Πολιτική

Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Πηγή Φωτογραφίας: [362406] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας του.

Η ίδρυση μη κρατικών, ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει δρομολογηθεί και το σχετικό σχέδιο νόμου βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας του.

Αυτό τονίζει, ανάμεσα στα άλλα, ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξη που παραχωρεί στον ιστοχώρο liberal και τον δημοσιογράφο κ. Νικόλα Ταμπακόπουλο.

Για τον υπουργό Παιδείας, «το κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί έναν ιστορικό αναχρονισμό» και τονίζει «πως το γεγονός αυτό μας έχει οδηγήσει αυτή τη στιγμή να είμαστε μια χώρα εκπαιδευτικά ανάδελφη». 

Στην οπτική του κυρίου Πιερρακάκη, “η επίλυση εκκρεμοτήτων, η διόρθωση αρρυθμιών και η αντιμετώπιση όλων των παθογενειών του κράτους στον τομέα της Παιδείας συνιστά δέσμευση μας και, ταυτόχρονα, λαϊκή εντολή, η οποία υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές της παλιάς πολιτικής γεωγραφίας. Όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε μια εκπαίδευση σύγχρονη, που θα δημιουργεί άξιους επιστήμονες και επαγγελματίες, αλλά και υπεύθυνους πολίτες”

Ο κ. Πιερρακάκης σημειώνει ότι «θα επιδιώξουμε την αλλαγή του άρθρου 16, προκειμένου να επιλύσουμε με τρόπο οριστικό και ξεκάθαρο αυτή την εκκρεμότητα», προσθέτοντας πως «μέχρι τότε, όμως, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων που μας δίνει το Σύνταγμα, το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, με την ίδρυση στην Ελλάδα παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Κατά την προσέγγιση του υπουργού Παιδείας, το κρατικό μονοπώλιο στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση συνιστά έναν αναχρονισμό, που πρέπει να θεραπευθεί: “Το γεγονός αυτό μας έχει οδηγήσει αυτή τη στιγμή να είμαστε μια χώρα «εκπαιδευτικά ανάδελφη», με τις συνέπειες που αναφέρετε. Για τον λόγο αυτό, μόλις ανοίξει η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, θα επιδιώξουμε την αλλαγή του άρθρου 16, προκειμένου να επιλύσουμε με τρόπο οριστικό και ξεκάθαρο αυτή την εκκρεμότητα. Μέχρι τότε, όμως, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων που μας δίνει το Σύνταγμα, το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, με την ίδρυση στην Ελλάδα παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα “βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και πολύ σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση» και αναλύει τις βασικές προτεραιότητές του για το ψηφιακό «άλμα» στην εκπαίδευση.  Επιπροσθέτως, αναλύει την αναγκαιότητα για εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments