Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός για τις αλλεπάλληλες αποχωρήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός για τις αλλεπάλληλες αποχωρήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: [365193] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

100 στελέχη αποχώρησαν χθες από την Κουμουνδούρου.

Σχεδόν 100 στελέχη όλων των ηλικιών έκλεισαν χθες με θόρυβο τις πόρτες της Κουμουνδούρου, σε ένα κύμα αποχωρήσεων που εξαπολύθηκε χθες στον πανεπιστημιακό τομέα. Συγκεκριμένα, 50 πανεπιστημιακοί της πανεπιστημιακής οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας παραιτήθηκαν χθες από τη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας αιχμηρές αιχμές κατά του νέου αρχηγού του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη.

Πολλοί από τους ακαδημαϊκούς που αποσκίρτησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ κατείχαν μάλιστα σημαντικές θέσεις και συμμετείχαν στη λειτουργία σημαντικών δημόσιων οργανισμών κατά τη διάρκεια της “πρώτης αριστερής” κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, δεν ήταν μόνο μέλη του κόμματος στον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά ήταν μέρος της κυβερνητικής εμπειρίας της Κουμουνδούρου και δηλώνουν υπερήφανοι γι’ αυτό στις επιστολές παραίτησής τους.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της παραίτησης τους, ο Στέφανος Κασσελάκης «άλλοτε καλεί να μην δαιμονοποιείται ο καπιταλισμός, κι άλλοτε εκθειάζει την Αριστερά. Καλεί υπέρ της ενότητας, αλλά προωθεί διαγραφές στελεχών, και μάλιστα με όρους «εσωτερικού εχθρού». Προσβάλλει με ακραία φρασεολογία στελέχη και την ιστορία της αριστεράς, ενώ επιτρέπει συνεργάτες σε του να απαγορεύουν με πρωτόγνωρο αυταρχισμό τις διαφωνίες».

«Θεωρούμε ότι δεν έχουμε θέση και δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια πορεία απομάκρυνσης από τις αξίες και τις αρχές της ριζοσπαστικής ανανεωτικής και οικολογικής Αριστεράς καθώς και της δημοκρατίας», υπογραμμίζουν οι πανεπιστημιακοί.

Εν συνεχεία, μέλη των νεότερων γενεών του κόμματος ακολούθησαν το παράδειγμά των πανεπιστημιακών. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, 37 από τα 51 μέλη του αποχώρησαν από το κόμμα. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Κωνσταντίνος Βλαχάκης και 31 μέλη του αποχώρησαν οριστικά από το κόμμα.

Ως αποτέλεσμα, το 62% των φορέων και το 70% των οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα έχουν αποχωρήσει από το κόμμα, ενισχύοντας την εικόνα μιας “αιμορραγικής” αντιπολίτευσης. Τα 37 μέλη που αποχώρησαν από το κόμμα αντικαταστάθηκαν χθες, αλλά η απώλεια της νεότερης γενιάς της αντιπολίτευσης ενδέχεται να είναι επίσης σημαντική, καθώς τα νεότερα ακροατήρια αποτελούσαν προνομιακό πεδίο ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια.

Στο κείμενο της αποχώρησης τονίζεται ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει την κύρια ευθύνη να εγγυηθεί πρώτος την ενότητα του κόμματος στην δύσκολη αυτή περίοδο και όφειλε να συμπεριφερθεί με σεβασμό στις συλλογικές διαδικασίες και την τήρηση του καταστατικού, με σεβασμό στην διαφορετική άποψη και κριτική, μακριά από ένα κλίμα τοξικότητας. Δυστυχώς αυτό δεν έδειξε να το κατανοεί ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και η ηγετική ομάδα γύρω του». Αντίθετα, «η νωπή εκλογή δεν σημαίνει και λευκή επιταγή. Αντιθεσμικές ενέργειες του προέδρου, λογικές έντονου αρχηγισμού στο όνομα της αδιαμεσολάβητης επαφής με τη βάση αδρανοποιώντας τα όργανα όταν αυτά διαφωνούν, και κυρίως η εισαγωγική ομιλία του στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ αποτέλεσαν τομή για τη λειτουργία του χώρου μας», υποστηρίζουν οι αποσκιρτήσαντες. 

Αυτό το ντόμινο των αποχωρήσεων από το κόμμα αντιμετωπίζεται με αμηχανία από πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, τα οποία αδυνατούν να κατανοήσουν τις κοινωνικές συνέπειες της διάσπασης. Εκτός από τις μαζικές αποσκιρτήσεις, πρόβλημα αποτελεί και η στελέχωση των τοπικών κομματικών δομών. Λίγους μήνες πριν από τη μάχη των ευρωεκλογών, οι κομματικές οργανώσεις πρέπει να είναι έτοιμες.

Ο προβληματισμός επεκτείνεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και στον πολύ στενό ηγετικό πυρήνα γύρω από τον κ. Στέφανο Κασσελάκη. Η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση για την ευρωπαϊκή κάλπη και το αντιπολιτευτικό έργο απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προϋποθέτει ισχυρό στελεχικό δυναμικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments