόλις 2% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Αυτό δεν πλησιάζει καθόλου τη μείωση κατά 43% που απαιτείται για να διατηρηθεί ο στόχος του 1,5C σε απόσταση αναπνοής, δήλωσε ο ΟΗΕ.

Οι αποδείξεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην κρυόσφαιρα είναι ήδη σαφείς, προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Αναφέρουν τα πάντα, από την έκρηξη παγετώδους λίμνης στην Ινδία τον περασμένο μήνα, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 70 ανθρώπων, μέχρι τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των θαλάσσιων πάγων γύρω από την Ανταρκτική.

«Κανένα από αυτά τα τραγικά γεγονότα δεν μας εξέπληξε», αναφέρεται στον πρόλογο επτά επιστημόνων.

«Αυτή η συνεχιζόμενη αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα είναι απαράδεκτη. Το σημείο τήξης των πάγων δεν δίνει σημασία στη ρητορική, παρά μόνο στις πράξεις μας».

Πηγή: AFP

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments