Διεθνή

Καθυστέρηση της Χαμάς στην δεύτερη απελευθέρωση ομήρων

Καθυστέρηση της Χαμάς στην δεύτερη απελευθέρωση ομήρων

Πηγή Φωτογραφίας: Upi.com

Η δεύτερη ομάδα ομήρων φέρεται να αποτελείται από 14 άτομα

Η έναρξη του δεύτερου γύρου απελευθερώσεων ομήρων αναβλήθηκε μετά την έκκληση της ένοπλης ομάδας Χαμάς προς το Ισραήλ να επιτρέψει στα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα. Σύμφωνα με τη Haaretz, η Χαμάς δήλωσε ότι “η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας ομήρων καθυστέρησε λόγω της αποτυχίας του Ισραήλ να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας”.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει 13 Ισραηλινούς στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει 39 Παλαιστίνιους που βρίσκονται σε φυλακές της χώρας. Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν νωρίτερα ότι είχαν λάβει από τη Χαμάς κατάλογο με 14 ομήρους που θα απελευθερώνονταν το Σάββατο. Κατά συνέπεια, αναμένεται να απελευθερωθούν 13 Ισραηλινοί και ένας ακόμη ξένος.

Την ίδια ώρα, το Κάιρο εξέπεμψε την πληροφορία ότι λαμβάνει «θετικά σημάδια» από όλα τα μέρη σχετικά με μια πιθανή παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα για μία ή ακόμα και για δύο ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο Ντιάα Ρασγουάν, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS) της Αιγύπτου, δήλωσε ότι η χώρα διεξάγει εκτεταμένες διαβουλεύσεις με όλα τα μέρη προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τετραήμερη παράταση της εκεχειρίας. Ο Ρασγουάν δήλωσε ότι η παράταση της κατάπαυσης του πυρός θα σήμαινε την “απελευθέρωση των κρατουμένων από τη Γάζα και των Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές”.

Επίσης, όπως αναφέρει το Reuters, αντιπροσωπεία του Κατάρ επισκέφθηκε το Σάββατο το Ισραήλ για να συζητήσει μια πιθανή παράταση της τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Σύμφωνα με αξιωματούχο που ενημερώθηκε για την επίσκεψη, η αντιπροσωπεία του Κατάρ συντονίστηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να διασφαλιστεί ότι η εκεχειρία και η απελευθέρωση των ομήρων θα συνεχιστούν ομαλά.

Για πρώτη φορά μετά από 49 ημέρες αιματοχυσίας και καταστροφής, δεν ακούστηκε χθες στη Λωρίδα της Γάζας, το νότιο και το βόρειο Ισραήλ κανένας ήχος από μηχανές βομβαρδιστικών, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκρήξεις ρουκετών ή πυροβολισμούς.

Στις 7 το πρωί ξεκίνησε, όπως είχε προγραμματιστεί, η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Λίγο αργότερα, τα ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα επανατοποθετήθηκαν από τη βόρεια Γάζα και φορτηγά φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα εισήλθαν στο παλαιστινιακό έδαφος από τη Ράφα, τα νότια σύνορα με την Αίγυπτο.

Η πιο σημαντική εξέλιξη χθες ήταν η πρώτη ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών. Γύρω στις 4 το απόγευμα, 13 Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνταν από τη Χαμάς (12 από τους οποίους προέρχονταν από το ίδιο κιμπούτς στο οποίο επιτέθηκαν στις 7 Οκτωβρίου), 10 Ταϊλανδοί εργάτες και ένας Φιλιππινέζος, που επίσης κρατούνταν από την ισλαμική οργάνωση, παραδόθηκαν από τη Χαμάς στον Ερυθρό Σταυρό για να τους αναλάβει ο ισραηλινός στρατός και ο αιγυπτιακός Μεταφέρθηκαν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων. Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις παρέδωσαν στον Ερυθρό Σταυρό 24 γυναίκες και 15 εφήβους που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές με μικρές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η ρίψη πέτρας σε στρατιώτες και η ανάρτηση βίντεο με ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments