EDITOR'S PICK

Ισραηλινή έρευνα αποκαλύπτει το Δόγμα Νταχίγια που οδηγεί «τους πολίτες να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς»

Ισραηλινή έρευνα αποκαλύπτει το Δόγμα Νταχίγια που οδηγεί «τους πολίτες να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς»

Πηγή Φωτογραφίας: Palestinian Hamas says it has stockpiled weapons, food and medicines and it has missiles with a range of 230 kms, enough to frustrate Israel in Gaza City. (Image: Reuters)

«Όλα είναι σκόπιμα. Ξέρουμε ακριβώς πόσες παράπλευρες απώλειες υπάρχουν σε κάθε σπίτι»

Μια έρευνα που διεξήχθη από το περιοδικό +972 και το Local Call αποκάλυψε ότι η χαλάρωση των περιορισμών στους βομβαρδισμούς πολιτικών στόχων στη Γάζα, καθώς και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, έχουν συμβάλει στην τεράστια απώλεια ανθρώπινων ζωών στον θύλακα.

Το περιοδικό, μέσω συνεντεύξεων με νυν και πρώην μέλη της ισραηλινής κοινότητας πληροφοριών, καθώς και παλαιστινιακές μαρτυρίες και άλλες πηγές, διαπίστωσε ότι οι βομβαρδισμοί ιδιωτικών κατοικιών, δημόσιων κτιρίων, πολυκατοικιών και παρόμοιων πολιτικών υποδομών ήταν σκόπιμοι και αποσκοπούσαν στη «δημιουργία ενός σοκ».

«Όλα είναι σκόπιμα. Ξέρουμε ακριβώς πόσες παράπλευρες απώλειες υπάρχουν σε κάθε σπίτι»

Πρόκειται για το Δόγμα Νταχίγια που θα «οδηγούσε τους πολίτες να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς», αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο μία από τις πηγές των μυστικών υπηρεσιών.

Ξέρουμε που χτυπάμε, τίποτα δεν είναι τυχαίο

Οι πηγές είπαν επίσης στους συντάκτες της έκθεσης ότι ο ισραηλινός στρατός έχει πληροφορίες για τα περισσότερα σπίτια στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του πόσοι πολίτες ζουν σε αυτά, και παρόλα αυτά συνέχισε να εγκρίνει σκόπιμα τη δολοφονία -σε μια περίπτωση εκατοντάδων Παλαιστινίων πολιτών- σε μια προσπάθεια να δολοφονήσει έναν διοικητή της Χαμάς.

«Δεν είμαστε η Χαμάς. Αυτές δεν είναι τυχαίες ρουκέτες. Όλα είναι σκόπιμα. Ξέρουμε ακριβώς πόσες παράπλευρες απώλειες υπάρχουν σε κάθε σπίτι».

«Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία», δήλωσε μια άλλη πηγή. «Όταν ένα 3χρονο κορίτσι σκοτώνεται σε ένα σπίτι στη Γάζα, είναι επειδή κάποιος στο στρατό αποφάσισε ότι δεν ήταν μεγάλη υπόθεση να σκοτωθεί – ότι ήταν ένα τίμημα που άξιζε να πληρώσει κάποιος για να χτυπήσει έναν άλλο στόχο. Δεν είμαστε η Χαμάς. Αυτές δεν είναι τυχαίες ρουκέτες. Όλα είναι σκόπιμα. Ξέρουμε ακριβώς πόσες παράπλευρες απώλειες υπάρχουν σε κάθε σπίτι».

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας άλλος λόγος για τον μεγάλο αριθμό των στόχων και την εκτεταμένη ζημιά στην πολιτική ζωή στη Γάζα είναι η ευρεία χρήση ενός συστήματος που ονομάζεται «Habsora» («Το Ευαγγέλιο»), το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να «παράγει» στόχους σχεδόν αυτόματα με ρυθμό που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που ήταν δυνατό στο παρελθόν. Αυτό το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, όπως περιγράφεται από έναν πρώην αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών, ουσιαστικά διευκολύνει ένα «εργοστάσιο μαζικών δολοφονιών».

Ο αλγόριθμος της εκμάθησης επιλέγει στόχους χαμηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς ή ακόμα και βάσει επισκέψεων

Σύμφωνα με τις πηγές, η αυξανόμενη χρήση συστημάτων βασισμένων στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως το Habsora, επιτρέπει στον στρατό να πραγματοποιεί μαζικά πλήγματα σε κατοικίες όπου ζει έστω και ένα μέλος της Χαμάς, ακόμη και εκείνα που είναι κατώτερα στελέχη της Χαμάς.

Ωστόσο, μαρτυρίες Παλαιστινίων στη Γάζα δείχνουν ότι από τις 7 Οκτωβρίου, ο στρατός έχει επίσης επιτεθεί σε πολλές ιδιωτικές κατοικίες όπου δεν διέμενε κανένα γνωστό ή εμφανές μέλος της Χαμάς ή οποιασδήποτε άλλης μαχητικής ομάδας. Τέτοια χτυπήματα, όπως επιβεβαίωσαν πηγές στο +972 και στο Local Call, μπορεί να σκοτώσουν συνειδητά ολόκληρες οικογένειες κατά τη διαδικασία.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, προσθέτουν οι πηγές, η στρατιωτική δραστηριότητα δεν διεξάγεται από αυτές τις στοχευμένες κατοικίες. «Θυμάμαι να σκέφτομαι ότι είναι σαν να βομβαρδίζουν οι Παλαιστίνιοι μαχητές όλες τις ιδιωτικές κατοικίες των οικογενειών μας όταν οι Ισραηλινοί στρατιώτες επιστρέφουν για ύπνο στο σπίτι τους το Σαββατοκύριακο», θυμήθηκε μια πηγή, η οποία ήταν επικριτική απέναντι σε αυτή την πρακτική.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να εξηγούνται οι ανακοινώσεις της Χαμάς πως έχουν σκοτωθεί όμηροι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments