Πολιτική

Γεραπετρίτης: Χρέος μας να δίνουμε λύσεις – Οι διαφωνίες με την Άγκυρα να μην παράγουν κρίσεις

Γεραπετρίτης: Χρέος μας να δίνουμε λύσεις – Οι διαφωνίες με την Άγκυρα να μην παράγουν κρίσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn. Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Όσο για τη δήθεν υπόκλισή του στον Τούρκο πρόεδρο κατά την υποδοχή στο προεδρικό μέγαρο, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτή απευθυνόταν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Σκοπός μας είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις»: Με αυτή την φράση, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, περιέγραψε το νόημα της προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία, η οποία, όπως υπογράμμισε, παρατηρείται τους τελευταίους δέκα μήνες.

Θα πάμε βήμα βήμα στην προσέγγιση με την Τουρκία, υπογράμμισε ωστόσο, καθώς η Αθήνα έχει αντιληφθεί ότι η Άγκυρα δεν έχει υποχωρήσει από τις θέσεις αναθεωρητισμού που, συχνά πυκνά, εκφράζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί του.

«Η Διακήρυξη των Αθηνών σηματοδοτεί την επόμενη μέρα» υπογράμμισε ακόμη, δίνοντας έμφαση τόσο στις σημαντικές συμφωνίες που υπέγραψαν Αθήνα και Άγκυρα, όσο και στην άρτια προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν και από τις δύο πλευρές.

Όσο για το ζήτημα της «τουρκικής», κατά τον Ερντογάν, «μειονότητας» στη Θράκη και την απάντηση Μητσοτάκη ότι «ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης», ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η ελληνική διπλωματία είναι πάντοτε έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να υπάρχει μία κατανόηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ακόμη ο κ. Γεραπετρίτης, για να προσθέσει: «Αισθάνομαι ότι υπάρχει γνήσια διάθεση των δύο χωρών να προχωρήσουμε στη σχέση μας».

Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, τόνισε επίσης, χαρακτηρίζοντας ιστορική τη σημερινή μέρα.

«Αισθάνομαι πιο δυνατός για να διαχειριστώ την οποιαδήποτε ένταση» είπε ακόμη ο υπουργός.

Ο κ. Γεραπετρίτης ρωτήθηκε και για τις σχέσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, αλλά και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς τον ρώτησε για τη δήθεν υπόκλισή του στον Τούρκο πρόεδρο, κατά την υποδοχή στο προεδρικό μέγαρο, η οποία προκάλεσε ποικίλα σχόλια στα social media, με τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πως καταλαβαίνει τις αντίθετες φωνές στην προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά όχι και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να εκφράζονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments