Διεθνή

Ecofin: Νέο αδιέξοδο για το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά με θετικές προοπτικές λύσης

Ecofin: Νέο αδιέξοδο για το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά με θετικές προοπτικές λύσης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,«Η συμφωνία θα πρέπει να περιμένει» δήλωσε η προεδρεύουσα Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Νάντια Καλβίνο

«Η συμφωνία θα πρέπει να περιμένει» δήλωσε η προεδρεύουσα Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Νάντια Καλβίνο

Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας ολοκληρώθηκε σήμερα η συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες, καθώς οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ δεν κατόρθωσαν και να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους, παρά το γεγονός ότι «οι προοπτικές είναι καλύτερες», όπως δήλωσε η προεδρεύουσα, Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Νάντια Καλβίνο.

«Προς το παρόν, φαίνεται ότι η συμφωνία θα πρέπει να περιμένει», τόνισε η Καλβίνο,  αν και η πρόθεση είναι να κλείσει το θέμα, πριν το τέλος του χρόνου. «Δεν κατέστη δυνατό να οριστικοποιηθούν όλες οι εκκρεμείς διαβουλεύσεις τεχνικής, πολιτικής και νομικής φύσης, αλλά ελπίζουμε να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η Καλβίνο, η οποία εξελέγη σήμερα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών  Οικονομίας της ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας και κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν «έντονες» και θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες με «διαδικασία διαβούλευσης», διευκρίνισε η Καλβίνο.

Έκτακτο Ecofin στις 18 Δεκεμβρίου

Η ιδέα είναι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία διαβούλευσης «τις επόμενες ημέρες» και, εάν χρειαστεί, «θα συγκληθεί έκτακτο Ecofin για να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους», πιθανώς την εβδομάδα της 18ης Δεκεμβρίου.

Η συμβιβαστική πρόταση που έγινε από την Ισπανία επιδιώκει να μειώσει το χρέος και ταυτόχρονα να διατηρήσει την ώθηση για επενδύσεις, εξήγησε η Καλβίνο. «Περιλαμβάνει τέσσερις τύπους εγγυήσεων, για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει περιθώριο «διαρκούς μείωσης του χρέους, δημοσιονομικός χώρος κάτω από το όριο του 3%, ώστε οι χώρες να μπορούν να λάβουν αντικυκλικές πολιτικές, να διασφαλίσουν την προστασία των επενδύσεων και τις μεταρρυθμίσεις για την προώθηση των προτεραιοτήτων της πράσινης, ψηφιακής και αμυντικής μετάβασης.

Ερωτηθείσα σχετικά με μια νέα πρόταση που διατυπώθηκε μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, η Καλβίνο τόνισε ότι «έγινε προσπάθεια όχι μόνο από τα τέσσερα μεγαλύτερα μέλη του Συμβουλίου, αλλά με όλα τα μέλη για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής πρότασης».

Δείπνο οκτώ ωρών

Η Ισπανίδα υπουργός απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα στοιχεία που οδήγησαν στην μη επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής» από Ευρωπαίους διπλωμάτες που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, το χθεσινοβραδινό άτυπο δείπνο των 27 υπουργών διήρκησε 8 ολόκληρες ώρες, καθώς οι διαφωνίες ήταν πολλές. « Η Γαλλία που ζητούσε μεγαλύτερη ευελιξία για τον ρυθμό μείωσης του ελλείμματος και η Ιταλίας που αξίωνε ειδική μεταχείριση για τις αμυντικές δαπάνες», τονίζουν στη «Ν» οι ίδιες πηγές.

Συμφωνία στο 92-95%

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ έκανε λόγο για «ουσιαστική πρόοδο», λέγοντας ότι είναι βέβαιος ότι μια συμφωνία για ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους. «Αυτή η συμφωνία θα θεσπίσει συνεκτικούς κανόνες και θα αναγνωρίσει τη σημασία των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει συμφωνία στο 95% του πακέτου», διαβεβαίωσε ο Λεμέρ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ  έκανε λόγο «για συμφωνία κατά 92%».

Όπως είπε ο Λίντνερ «υπάρχει συμφωνία για τις εγγυήσεις  που πρέπει να δοθούν στο μέτωπο του ελλείμματος και του χρέους. Τώρα είναι θέμα εύρεσης της σωστής ποσοτικοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη, για παράδειγμα, τις αμυντικές δαπάνες. Όσον αφορά τα υπερβολικά ελλείμματα, πιστεύουμε ότι πρέπει να μειωθούν και όχι να δικαιολογηθούν. Υπό αυτή την έννοια, η τρέχουσα διαδικασία παρέχει  επαρκή περιθώρια ευελιξίας. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με αυτό το όραμα των πραγμάτων».

Συμβιβαστικό κείμενο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» από τις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνάντησης, έχει ετοιμαστεί ένα συμβιβαστικό κείμενο από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την ισπανική Προεδρία, το οποίο δόθηκε στους υπόλοιπους υπουργούς.

Το κείμενο ελάμβανε υπόψη την πρόσφατη έντονη αύξηση των επιτοκίων την περίοδο 2025-2027. Η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στοχεύει να συνδυάσει την αναδιάρθρωση του χρέους με την προώθηση των επενδύσεων.

Αισοδοξία Καλβίνιο

Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ecofin, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνιο εμφανίστηκε αισιόδοξη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι πριν το τέλος του έτους τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Η Ν. Καλβίνιο ανέφερε ότι «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος μετά τις έντονες διαβουλεύσεις που κράτησαν οχτώ ώρες». Όμως όπως είπε: «δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για όλες τις πολιτικές, νομικές και τεχνικές διαβουλεύσεις, αλλά ελπίζουμε να το ολοκληρώσουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια πολιτική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους».

Πηγή: naftemporiki.gr//Μιχάλης Ψύλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments