Γεωπολιτικά

Η Ολλανδία κατηγορείται για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Η Ολλανδία κατηγορείται για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η χώρα «συμβάλλει στις μεγάλης κλίμακας και σοβαρές παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ στη Γάζα» επειδή επέτρεψε την εξαγωγή ανταλλακτικών για τα ισραηλινά μαχητικά.

Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η χώρα «συμβάλλει στις μεγάλης κλίμακας και σοβαρές παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ στη Γάζα» επειδή επέτρεψε την εξαγωγή ανταλλακτικών για τα ισραηλινά μαχητικά.

Ολλανδικό δικαστήριο πρόκειται να ερευνήσει τη Δευτέρα την καταγγελία οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστηρίζουν ότι το ολλανδικό κράτος είναι συναυτουργός εγκλημάτων πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας επειδή παρέδωσε εξαρτήματα μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ.

Οι οργανώσεις αυτές, μεταξύ των οποίων είναι και τα παραρτήματα της Διεθνούς Αμνηστίας και της Oxfam στην Ολλανδία, λένε ότι η χώρα «συμβάλλει στις μεγάλης κλίμακας και σοβαρές παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ στη Γάζα» επειδή επέτρεψε την εξαγωγή ανταλλακτικών για τα ισραηλινά μαχητικά ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται.

Η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας είπε στο πρακτορείο ANP ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την υπόθεση ενόψει της εκδίκασής της.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η εφημερίδα NRC έγραψε, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ότι η Ολλανδία επέτρεψε την αποστολή ανταλλακτικών για τα ισραηλινά F-35 παρά τις προειδοποιήσεις νομικών συμβούλων ότι τα μαχητικά αυτά χρησιμοποιούνταν για βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και αυτό θα μπορούσε να συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Μέχρι να εφαρμοστεί η παύση του πυρός, το Ισραήλ βομβάρδιζε τη Γάζα επί επτά εβδομάδες, σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε ισραηλινό έδαφος από τη Χαμάς, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και άλλοι 240 απήχθησαν.

Οι παλαιστινιακές υπηρεσίες υγείας λένε ότι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα περισσότεροι από 15.000 Γαζαίοι. Πολλοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου, δεδομένου του υψηλού αριθμού των αμάχων μεταξύ των θυμάτων. Το Ισραήλ αρνείται τις καταγγελίες ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του τηρούν το διεθνές δίκαιο όταν πολεμούν Παλαιστίνιους μαχητές που δρουν σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments