Πολιτική

Το ατόπημα Σούνακ και η ελληνική πλευρά

Το ατόπημα Σούνακ και η ελληνική πλευρά

Πηγή Φωτογραφίας: Thetimes.co.uk

Η απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία ήταν προγραμματισμένη στην Ντάουνινγκ Στριτ. 45. Η τριήμερη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο έληξε απροσδόκητα, εγείροντας καθ’ όλα εύλογες αντιδράσεις.

Την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για την πρωτοφανή αυτή κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει τις συνομιλίες εξέφρασε με επίσημη δήλωσή του ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι όσοι πιστεύουν στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των θέσεών τους δεν φοβούνται ποτέ την αντιπαράθεση σε μια συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση των δύο ηγετών οριστικοποιήθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και ανακοινώθηκε επίσημα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Παύλο Μαρινάκη σε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την περασμένη Πέμπτη. Η Αθήνα ενημερώθηκε για την ανάρμοστη απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού προχθές το απόγευμα κατά τη διάρκεια συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βρετανική πλευρά προχώρησε σε προσωρινή αλλαγή του προγράμματος του κ. Σούνακ και μάλιστα πρότεινε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Η πρόταση αυτή, όπως ήταν φυσικό, έτυχε αρνητικής ανταπόκρισης από την ελληνική πλευρά.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν την ακύρωση της συνάντησης ως “φάουλ” και “πολιτικά ανάρμοστη” συμπεριφορά, εξηγώντας ότι ο λόγος της ακύρωσης ήταν επειδή ο Ρίσι Σνακ ενοχλήθηκε από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο BBC την Κυριακή. Ωστόσο, επισήμανε ότι το περιεχόμενο της δήλωσης δεν διέφερε από όσα είχε πει ο πρωθυπουργός στο παρελθόν και ότι επρόκειτο για πάγια ελληνική θέση.

Πράγματι, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε θέσει το θέμα και κατά τη συνάντησή του με τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον τον Νοέμβριο του 2021, επισημαίνοντας ότι είχε έρθει η ώρα να εκπληρωθούν τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας και να αποκατασταθεί το μνημείο στο Μουσείο της Ακρόπολης στην πλήρη μορφή του. Σε συνέντευξη που παραχώρησεV την παραμονή της συνάντησης, τόνισε ότι “θέλουμε πίσω τα γλυπτά και δεν θα συμβιβαστούμε με το δανεισμό τους”. Τόνισε επίσης τότε ότι “αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι μια ρύθμιση που θα επιτρέψει στο Βρετανικό Μουσείο να έχει εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας ως μέρος της εναλλασσόμενης συλλογής του”.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη τόνισαν ότι, μετά τη χθεσινή πρωτοφανή κατάσταση, το θέμα αφορά σε κάθε περίπτωση το Βρετανικό Μουσείο και όχι τη βρετανική κυβέρνηση και ότι “βρίσκονται σε συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο και θα συνεχίσουν να το κάνουν”.

Σημειώνεται ότι μετά την περσινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο για το ίδιο επενδυτικό συνέδριο, είχαν γίνει γνωστές επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού για το ζήτημα αυτό με τον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζ. Όσμπορν.

Κατά την συζήτηση που είχε με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών, Kevin Featherstone, ο πρωθυπουργός είχε εκτιμήσει μάλιστα πέρυσι ότι “μπορεί να βρεθεί μία αμοιβαία ωφέλιμη λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη και τις ανησυχίες που μπορεί να έχει το Βρετανικό Μουσείο”.

Πριν την ματαίωση της συνάντησης η Ντάουνινγκ Στέιτ είχε φροντίσει να διαρρεύσει χθες το απόγευμα την αντίθεση του Βρετανού πρωθυπουργού στο αίτημα του Έλληνα ομολόγου του. Είναι η δεύτερη φορά που παρεμβαίνει αρνητικά στο ζήτημα αυτό ο Βρετανός πρωθυπουργός, καθώς μήνυμα ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον σχετικό νόμο είχε εκπέμψει ο κ. Σούνακ και τον Μάρτιο του 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments