Podcasts | Pagenews Politics #1

Συρεγγέλα: Πολύ μεγάλη τιμή η θέση της γραμματέως της ΝΔ

Ξεχωριστή βαρύτητα σε υγεία και δικαιοσύνη

21.11.2023 | 11:32

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Συρεγγέλα: Πολύ μεγάλη τιμή η θέση της γραμματέως της ΝΔ

Ξεχωριστή βαρύτητα σε υγεία και δικαιοσύνη

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο Pagenews και στην δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου η νέα γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Συρεγγέλα.

Αναφερόμενη στα νέα κομματικά καθήκοντά της, η κυρία Συρεγγέλα τονίζει πως πρόκειται για μια πολύ μεγάλη τιμή, που έκανε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσωπό της, και κάνει ειδική αναφορά στον προκάτοχό της κ. Παύλο Μαρινάκη.

Ερωτηθείσα για τις ιδεολογικές και πολιτικές σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με τους χώρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς, η νέα γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος υπενθυμίζει πως το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης της ΝΔ μιλά για την ανάγκη της πολιτικής έκφρασης από τη δεξιά έως και τις παρυφές της κεντροαριστεράς και ότι, διαχρονικά, οι πρόεδροι του κόμματος επιχειρούσαν ανοίγματα και προς άλλους πολιτικούς χώρους, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ιδεολογική μετατόπιση.

Σε σχέση με τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, η κ. Μαρία Συρεγγέλα επιμένει ιδιαίτερα στη στενή συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητα από την κομματική και ιδεολογική προέλευση αυτών των τελευταίων.

Αναφερόμενη στη θεματολογία που πρόκειται να ξεδιπλώσει η ΝΔ στις ερχόμενες ευρωεκλογές, η νέα γραμματέας της κυβερνώσας παράταξης υπογραμμίζει την ανάγκη αρτιότερης και πληρέστερης πληροφόρησης των πολιτών σχετικά με τις κρίσιμες αρμοδιότητες των ευρωβουλευτών και τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Αναφορικά με το πρώτο τετράμηνο διακυβέρνησης αυτής της δεύτερης κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κ. Μαρία Συρεγγέλα κάνει ειδική μνεία στις μεγάλες δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το κυβερνητικό σχήμα.

Πιο αναλυτικά, η νέα γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε τα ακόλουθα:

Περιμένατε την πρόταση του πρωθυπουργού για τη θέση της γενικής γραμματέας του κόμματος και πώς το αποδεχθήκατε όλο αυτό;

Καταρχάς, είναι πολύ μεγάλη τιμή. Είμαι η πρώτη γυναίκα γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Γιατί και ο προκάτοχός μου, ο κ. Παύλος Μαρινάκης, ήταν ένας πολύ επιτυχημένος γραμματέας. Πραγματικά, «όργωσε» όλη τη χώρα. Στήριξε πολύ και το κόμμα και την κυβέρνηση. Και όλο αυτό το πιστώνεται και ο Παύλος Μαρινάκης, πέρα βέβαια και από τον πρωθυπουργό που τον πιστώνεται, τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά βάση, αυτός είναι που δίνει σε όλους μας τον τόνο και όλα αυτά που πέτυχε η κυβέρνηση της ΝΔ την περασμένη τετραετία, πάντα λέγοντας αλήθειες, πάντα προσπαθώντας να λύσει τα προβλήματα. Και όποιος λέει ότι τα προβλήματα λύνονται με ένα μαγικό ραβδί, προφανώς λέει ψέματα.

Τι σημαίνει το άνοιγμα στην κεντροαριστερά και στο κέντρο για τη φυσιογνωμία της κυβέρνησης; Αλλάζει κάτι; Αλλοιώνεται ο ιδεολογικός χαρακτήρας του κόμματος; Ποια η φυσιογνωμία που διαμορφώνει η Νέα Δημοκρατία στη νέα εποχή;

Καταρχάς να πούμε πως όλοι οι πρόεδροι διαχρονικά έκαναν κάποιες διευρύνσεις. Το έχουμε δει και στο παρελθόν αρκετές φορές. Άλλωστε και η ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας – και τον επόμενο χρόνο συμπληρώνουμε τα πενήντα χρόνια της ΝΔ στην πολιτική σκηνή – λέει ότι δεν πρέπει να βάζουμε ταμπέλες αριστερά, δεξιά ή κέντρο. Το πιο σημαντικό είναι να έρχονται άνθρωποι και από την κοινωνία. Πάντα όλοι αυτοί που έρχονται στη ΝΔ να δέχονται τις αξίες και τις αρχές της ΝΔ και αυτό γίνεται και, ταυτόχρονα, πάντα αναζητούμε ανθρώπους που μπορεί να είναι ειδικοί σε διάφορα θέματα, στο να προχωρήσουν κάποια θέματα, γιατί ο ρόλος της πολιτικής είναι όχι μόνο να έχουμε καλή επικοινωνία προς τα έξω, αλλά ταυτόχρονα να επικοινωνούμε που ήδη κάνουμε και ήδη προχωρούμε και ήδη υλοποιούνται. Ταυτόχρονα, όλα τα στελέχη μας διαχρονικά είναι στην πρώτη γραμμή και αυτό θα παραμείνει.

Δεν φοβάστε μήπως η βάση του κόμματος σκεφθεί ότι η κυβέρνηση επιλέγει ανθρώπους μόνο από το ΠΑΣΟΚ ή ενδεχομένως από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν ισχύει αυτό. Αν δούμε την κυβέρνηση που υπάρχει, υπάρχουν στελέχη που έχουν περάσει και από τη νεολαία. Σαφώς έχουν και τα προσόντα να προχωρήσουν και να είναι στην κυβέρνηση. Θεωρώ ότι είναι ένα μείγμα ανθρώπων, το οποίο ως λαϊκή παράταξη – γιατί είμαστε ένα λαϊκό κόμμα – που θέλουμε να εκπροσωπούμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από όλες τις ιδεολογίες, και από το κέντρο και από την κεντροαριστερά και από τη δεξιά. Άλλωστε αυτό λέει και η ιδρυτική διακήρυξη, από τη δεξιά μέχρι τις παρυφές της κεντροαριστεράς. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, να υπάρχουν όλοι και όλες και ο καθένας μας και η καθεμιά έχει ένα ρόλο. Έχουμε δει και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πως κάνει άνοιγμα σε πολλές γενιές στελεχών στο παρελθόν. Αν δούμε την κυβέρνηση, υπάρχουν πάρα πολλά στελέχη, όπως ήμουν εγώ στην προηγούμενη κυβέρνηση, που προέρχονται από τα σπάργανα της ΝΔ.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές υπήρξαν τουλάχιστον δημοσκοπικά δείγματα ότι κάποια από τα πρόσωπα τα οποία στήριξε η ΝΔ ότι δεν πάνε καλά. Γιατί τους στηρίξατε;

Καταρχάς είδαμε ότι, με τη συνεργασία που υπήρχε με την τοπική αυτοδιοίκηση και του πρώτου και του δεύτερου βαθμού, κάποια θέματα που ήταν άμεσα προς υλοποίηση προχωρούσαν κανονικά. Δεν ήταν μόνο άνθρωποι που προέρχονταν από τη ΝΔ. Αναφέρω και το παράδειγμα του κυρίου Αρναουτάκη, που είναι περιφερειάρχης Κρήτης, ο οποίος δεν προερχόταν από το δικό μας χώρο. Παρόλα αυτά, στηρίχθηκε από εμάς, διότι υπήρχε μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο λαός αποφασίζει και θα υπάρξει πάλι συνεργασία με όσους και όσες εκλέχθηκαν. Άλλωστε, είδαμε ότι και ο πρωθυπουργός έχει δει και τον νέο δήμαρχο Αθηναίων και τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον κύριο Κουρέτα που εκλέχθηκε στη Θεσσαλία. Άρα, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει συνεργασία.

Υπήρχαν όμως και οι λεγόμενοι «αντάρτες» που προέρχονταν από τα σπλάχνα της ΝΔ. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν τους στήριξε. Δεν θα μπορούσε να στραφεί προς αυτούς;

Ο κόσμος έχει επιλέξει. Εμείς οφείλουμε να συνεργαστούμε με όσους έχουν εκλεγεί.

Με ποια κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα της θα προχωρήσει η ΝΔ στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και τι θα γίνει και με τις περιφέρειες;

Όντως οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές, όπως είναι όλες οι εκλογικές διαδικασίες, γιατί αφορούν τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας. Ο κόσμος θα πρέπει να πάει να ψηφίσει και ιδιαίτερα η νέα γενιά. Στο ευρωκοινοβούλιο λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις. Το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι που θα πάνε σαφώς να πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σαφώς να πιστεύουν ότι τα συμφέροντα της χώρας στο εξωτερικό είναι ενιαία. Πρέπει να είμαστε όλοι και όλες ενωμένοι. Εγώ το βλέπω και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Πάμε άνθρωποι από όλες τις παρατάξεις. Στην κοινοβουλευτική συνέλευση πηγαίνουμε άνθρωποι από όλες τις παρατάξεις του Ελληνικού κοινοβουλίου. Πρέπει – και σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν και οι δημοσιογράφοι – ποιες είναι οι αρμοδιότητες. Πολλές φορές βλέπουμε πολίτες να απευθύνονται στην κυβέρνηση για θέματα που αφορούν τους δημάρχους για θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Άρα, πρέπει να γίνει μια καμπάνια που να εξηγεί ποιες είναι οι αρμοδιότητες οι πολίτες να είναι περισσότερο ενημερωμένοι.

Βλέπουμε ότι πολλές φορές η υπερπληροφόρηση οδηγεί και σε παραπληροφόρηση ή ακόμη και σε καθόλου πληροφόρηση, για να δουν οι πολίτες ότι είναι πραγματικά σημαντικό να πάνε να ψηφίσουν και στις ευρωεκλογές. Βέβαια, στις ευρωεκλογές ο κόσμος μπορεί να ψηφίζει λίγο διαφορετικά. Εγώ θυμάμαι τις ευρωεκλογές του 2019. Η ΝΔ πήρε 40% στις εθνικές βουλευτικές εκλογές και 33% στις ευρωεκλογές. Όσοι επιλεγούν θα πρέπει να είναι άνθρωποι κατάλληλοι να εκπροσωπήσουν τη χώρα στο εξωτερικό. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει πάρα πολύ δουλειά. Παίρνονται σημαντικές αποφάσεις, που έρχονται μετά στη ζωή μας. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που θα στείλουμε εκεί, από όποια παράταξη και αν είναι, πολύ περισσότερο από τη ΝΔ, που έβαλε την Ελλάδα στην Ε.Ε. Ο κόσμος να ψηφίζει ανθρώπους που πραγματικά αξίζουν να είναι εκεί. Αλλά αυτό θα πρέπει και εμείς οι πολιτικοί να τους δώσουμε την ενημέρωση του τι ακριβώς γίνεται εκεί, όπως και οι δημοσιογράφοι.

Ποιες μεταρρυθμίσεις είναι σε προτεραιότητα;

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει πως το πιο σημαντικό είναι η υγεία και η δικαιοσύνη. Το πρώτο που θέλουν οι πολίτες είναι η δικαιοσύνη να πηγαίνει με πιο ταχείς ρυθμούς. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε, με τη δικαιοσύνη να διατηρεί πάντοτε την ανεξαρτησία της και αυτό είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένο. Το 41% μας δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη ευθύνη στο να ανταποκριθούμε. Και πάντα η εντολή του πρωθυπουργού σε όλους και σε όλες είναι ότι πρέπει να είναι πάντα οι τόνοι χαμηλοί, να υποσχόμαστε ακόμη και λιγότερα από αυτά που θα κάνουμε. Βλέπουμε ότι η χώρα πάει καλά. Αυτό που προέρχεται από την οικονομική ανάπτυξη πηγαίνει στους πολίτες και φυσικά για τη στήριξη της καθημερινότητάς τους και για τα προβλήματα, όπως είναι η ακρίβεια, το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Είναι ένας παράγοντας που έρχεται από το εξωτερικό λόγω του πολέμου, λόγω των συνθηκών, λόγω του ό,τι γίνεται στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Όλα αυτά όμως πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Γίνονται πάρα πολλοί έλεγχοι και πέφτουν πρόστιμα. Έχουν μπει πάνω από 1500 πρόστιμα και αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί. Και δεν είπαμε ποτέ ότι θα καταργηθούν οι προσφορές. Θέλουμε μόνο να δούμε, με τους ελέγχους που γίνονται, αν αυτές οι προσφορές είναι πραγματικά προσφορές. Θα πρέπει να είμαστε εκεί και να εξηγούμε κάθε φορά που υπάρχει παραπληροφόρηση και fake news. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθούν να υπάρχει μια στήριξη στον κόσμο και κυρίως στους πιο ευάλωτους, γιατί το πιο σημαντικό είναι η στήριξη των πιο ευάλωτων.

Έχει ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις προσδοκίες του πρώτου 4μηνου διακυβέρνησης;

Καταρχάς να πούμε ότι η κυβέρνηση, με το που επανεκλέχθηκε, αντιμετώπισε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ήταν οι mega πυρκαγιές, οι πλημμύρες που μας συγκλόνισαν όλους στη Θεσσαλία. Παρόλα αυτά από την πρώτη στιγμή ήμασταν εκεί. Και ήδη έχουν αρχίσει και δίνονται στους ανθρώπους κάποια χρήματα, ώστε να σταθούν στα πόδια τους και κανένας να μη μείνει στο περιθώριο. Όλοι και όλες κρινόμαστε σε καθημερινή βάση. Και ο πρωθυπουργός παρεμβαίνει όπου χρειάζεται να γίνουν κάποιες διορθώσεις. Πάντα σε όσους αναλαμβάνουν δίνεται ένας χρόνος ικανοποιητικός, ώστε να μπορέσουν να αποδείξουν το έργο τους.

Θεωρώ ότι σε γενικά πλαίσια η κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Βέβαια, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και πάντα βάζουμε τον πήχη πιο ψηλά. Προβλήματα θα υπάρχουν πάντα. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα λύσει όλα τα προβλήματα. Το σημαντικό είναι να διορθώνουμε τα λάθη μας, να δίνουμε μεγάλη σημασία στην κριτική και πολύ περισσότερο στην καλοπροαίρετη κριτική. Και αυτό το έχουμε αποδείξει και στη Βουλή, όπου αν κάτι θετικό προτείνεται, ενσωματώνεται στη νομοθεσία και ψηφίζεται και από εμάς. Δεν υπάρχουν αυθεντίες. Υπάρχουν εξειδικευμένοι άνθρωποι. Αυτός είναι και ο ρόλος της πολιτικής, να ακούει όλους και όλες. Και θεωρώ πως όλα θα μπουν σε μια σειρά και πως κάθε μέρα και κάθε μήνας θα είναι ακόμη καλύτερος.

Όταν είσαι επάνω στο πρόβλημα και προσπαθείς να το λύσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όταν αυτά που εξαγγέλλεις τα υλοποιείς, όταν προχωράς στο αμέσως επόμενο στάδιο – η νομοθετική εξουσία ψηφίζει και άρα η εκτελεστική εξουσία προχωρά όσο το δυνατόν πιο σύντομα -, τότε θεωρώ ότι θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Δεν είναι θέμα πολιτικού κόστους. Είναι θέμα αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας. Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν μια συμφωνία αλήθειας με τον κόσμο, ότι δεν θα υποσχεθούμε ποτέ πράγματα που δεν γίνονται. Δεν είπαμε ότι θα λύσουμε τα πάντα με ένα μαγικό ραβδί. Παραδείγματος χάριν, το 50% του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ έχει ήδη υλοποιηθεί. Οπότε βλέπουμε πως κάποια πράγματα που έχουμε πει υλοποιούνται. ‘Όπου υπάρχουν πράγματα που καθυστερούν, εκεί θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Αλλά πάντα βάζουμε προτεραιότητες. Ποτέ δεν μπορούμε να λύσουμε τα πάντα. Η κυβέρνηση έχει ασχοληθεί αρκετά με το θέμα της ακρίβειας και θα ασχοληθεί ακόμη περισσότερο. Έχουμε αποδείξει πως είμαστε πάνω στο πρόβλημα και προσπαθούμε να βρούμε λύση εφικτή και όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Ο ρόλος του σωστού πολιτικού δεν είναι να υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να κάνει, αλλά όταν υπάρχει πρόβλημα, να είναι εκεί και να το λύνει.