Διεθνή

Γάζα: Μετά την προσωρινή εκεχειρία, τι;

Γάζα: Μετά την προσωρινή εκεχειρία, τι;

Πηγή Φωτογραφίας: Nydailynews.com

Η πλευρά της Χαμάς επιδίωκε παράταση της εκεχειρία κατά τουλάχιστον τέσσερις ημέρες.

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν να παρατείνουν την κατάπαυση του πυρός για δύο ακόμη ημέρες. Η ανακοίνωση έγινε από το Κατάρ, το οποίο παραμένει ο κύριος διαμεσολαβητής μεταξύ των μερών της σύγκρουσης. Παλαιστινιακές ισλαμιστικές ομάδες φέρονται να είχαν ζητήσει τετραήμερη παράταση, αλλά η υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προέβλεπε εξαρχής αυτή τη δυνατότητα.

Η νέα συμφωνία για την παράταση της κατάπαυσης του πυρός επιβεβαιώθηκε από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, οι οποίες τονίζουν ότι οι όροι της αρχικής συμφωνίας παραμένουν σε ισχύ.

Το Ισραήλ δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε καμία επίσημη ανακοίνωση, αλλά υποστηρίζει την παράταση μέρα με τη μέρα, υποστηρίζοντας ότι για κάθε μέρα παράτασης θα απελευθερώνονται 10 όμηροι και 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν την παράταση υπογραμμίζοντας πως «η Χαμάς έχει δεσμευτεί να απελευθερώσει 20 γυναίκες και παιδιά τις επόμενες δύο ημέρες» επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσιγκτον παραμένει υπέρ της περαιτέρω παράτασης της εκεχειρίας και υπογραμμίζοντας ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τη Χαμάς».  

Σύμφωνα με αναλυτές, το επόμενο βήμα των ισραηλινών δυνάμεων είναι να εξοντώσουν τις δυνάμεις της Χαμάς στο βορρά και να τις συντρίψουν στο νότο των παλαιστινιακών εδαφών, ιδίως στο Χαν Γιουνίς, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται ο ηγέτης της οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, μέχρι τη νίκη. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει» τόνιζε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου το απόγευμα της Κυριακής απευθυνόμενος σε Ισραηλινούς στρατιώτες στη βόρεια Γάζα επαναλαμβάνοντας τους τρεις στόχους του Ισραήλ «να εξοντώσουμε τη Χαμάς, να πάρουμε πίσω όλους τους δικούς μας που απήχθησαν και να φροντίσουμε ώστε, η Γάζα να μην καταστεί ξανά απειλή για το Ισραήλ».

Σύμφωνα με τον Guardian και άλλα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανέφεραν χθες Δευτέρα ότι η πιο πιθανή προσέγγιση θα ήταν η εκκένωση οικισμών και περιοχών στη νότια Γάζα πριν από την έναρξη μιας νέας επίθεσης.

Μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί 50 Ισραηλινοί όμηροι και 19 όμηροι που είχαν απαχθεί από άλλες χώρες, καθώς και 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Πριν από την έναρξη της ανταλλαγής ομήρων τη Δευτέρα, ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 184 άτομα παρέμεναν όμηροι, συμπεριλαμβανομένων 14 αλλοδαπών και 80 Ισραηλινών διπλής υπηκοότητας.

Αν η Χαμάς θέλει να απελευθερωθούν όλοι, θα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον άλλες δυόμισι εβδομάδες. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς είναι Ισραηλινοί στρατιώτες και οι αναλυτές λένε ότι είναι πιθανό η ισλαμιστική παλαιστινιακή ομάδα να επιβάλει νέους, πιο αυστηρούς όρους και απαιτήσεις για την απελευθέρωσή τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments