Διεθνή

Γάζα: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέας εκεχειρίας

Γάζα: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέας εκεχειρίας

Πηγή Φωτογραφίας: Reddit.com

Δεν είναι ορατές οι ελπίδες για νέα κατάπαυση του πυρός.

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζει να κλιμακώνεται και το ενδεχόμενο μιας νέας εκεχειρίας γίνεται όλο και πιο απομακρυσμένο. Παρά την επανέναρξη των αεροπορικών επιδρομών τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής μετά από εκεχειρία μιας εβδομάδας, συνεχίζονται οι παρασκηνιακές συνομιλίες για την παράταση της προσωρινής αναστολής των μαχών. Ωστόσο, τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν σταθερά και οι πιθανότητες να συμβεί μια νέα κατάπαυση του πυρός σιγά σιγά απομακρύνονται.

Το Κατάρ, το οποίο έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για το γεγονός ότι η “ισραηλινή επιθετικότητα” ξεκίνησε και πάλι στη Γάζα μετά τη λήξη της ανθρωπιστικής εκεχειρίας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ αναφέρει πως “οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί της Λωρίδας της Γάζας τις πρώτες ώρες μετά τη λήξη της εκεχειρίας περιπλέκει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και επιδεινώνει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα».

Το Κατάρ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της παλαιστινιακής και της ισραηλινής πλευράς συνεχίζονται με στόχο την επιστροφή σε κατάσταση κατάπαυσης του πυρός, απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός και διασφάλιση της συνεχούς και απρόσκοπτης ροής των αυτοκινητοπομπών και της ανθρωπιστικής βοήθειας με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του λαού της Λωρίδας της Γάζας.

Από το πρωί που ξεκίνησαν οι επιθέσεις και έληξε η εκεχειρία 178 άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.

Από χθες το πρωί, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έχουν επιτεθεί σε περισσότερους από 200 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να κατηγορεί τη Χαμάς ότι παραβιάζει τις συμφωνίες και εκτοξεύει ρουκέτες. Οι ισραηλινές επιθέσεις επικεντρώνονται στη νότια Γάζα, όπου η κυβέρνηση της Χαμάς αναφέρει ότι αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά από τότε που το Ισραήλ και η Χαμάς επανέλαβαν τις εχθροπραξίες μετά από εκεχειρία μιας εβδομάδας, σειρήνες που προειδοποιούσαν για εισερχόμενες ρουκέτες ήχησαν σε πολλές περιοχές του κεντρικού Ισραήλ αργά το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ αναχαίτισε τους πυραύλους και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Η λιβανέζικη πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ έβαλε επίσης εναντίον ισραηλινών θέσεων και οι ισραηλινές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά και ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν έναν αεροπορικό στόχο που είχε εκτοξευθεί από τον Λίβανο.

Κι ενώ οι ισραηλινές επιδρομές ξεκίνησαν εκ νέου στον παλαιστινιακό θύλακα,137 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι,σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, που δεν αποκαλύπτει κανένα όνομα. Μεταξύ τους βρίσκονται 126 Ισραηλινοί ή με διπλή υπηκοότητα, 8 Ταϊλανδοί, ένας Νεπαλέζος, ένας Τανζανός και ένας Γαλλομεξικανός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments