Κόσμος

Το Βρετανικό Μουσείο «αδειάζει» τον Σούνακ: Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με την Ελλάδα για τα Γλυπτά

Το Βρετανικό Μουσείο «αδειάζει» τον Σούνακ: Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με την Ελλάδα για τα Γλυπτά

Πηγή Φωτογραφίας: tvxs.gr, Την δέσμευσή του να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των Μάρμαρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα «ανεξάρτητα από το αν ο Ρίσι Σουνάκ συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι», εξέφρασε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν σε podcast που έκανε του Political Currency.

Προσπαθούμε να καταλήξουμεσε μια συμφωνία όπου τα γλυπτά θα περνούν χρόνο τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, είπε ο Τζορτζ Όσμπορν τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα συνεχίζονται «ανεξάρτητα από το αν ο Ρίσι Σουνάκ συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι»

Την δέσμευσή του να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των Μάρμαρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα «ανεξάρτητα από το αν ο Ρίσι Σουνάκ συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι»εξέφρασε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν σε podcast που έκανε του Political Currency.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών, δήλωσε ότι ήταν σαφές από τα γεγονότα αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση του κ. Σουνάκ δεν θα υποστήριζε μια ανταλλαγή. Ωστόσο, είπε ότι η στάση που κράτησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ  –ο οποίος συνάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα– θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να συμβεί υπό μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών.

Επανέλαβε επίσης ότι «αναζητούμε με την ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό του μουσείου» μια ρύθμιση που θα επέτρεπε τα Γλυπτά να εκτεθούν στην Ελλάδα. Παράλληλα, ανέφερε ότι προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία όπου τα γλυπτά θα περνούν χρόνο τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, με τους «ελληνικούς θησαυρούς να έρχονται σε εμάς ως αντάλλαγμα».

 «Και αυτό είναι, νομίζω, κάτι που αξίζει να ερευνηθεί. Και μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε είτε ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει είτε όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στην πραγματικότητα, αν μη τι άλλο, τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει μάλλον αυτή την εβδομάδα. Προφανώς γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη Συντηρητική Κυβέρνηση. Αλλά στην πραγματικότητα ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είπε επίσης ότι ενώ στηρίζει τις προσπάθειες του Βρετανικού Μουσείου, δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο. Και αν δεν αλλάξετε τον νόμο, τότε δεν υπάρχει καμία προοπτική σύντομα να επιστραφούν στην Ελλάδα, να επιστραφούν χωρίς τίποτα (για αντάλλαγμα), απλά να παραδοθούν, κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα ήταν απόφαση για το μουσείο. Και, κατά τη γνώμη μου, ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, είναι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους Έλληνες» είπε χαρακτηριστικά.

Το υπόλοιπο της αναφοράς του αφορούσε την ακύρωση της συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη από τον Ρίσι Σούνακ, τον οποίο επέκρινε. Σχολίασε πως συχνά στην πολιτική ο κόσμος λέει ότι υπάρχει κάποια συνωμοσία, «όταν βασικά τα κάνουμε θάλασσα».

Τόνισε δε: «Δεν είναι ξεκάθαρο σε μένα γιατί το Νούμερο 10 δεν ανέμενε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να εγείρει τα Ελγίνεια Μάρμαρα». Συνέχισε σημειώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης το έχει κάνει κάθε φορά που επισκέφθηκε τη Βρετανία και είχε και συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον.

Είπε επίσης ότι Μητσοτάκης και Σούνακ έχουν πολλά κοινά, δηλώνοντας έκπληξη για την απόφαση ακύρωσης της συνάντησης.

Ρωτώντας δε να μάθει τι έγινε, όπως ανέφερε, άκουσε «διάφορες θεωρίες»: από προσπάθεια περισπασμού της προσοχής των Τόρις από το μεταναστευτικό, μέχρι ότι ήταν προσπάθεια του πρωθυπουργού να κερδίσει ψηφοφόρους στις εκλογικές περιφέρειες του λεγόμενου «κόκκινου τείχους».

Ο κ. Όσμπορν εκτίμησε ότι οι ψηφοφόροι αυτοί, σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Αγγλίας, δεν νοιάζονται ιδιαίτερα για τα Γλυπτά, παρά μάλλον για το αν θα βρουν ραντεβού στο γιατρό πριν από τα Χριστούγεννα. Άρα, σχολίασε, δεν είναι βέβαιος ότι θα επρόκειτο για «λαμπρή στρατηγική» εκ μέρους του κ. Σούνακ.

Αν επρόκειτο απλά για αποτέλεσμα αψιθυμίας του Βρετανού πρωθυπουργού, ο Τζορτζ Όσμπορν εκτίμησε ότι ο λόγος δεν ήταν ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα έθιγε το θέμα των Γλυπτών, αλλά μάλλον το ότι είχε συναντήσει τον κ. Στάρμερ μια μέρα νωρίτερα.

Κατέληξε δε λέγοντας πως με την κίνησή του ο Ρίσι Σούνακ «άνοιξε την πόρτα» στον Κιρ Στάρμερ να ακολουθήσει μία «αρκετά συντριπτική γραμμή επίθεσης» στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Τετάρτης. «Ποιος ακούστηκε σαν πρωθυπουργός; Ήταν ο Κιρ Στάρμερ, μιλώντας για τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, για σημαντικά διεθνή ζητήματα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

06.03.2026 | 11:38

Παναθηναϊκός AKTOR: Shootaround στο ΣΕΦ ενόψει του ντέρμπι – Λεσόρ θα αποφασίσει μόνος του, ΟΚ ο Χολμς

06.03.2026 | 11:36

Ο Μητσοτάκης Αρνείται Συμβούλιο Αρχηγών – Συντονίζεται με Μακρόν & Μελόνι, Στερεώνει Ελλάδα στην Κρίση

06.03.2026 | 11:27

Οι Κούρδοι Ετοιμοι να Περάσουν στο Ιράν – Νέο Μέτωπο με Υποστήριξη ΗΠΑ & Ισραήλ

06.03.2026 | 11:17

Παναθηναϊκός: Πώς άλλαξε ριζικά σε 17 μέρες – Γιατί οι ίδιοι παίκτες ξαφνικά μοιάζουν πολύ καλύτεροι

06.03.2026 | 11:08

Κατάρ & ΗΠΑ Στο Κυνήγι Ουκρανικών Drones για να Καταρρίψουν τα Ιρανικά Shaheds

06.03.2026 | 11:02

Παναθηναϊκός: Ο Ρενάτο Σάντσες «έλαμψε» ξανά – Η κυριαρχική εμφάνιση κόντρα στον ΟΦΗ που θύμισε top class

06.03.2026 | 11:00

NYT: Η επίθεση στο σχολείο με δεκάδες νεκρές μαθήτριες έγινε από ΗΠΑ

06.03.2026 | 10:58

Εμιρατιανός Δισεκατομμυριούχος Κατακεραυνώνει Τραμπ για Πόλεμο με Ιράν — «Ποιος Σας Έδωσε Άδεια;»

06.03.2026 | 09:42

Η Γη της Ελιάς: Χαμός! «Βασιλική, φεύγω παίρνω και το παιδί!»

06.03.2026 | 09:05

Σαμπαλένκα – Φραγκούλης: Το διαμαντένιο μονόπετρο των 12 καρατίων που κοστίζει μια περιουσία

05.03.2026 | 18:15

Πάρτυ με αιχμές και υπονοούμενα από τον Μαζωνάκη: Δεν μου λείπουν άνθρωποι από τη ζωή μου, τα πράγματα έχουν...

05.03.2026 | 16:56

Γιώργος Λιάνης: «Υπήρξα κάκιστος σύζυγος – Είμαι εξαιρετικός παππούς αλλά πανάθλιος πατέρας»

05.03.2026 | 14:49

«Αντί να ζούμε τη ζωή μας, ζηλεύουμε των άλλων»: Η ανάρτηση της Ιωάννας Τούνη που άναψε συζητήσεις

05.03.2026 | 12:21

Σοκ στον χώρο της τηλεόρασης: Παραδέχτηκε ότι χώρισαν

05.03.2026 | 10:24

Μπιμπίλας για τον Μπραντ Πιτ και την Ελλάδα: “Μοιάζουμε με αρχοντοχωριάτες”

05.03.2026 | 09:25

Μπισμπίκης: “Δεν τελείωσα το σχολείο, έζησα σκληρή αλητεία” – Όσα αποκάλυψε για το παρελθόν του

06.03.2026 | 11:27

Οι Κούρδοι Ετοιμοι να Περάσουν στο Ιράν – Νέο Μέτωπο με Υποστήριξη ΗΠΑ & Ισραήλ

06.03.2026 | 11:08

Κατάρ & ΗΠΑ Στο Κυνήγι Ουκρανικών Drones για να Καταρρίψουν τα Ιρανικά Shaheds

06.03.2026 | 10:42

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ: Patriot Από Σεούλ Σε Μέση Ανατολή – Κίνα & Βόρεια Κορέα Αντιδρούν

06.03.2026 | 03:39

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Παραδώστε την εξουσία άμεσα» – Το ηχηρό μήνυμα Παχλαβί μετά τον θάνατο Χαμενεΐ

05.03.2026 | 22:00

ΚΡΑΧ στο ΝΑΤΟ; Ρούτε κατεβαίνει τις Φλόγες, κανένα Άρθρο 5 για πόλεμο με το Ιράν

05.03.2026 | 18:25

Τεχεράνη για χερσαία επιχείρηση ΗΠΑ: «Περιμένουμε να σας ντροπιάσουμε» – Τα ΗΑΕ αναχαιτίζουν ιρανικούς πυραύλους

05.03.2026 | 17:48

Ισπανία: Η φρεγάτα «Cristóbal Colón» αναχωρεί για την Κύπρο

05.03.2026 | 17:36

Bloomberg: Ο Πούτιν κερδίζει τον πόλεμο στο Ιράν – ενέργεια, όπλα & γεωπολιτικό παιχνίδι

Μέση Ανατολή: 23.000 Ινδοί ναυτικοί και 32 ελληνικά πλοία εγκλωβισμένα

Αποκλεισμός από το Ιράν μετά τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις – Δραματική μείωση κίνησης, εκτόξευση ναύλων και φόβος για ενέργεια – Ελλάδα σε επιφυλακή για 160 πλοία ελληνικών συμφερόντων

Μέση Ανατολή: 23.000 Ινδοί ναυτικοί και 32 ελληνικά πλοία εγκλωβισμένα

Ζημιές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράν: Δορυφορικές εικόνες από τα χτυπήματα ΗΠΑ & Ισραήλ

Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν τις συνέπειες των ισραηλινών και αμερικανικών αεροπορικών επιθέσεων σε πυραυλικές βάσεις στο Ιράν

Ζημιές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράν: Δορυφορικές εικόνες από τα χτυπήματα ΗΠΑ & Ισραήλ

Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία στέλνουν επίσης πλοία για την προστασία της Κύπρου

«Η Ισπανία θα στείλει τη φρεγάτα της "Χριστόφορος Κολόμβος" στην Κύπρο» - Η ημερομηνία που καταπλέει στην Κρήτη η ισπανική φρεγάτα

Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία στέλνουν επίσης πλοία για την προστασία της Κύπρου

Οι πύραυλοι του Ιράν: Ποιοι είναι και πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν

Το Ιράν έχει αναπτύξει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ένα εκτεταμένο οπλοστάσιο βαλλιστικών και πυραύλων πλεύσης. Οι πύραυλοι αυτοί διαφέρουν τόσο σε μήκος όσο και σε επιχειρησιακή εμβέλεια, η οποία κυμαίνεται από περίπου 300 έως και 2.500 χιλιόμετρα.

Οι πύραυλοι του Ιράν: Ποιοι είναι και πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν

Κραυγή κατά του Πολέμου στο Κογκρέσο: Βετεράνος Μάχιμος Αποβλήθηκε Χαμός στη Γερουσία!

Σε ένα ηλεκτρισμένο πολιτικά σκηνικό, βετεράνος των Marines διακόπτει ακρόαση για τον πόλεμο στο Ιράν και φωνάζει “καμία σύγκρουση για το Ισραήλ!” – η αντιπαράθεση στις ΗΠΑ αντικατοπτρίζει βαθιές γεωπολιτικές διαιρέσεις.

Κραυγή κατά του Πολέμου στο Κογκρέσο: Βετεράνος Μάχιμος Αποβλήθηκε Χαμός στη Γερουσία!

Το Ιράν αρνείται ότι εκτόξευσε τον πύραυλο προς την Τουρκία – «Σεβόμαστε την εθνική της κυριαρχία»

Επιμένει η Τουρκία πως ο στόχος του πυραύλου ήταν η στρατιωτική βάση στην Κύπρο

Το Ιράν αρνείται ότι εκτόξευσε τον πύραυλο προς την Τουρκία – «Σεβόμαστε την εθνική της κυριαρχία»

Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας: Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την Ιρανική επίθεση με drone στο Ακρωτήρι

«Το τελευταίο 24ωρο, το Ηνωμένο Βασίλειο ανεφοδίασε με συστήματα αεράμυνας βρετανικές και συμμαχικές βάσεις σε όλη την περιοχή – συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών πυραύλων βρετανικής κατασκευής», ανέφερε το Βρετανικό υπουργείο

Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας: Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την Ιρανική επίθεση με drone στο Ακρωτήρι

Στους 87 ο αριθμός των νεκρών μετά την επίθεση αμερικανικού υποβρυχίου στην ιρανική φρεγάτα [vid]

Αρκετά πτώματα ανασύρθηκαν από τη θάλασσα, ενώ διασώθηκαν 32 άτομα που βρίσκονταν στο πλοίο.

Στους 87 ο αριθμός των νεκρών μετά την επίθεση αμερικανικού υποβρυχίου στην ιρανική φρεγάτα [vid]