Οδηγός

Συντάξεις: Πόσο και ποιες αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου [vid]

Συντάξεις: Πόσο και ποιες αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΝΑΛΗΨΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΑΠΟ ΑΤΜ.(Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Για τις αυξήσεις στις συντάξεις και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μίλησε ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας

Για τον χάρτη των αυξήσεων στις συντάξεις για το νέο έτος και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μίλησε στην ΕΡΤ ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας.

Η φοροδιαφυγή υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό στους ελεύθερους επαγγελματίες. Τρεις μεγάλες στρεβλώσεις αυτού του νομοσχεδίου φαίνεται ότι λειαίνονται πλέον, είπε στην ΕΡΤ ο κ. Χατζησαλάτας.

Πρώτη μεγάλη στρέβλωση έχει να κάνει με το τεκμαρτό εισόδημα. Το τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο ήταν μαχητό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, φαίνεται πλέον ότι δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα είναι μαχητό αυτό το τεκμαρτό εισόδημα. Απλά ο κάθε αδικημένος ελεύθερος επαγγελματίας θα θέτει τον εαυτό του προ ελέγχου.

Θα δίνεται το δικαίωμα στην ΑΑΔΕ να ελεγχθεί με έμμεσες τεχνικές ελέγχου, δεν θα πηγαίνει κάποιος ελεγκτής, ηλεκτρονικά στην ουσία θα γίνεται ο έλεγχος, και φυσικά θα δίνει και το δικαίωμα να ανοιχτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί σε περίπτωση που όντως δεν έχει βγάλει τα χρήματα τα οποία πάει να φορολογήσει η πολιτεία.

Δεύτερη στρέβλωση, η οποία φαίνεται έχει να κάνει με εποχικά επαγγέλματα, όπως είναι τα τουριστικά επαγγέλματα ή τα κυλικεία των σχολείων που δεν δούλευαν όλο το χρόνο.

Έτσι λοιπόν το τεκμαρτό κατά πάσα πιθανότητα θα σπάσει στα δώδεκα, κάθε δωδέκατο θα είναι ένας μήνας ο οποίος θα πολλαπλασιάζεται με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης. Ένα κυλικείο π.χ. που δουλεύει 9 μήνες θα έχει 9/12 στην ουσία. Άρα λοιπόν και εκεί φαίνεται ότι θα υπάρχει μια προς το καλύτερο πλέον κατεύθυνση.

Τρίτη στρέβλωση αφορά στο πολύ μεγάλο θέμα του τζίρου. Δηλαδή το αρχικό σχέδιο προέβλεπε όσο μεγαλύτερο τζίρο έχει κάποιος, τόσο πιο πολύ θα προσαυξάνεται το τεκμαρτό του εισόδημα, με αποτέλεσμα αυτό να φτάνει στο σημείο να διπλασιάζεται.

Δηλαδή είμαι τίμιος, δηλώνω μεγαλύτερο τζίρο, τιμωρούμε με μεγαλύτερο τεκμαρτό. Φαίνεται ότι κι εδώ οι συντελεστές πλέον θα λειανθούν και θα πάνε σε πιο ορθολογιστική μορφή.

Άρα λοιπόν είναι τρεις στρεβλώσεις, οι οποίες αν φύγουν από τη μέση και δεδομένο το ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή και δεδομένου δεν υπάρχουν τόσοι ελεγκτές να κάνουν έλεγχο, φέρνουν αυτό το νομοσχέδιο σε πολύ καλή κατεύθυνση.

Σχετικά με την αύξηση που θα δοθεί από 1/1/2024 στους συνταξιούχους, προκύπτει είπε από την πρόσθεση του της αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος με τον πληθωρισμό και το σύνολο διαιρείται δια δύο. Έτσι λοιπόν, εφόσον έχουμε αύξηση 3%, σημαίνει ότι εφέτος ο πληθωρισμός έχει πέσει σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ μικρότερη αύξηση από ότι πέρυσι.

Σχετικά με το επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, είπε ότι σε 750.000 συνταξιούχους θα δοθεί ένα επίδομα 200 ευρώ, αν η σύνταξή τους είναι μικρότερη των 700 ευρώ. Το επίδομα πάει στα 150 ευρώ, αν η σύνταξη είναι μεταξύ 700 ευρώ και 1.100 ευρώ και αν η σύνταξη είναι μεταξύ 1.100 και 1.600, το επίδομα γίνεται 100 ευρώ. Άνω των 1.600 ευρώ δεν υπάρχει πλέον αυτό το επίδομα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments