Διεθνή

Παρίσι: Ποιος είναι ο 26χρονος δράστης της αιματηρής επίθεσης με 1 νεκρό και 2 τραυματίες [vid]

Παρίσι: Ποιος είναι ο 26χρονος δράστης της αιματηρής επίθεσης με 1 νεκρό και 2 τραυματίες [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Συναγερμό για ακόμη μια φορά σήμανε στη Γαλλία η αιματηρή επίθεση στο κέντρο του Παρισιού το βράδυ του Σαββάτου 2/12, ενώ ο δράστης ήταν γνωστός στις Αρχές.

Εξτρεμιστής και γνωστός στις αρχές, ο Armand R., ιρανικής καταγωγής, είπε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν ότι ήταν οργισμένος επειδή «τόσο πολλοί μουσουλμάνοι πεθαίνουν στο Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη»

Συναγερμό για ακόμη μια φορά σήμανε στη Γαλλία η αιματηρή επίθεση στο κέντρο του Παρισιού το βράδυ του Σαββάτου 2/12, ενώ ο δράστης ήταν γνωστός στις Αρχές.

Γεννημένος στη Γαλλία από Ιρανούς γονείς το 1997 είναι ο 26χρονος Armand R., που το βράδυ του Σαββάτου εξαπέλυσε επίθεση σε κεντρικόσημείο του Παρισιού, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Η επίθεση έγινε σε κεντρικό σημείο της γαλλικής πρωτεύουσας, σε διάστημα λιγότερο από οκτώ μήνες πριν το Παρίσι φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια της διοργάνωσης. Οι αρχές του Παρισιού σχεδιάζουν μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης στον ποταμό Σηκουάνα, η οποία αναμένεται να προσελκύσει έως και 600.000 θεατές.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές αλλά και τις μετέπειτα δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν ο δράστης, οπλισμένος με ένα σφυρί και ένα μαχαίρι, φώναζε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Ο Νταρμανέν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο συλληφθείς είπε στους αστυνομικούς πως ήταν οργισμένος επειδή «τόσοι πολλοί μουσουλμάνοι πεθαίνουν στο Αφγανιστάν και στην Παλαιστίνη».

Η στιγμή της σύλληψης του δράστη

Γνώριμος στις Αρχές ο δράστης της επίθεσης

Ο δράστης είναι γνωστός ήδη από το 2016 στις Αρχές για ριζοσπαστικό εξτρεμισμό και θεωρείται εξαιρετικά επιρρεπής και ασταθής. Λίγο πριν την επίθεση δημοσίευσε βίντεο, στο οποίο μιλά στα αραβικά.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο δράστης φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», σύμφωνα με αστυνομική πηγή, που επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Ο Ζεράλντ Νταρμανέν ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου πως ο συλληφθείς είπε στους αστυνομικούς πως ήταν οργισμένος επειδή «τόσοι πολλοί μουσουλμάνοι πεθαίνουν στο Αφγανιστάν και στην Παλαιστίνη».

Αποφυλακίστηκε το 2020 υπό διοικητικό έλεγχο

Ο δράστης μένει με τους γονείς του. Οι μυστικές υπηρεσίες τον εντόπισαν το 2016 όταν στόχευε σε τρομοκρατική απόπειρα στο προάστιο La Defense. Καταδικάστηκε σε 5 έτη φυλάκισης (το ένα με αναστολή), αποφυλακίστηκε το 2020 υπό διοικητικό έλεγχο. Στο σωφρονιστικό ίδρυμα του δόθηκε φαρμακευτική θεραπεία για ψυχιατρική διαταραχή και συνέχισε τη θεραπεία και μετά την αποφυλάκιση του.

Το καλοκαίρι του 2022 οι αρχές εντόπισαν έντονη διαδικτυακή δραστηριότητα και τον έθεσαν υπό παρακολούθηση. Λίγο πριν την τρομοκρατική επίθεση στο σταθμό μετρό Bir-Hakeim, στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού, το Σάββατο βράδυ που στοίχισε τη ζωή σε Γερμανό τουρίστα και τραυμάτισε δύο άτομα, είχε καταγράψει σε βίντεο προκήρυξη όπου καταγγέλλει την γαλλική κυβέρνηση. Επίσης, σχολιάζει την επικαιρότητα και καταδικάζει τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στον κόσμο.

Eίχε ασπαστεί το ριζοσπαστικό Ισλάμ

Σε δημοσίευμα της, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρει ότι ο δράστης, Armand R., είναι Γάλλος που γεννήθηκε στο Neuilly-sur-Seine το 1997, από Ιρανούς γονείς.

Το άτομο, που ζει με τους γονείς του στην Εσόν και είναι γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας για τις σχέσεις του με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και για ψυχολογικά προβλήματα, δήλωσε αστυνομική πηγή στην γαλλική εφημερίδα. Ο Νταρμανέν δήλωσε ότι ο ύποπτος «υποβάλλεται σε ψυχιατρική και νευρολογική εξέταση».

Όταν ήρθε αντιμέτωπος με τους αστυνομικούς, ο άνδρας φέρεται επίσης να είπε ότι δεν μπορεί να ανεχθεί τους μουσουλμάνους που σκοτώνονται σε όλο τον κόσμο και υποστήριξε ότι «η Γαλλία είναι συνεργός του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Είχε συλληφθεί και το 2016 – Γνωστός στις γαλλικές Αρχές

Τον Ιούλιο του 2016, το ίδιο άτομο συνελήφθη από την DGSI (Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας). Ήταν ύποπτος ότι ήθελε να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση στην συνοικία της πρωτεύουσας, La Défense.

Κατά τη σύλληψή του τον Ιούλιο του 2016, ο Armand R.-M. ήταν μόλις 19 ετών. Σπούδαζε βιολογία. Γεννημένος στο Hauts-de-Seine από τους Ιρανούς γονείς που διέφυγαν από το καθεστώς των μουλάδων και δεν είναι μουσουλμάνοι, ο έφηβος ασπάστηκε το Ισλάμ το 2015.

Η μητέρα του τον περιγράφει ως ντροπαλό, συνεσταλμένο, ψυχολογικά αδύναμο, μοναχικό και εύκολα χειραγωγήσιμο. Πιστεύει ότι ο γιος της έχει πέσει στα νύχια μιας αίρεσης. Η αδελφή του τον περιγράφει ως ένα αγόρι που μπορεί να επηρεαστεί και που είναι αρρωστημένα ντροπαλό.

Ο άνδρας είχε ήδη καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2018 σε πέντε χρόνια φυλάκισης, εκ των οποίων το ένα με αναστολή, από το ποινικό δικαστήριο του Παρισιού, μεταδίδει η γαλλική Le Parisien.

Μεταξύ των φίλων του στο Facebook ήταν ο Larossi Aballa, ο μελλοντικός δολοφόνος δύο αστυνομικών που σκοτώθηκε σε μπανγκαλόου τους στη Magnanville (Yvelines) στις 13 Ιουνίου 2016. Συνομιλούσε επίσης με τον Adel Kermiche, έναν από τους δράστες της δολοφονίας του πατέρα Hamel στην εκκλησία του στο Saint-Étienne du Rouvray (Seine-Maritime) στις 26 Ιουλίου 2016. Ωστόσο, δεν συνδέθηκε ποτέ με καμία από αυτές τις επιθέσεις.

Στο Twitter, στις 2 Ιουλίου 2016, απείλησε τη Γαλλία με την εξής δήλωση: «Η Γαλλία κήρυξε πόλεμο, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη», αναφερόμενος στην Συρία.

Mε ψυχολογικά προβλήματα ο δράστης

Αν και δεν έχει διαγνωστεί με κάποια ψυχιατρική διαταραχή, ο ειδικός ψυχίατρος που τον εξέτασε κατά τη διάρκεια της έρευνας έκρινε ότι «ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας θα μπορούσαν να φανούν παθολογικά: ακραία αφέλεια σε σχέση με τις πιέσεις της στρατολόγησης, αδυναμία να λάβει υπόψη του τις επικίνδυνες σχέσεις που έχει συνάψει». Αναφέρεται σε «παθολογική σχιζοειδή προσωπικότητα», τονίζοντας την απομόνωση και την έλλειψη ενσυναίσθησης.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του France 24 Wassim Nasr, ο οποίος ειδικεύεται στην τρομοκρατία, ο δράστης γύρισε ένα δίλεπτο βίντεο στο οποίο ανέλαβε την ευθύνη πριν πραγματοποιήσει την επίθεσή του. Σε αυτό δήλωνε «υποστηρικτής του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους» και υποσχόταν «υποταγή στον χαλίφη Αμπού Χαφς». Ισχυρίστηκε επίσης ότι ενεργούσε για να «εκδικηθεί τους μουσουλμάνους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments