Nέα της αγοράς

Λιγνίτης: Προσφορές λόγω… Black Friday

Λιγνίτης: Προσφορές λόγω… Black Friday

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ.ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΛΙΓΝΙΤΗ.

Πολωνικές εταιρείες ενέργειας προσπαθούν να ξεφορτωθούν τα αποθέματα που συσσώρευσαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η αγοραστική φρενίτιδα της Black Friday, που διαστέλλεται διαρκώς χρονικά και έχει εξελιχθεί σε Black Weekend και σε Black Week, έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές αγορές και οι καταναλωτές συνωστίζονται στα καταστήματα, είτε στα παλαιού τύπου με ράφια και πωλητές είτε στα ψηφιακά για να επωφεληθούν από τις προσφορές και να αποκτήσουν τηλεοράσεις, τηλέφωνα, πλυντήρια, ρούχα, υποδήματα, έπιπλα, ακόμα και αυτοκίνητα και βάρκες και κάθε είδους εξοπλισμό. Στην Πολωνία έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν κοψοχρονιά και άνθρακα!

Την καινοτόμο πρωτοβουλία έλαβε η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης γαιάνθρακα στην Πολωνία, ο όμιλος PGG, ο οποίος προσφέρει χάρη στην Black Friday τιμές μειωμένες κατά 200 ζλότι (46 ευρώ) ή έκπτωση από 15% έως 18% για κάθε τόνο άνθρακα που αγοράζει κανείς στο ηλεκτρονικό της κατάστημα.

Έμειναν με το μουτζούρη Ενώ τα πρώτα χιόνια έπεσαν ήδη το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πολωνία αυξάνοντας την καταναλωτική ζήτηση για άνθρακα, κάτι που ευλόγως ωθεί ανοδικά τις τιμές, η PGG βρίσκεται σε διάθεση εκπτωτική και τη Δευτέρα ανακοίνωσε τη μείωση της τιμής του τόνου άνθρακα κατά 200 ζλότι. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση της τιμής, που έχει μεν αφορμή την Black Friday αλλά κατά βάση οφείλεται στο ότι η εταιρεία (όπως και άλλες του κλάδου εξάλλου) αντιμετωπίζει πρόβλημα αποθήκευσης του καυσίμου.

Τον περυσινό χειμώνα η τιμή του άνθρακα εκτινάχθηκε στην Πολωνία εξαιτίας των ελλείψεων και εν γένει των εφοδιαστικών προβλημάτων που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ενόψει της εφετινής σεζόν οι εταιρείες του κλάδου έσπευσαν να δημιουργήσουν αποθέματα. Αλλά ο χειμώνας πέρυσι ήταν ήπιος, η κατανάλωση άνθρακα μειωμένη, το προϊόν δεν προωθήθηκε στην αγορά και εφέτος η ζήτηση είναι ευλόγως αναιμική, διότι φαίνεται πως έχει περισσέψει από πέρυσι άνθρακας και στις αποθήκες των καταναλωτών.

«Πολύ κακό παράδειγμα» «Οι τιμές του άνθρακα βρίσκονται σε επίπεδο περίπου 30% χαμηλότερες συγκριτικά με το 2022», σημειώνει ο Πιοτρ Ζιεργκιέι, εκπρόσωπος της πολωνικής Ένωσης Smog Alert, που φροντίζει ώστε να μη διατίθεται στην πολωνική αγορά άνθρακας πολύ χαμηλής ποιότητας. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, εξάλλου, θα ισχύσουν νέες, αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας για το εξαιρετικά ρυπογόνο καύσιμο.

Έτσι η PGG αποφάσισε να «σκοτώσει» τα στοκ άνθρακα που της έχουν μείνει και να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλες εταιρείες, σύμφωνα με τη ρεπόρτερ του «Figaro» Κλαρά Γκατιέ. «Πρόκειται για ένα πολύ κακό παράδειγμα που δίνει η PGG στους πολίτες», δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα ο Πιοτρ Ζιεργκιέι της Smog Alert. Σε αντίθεση, όμως, από ό,τι θα περίμενε κανείς η ρύπανση από την καύση άνθρακα εξακολουθεί να αυξάνεται όχι μόνο στον πλανήτη γενικά, αλλά και σε χώρες του G20.

9% αύξηση των ρύπων στο G20 Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το Σεπτέμβριο ο όμιλος μελετών για το κλίμα και την ενέργεια Ember, 12 από τις 20 χώρες του πλανήτη με το υψηλότερο ακαθάριστο προϊόν κατάφεραν να μειώσουν τις κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα. Στις υπόλοιπες 8, όμως, οι εκπομπές αυξήθηκαν – οι χώρες του G20 είναι εξάλλου υπεύθυνες για το 80% του συνόλου των εκπομπών ρύπων που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας στον πλανήτη!

Την περίοδο 2015-1022 οι κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα στις χώρες του G20 αυξήθηκε κατά 9%, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ember. Τον περασμένο Ιούλιο οι υπουργοί Περιβάλλοντος του G20 απέτυχαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία περιορισμού έως το 2025 των εκπομπών ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και επιτείνουν την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments