Πολιτική

ΝΔ: Τα αγκάθια στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές

ΝΔ: Τα αγκάθια στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: Πηγή Φωτογραφίας: (Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σε κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας, στη Βάρνα, Βουλγαρία, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τα σημαντικότερα εμπόδια για το κυβερνών κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά στην επόμενη, κρίσιμη πολιτική μάχη, με στόχο την εδραίωση της απόλυτης κυριαρχίας της ΝΔ -και όχι μόνο της ηγεσίας της- προσδίδοντας παραταξιακό χαρακτήρα στην κούρσα για τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε σε κομματική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Berkeley του Λονδίνου ότι “δεν τον ενδιαφέρει καθόλου τι κάνει η αντιπολίτευση, εμείς κοιτάμε τη δική μας δουλειά”.

Ήταν η πρώτη εκδήλωση του κόμματος στο εξωτερικό μετά τις εθνικές εκλογές και η τρίτη φορά την τελευταία εβδομάδα που ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις ευρωεκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ευελπιστεί ότι το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα θα αποφύγει τις νάρκες που υπάρχουν στο δρόμο προς την κάλπη στο τέλος της τετραετίας, θέτοντας σε λειτουργία το μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας.

Πιο αναλυτικά, αυτό που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και είναι παραδοχή και της κυβέρνησης είναι ότι η ακρίβεια αποτελεί διαρκή πονοκέφαλο για το Μέγαρο Μαξίμου. Εκτός από τα επιδόματα, η κυβέρνηση ποντάρει σε μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος. Η ακρίβεια γεννά δυσαρέσκεια, γι’ αυτό και οι έλεγχοι, τα πρόστιμα, οι “αυτοψίες” στα σούπερ μάρκετ από τον κ. Μητσοτάκη και η δέσμευση για λεπτομερείς αναφορές για το σύνολο της οικονομίας.

Αυτός ο χειμώνας είναι μια σημαντική περίοδος για την κυβέρνηση σε δύο μέτωπα. Το ένα είναι ότι παράγει απτά αποτελέσματα με τη μορφή της βελτίωσης της καθημερινής ζωής. Το άλλο είναι η πολιτική αντίδραση και η επικοινωνιακή διαχείριση απέναντι σε απρόβλεπτα γεγονότα, δηλαδή σε ακραία φαινόμενα (π.χ. κακοκαιρίες). Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι η εικόνα μιας κακώς προετοιμασμένης κυβέρνησης έχει πλέον υψηλότερο πολιτικό κόστος.

Καταβάλλεται, επίσης, προσπάθεια να περιοριστεί η έκφραση εκλογικής αποδοκιμασίας με την προώθηση περισσότερων “παραδοτέων” και τη διαμόρφωση ενός “κοινωνικού” προφίλ. Στη Νέα Δημοκρατία ανησυχούν ότι η παραδοσιακά χαλαρή ψήφος στις ευρωεκλογές μπορεί να οδηγήσει σε διάχυση προς άλλες κατευθύνσεις δυσαρεστημένων ψηφοφόρων ή ψηφοφόρων που αναζητούν μια προειδοποίηση για τις επιλογές της κυβέρνησης, όπως συνέβη, σε κάποιο βαθμό, στο δεύτερο γύρο των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ακόμη, υπάρχει η ανησυχία για αλαζονικές συμπεριφορές . Στο κυβερνών κόμμα, γνωρίζουν ότι η αντιπολίτευση έχει στο πολιτικό στόχαστρο οτιδήποτε μπορεί να ενισχύσει την εικόνα μιας πιθανής γαλάζιας “αλαζονείας” . Οι επανειλημμένες οδηγίες του Πρωθυπουργού για “συνετή”  συμπεριφορά μιλούν από μόνες τους. Το Μέγαρο Μαξίμου αντιστρατεύεται και ξορκίζει την ασάφεια και τις γκάφες στη δημόσια παρουσία των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments