Πολιτική

Το τετ α τετ Μητσοτάκη – Στάρμερ και οι ενδυματολογικές επιλογές του Καρόλου

Το τετ α τετ Μητσοτάκη – Στάρμερ και οι ενδυματολογικές επιλογές του Καρόλου

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΪ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ηγέτη των Εργατικών και το μήνυμα του Καρόλου στον Σούνακ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τη δεύτερη κατ’ ιδίαν συνάντησή του μέσα σε λίγες ημέρες με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι.

Παρά την αναστάτωση που προκάλεσε στις ελληνοβρετανικές σχέσεις το διπλωματικό ατόπημα του Ρίσι Σούνακ, η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε σε πολύ εγκάρδιο κλίμα. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί στο Λονδίνο με τον κ. Στάρμερ, ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα είναι ο νικητής των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2024. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο κ. Σούνακ ακύρωσε το ραντεβού του με τον κ. Μητσοτάκη λόγω της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Στάρμερ στο Λονδίνο.

Από την άλλη πλευρά, ο Βρετανός πρωθυπουργός διατήρησε τη θέση του για την παραμονή των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, επικαλούμενος νόμο του 1963 που απαγορεύει την απόσπαση αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, καθ’ οδόν προς τη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι, ο κ. Σούνακ ρωτήθηκε για τα γλυπτά του Παρθενώνα από Βρετανό δημοσιογράφο που επέβαινε στο αεροπλάνο και δήλωσε ότι τάσσεται σταθερά υπέρ της διατήρησης των γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο.

Συγκεκριμένα, ο Ρίσι Σούνακ ανέφερε πως “η θέση μας είναι πολύ σαφής. Είναι πολύ ξεκάθαρο ως ζήτημα νόμου ότι τα Γλυπτά δεν μπορούν να επιστραφούν. Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου λέει πως για να γίνουν τα δάνεια (εκθεμάτων) ο παραλήπτης πρέπει να αναγνωρίζει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα εκάστοτε εκθέματα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν υποδείξει πως είναι υπό καμία έννοια πρόθυμοι να το κάνουν αυτό”.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε επίσης την επίπληξη του Τζορτζ Όσμπορν, προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος υποσχέθηκε να εργαστεί για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επέτρεπε την έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, λέγοντας πως “είπα όσα είχα να πω για αυτό στο κοινοβούλιο τις προάλλες και τώρα επικεντρώνομαι στο να υλοποιήσω τα πράγματα για τα οποία ενδιαφέρεται ο κόσμος”.

Η ενδυματολογική επιλογή του Καρόλου ήταν ίσως πιο ισχυρή από λεκτικό του μήνυμα, πολύ περισσότερο όταν βρισκόταν μπροστά στον Ρίσι Σούνακ. Η συνάντησή τους στο περιθώριο της COP28, και η επιλογή της ενδυμασίας του βασιλιά Καρόλο, ήρθε λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά τα σχόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα γλυπτά του Παρθενώνα στο BBC.

Εικάζεται ότι η “επίμαχη” γραβάτα με την ελληνική σημαία αγοράστηκε από τον βασιλιά Κάρολο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη επιλογή του Βασιλιά Καρόλου Γ’ και το έμμεσο μήνυμα στην COP28 στο Ντουμπάι αναφέρθηκε από τη δημοσιογράφο του BBC Λόρα Κούνσμπεργκ, η οποία πήρε συνέντευξη από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα σχόλια έγιναν μετά τη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού ότι παραμένει σταθερός στη θέση του για διατήρηση των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments