Πολιτική

Γιατί η κυβέρνηση στοχεύει στην ποινική αναβάθμιση των ερευνών

Γιατί η κυβέρνηση στοχεύει στην ποινική αναβάθμιση των ερευνών

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Τι σημαίνει στην πράξη το λεγόμενο "υπόδειγμα της Χρυσής Αυγής".

Με γεμάτη ατζέντα και συγκεκριμένα αιτήματα μετέβησαν σήμερα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την έξαρση της οπαδικής βίας.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων για την οπαδική βία, το επόμενο λογικό βήμα ήταν  η επίσκεψη του κ. Γιάννη Οικονόμου και του κ. Γιάννη Βρούτση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε συνέντευξή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να ζητήσει από την Δικαιοσύνη αναβάθμιση του συνόλου της υπόθεσης  των επεισοδίων στου Ρέντη.

«Θα ζητήσουμε να εξεταστεί η υπόθεση αυτή σαν δράση εγκληματικών συμμοριών, με διασύνδεση, όχι μόνο με φαινόμενα οπαδικής βίας αλλά με μια σειρά παραβατικών συμπεριφορών που καλύπτουν ευρύτερα θέματα: εμπορία ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, συμμετοχή σε περίεργες συμμορίες και μαφίες – και με ένα βαθύ ιστορικό που δε θα καλύπτει ούτε τους 2, 3 ή 6 μήνες ή 1 χρόνο, αλλά θα πηγαίνει και πολύ πιο πίσω σε δολοφονίες και σε πρόσωπα που η παρουσία τους, παρά το γεγονός ότι είχε επισημανθεί εκεί, εξακολουθούσε και εξακολουθεί να επισημαίνεται στους αθλητικούς χώρους και στο οικοσύστημα το οπαδικό» σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Επιπρόσθετα, όπως προαναφέρθηκε, υπογράμμισε ότι «θα ζητηθεί επανέλεγχος μιας σειράς υποθέσεων που θα βοηθήσει συνολικά τις Αρχές να αντιμετωπίσουν (και σε ό,τι αφορά τους φυσικούς, αλλά ενδεχομένως και τους ηθικούς αυτουργούς) όλη αυτή την έξαρση της εγκληματικής δραστηριότητας από αυτές τις αγέλες χουλιγκάνων».

Με βάση πληροφορίες, στους φακέλους των δύο υπουργών περιλαμβάνονται ανακοινώσεις ομάδων, δημοσιεύματα, προωτοσέλιδα εφημερίδων, προφίλ, διαδικτυακές συζητήσεις στα social media κ.ο.κ.

Το επιχείρημα της Κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι υπάρχουν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτών των περιστατικών και ότι οι συμμορίες των οπαδών έχουν δομή και ιεραρχία, πέρα από τη διάκριση των αυτουργών.

Με άλλες λέξεις, οι υπουργοί επιδιώκουν η δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει τις έρευνες για τις συμμορίες των χούλιγκαν κατά τον τρόπο που αντιμετώπισε η δικαιοσύνη τη Χρυσή Αυγή πριν από μια δεκαετία.

 Υπενθυμίζεται ότι ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως Νίκος Δένδιας είχε ομογενοποιήσει τα στοιχεία και τα είχε διαβιβάσει στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η ενοποίηση των δικογραφιών που αφορούσαν τα μέλη της οργάνωσης.

Γίνεται σαφές λοιπόν ότι τα αδικήματα των χουλιγκάνς θα μετατρέπονται σε αδικήματα δημοσίου δικαίου και ότι η παραγραφή τους θα καθίσταται στην πράξη εξαιρετικά δυσχερής, ενώ, παράλληλα, θα επιχειρείται η “ενοποίηση” παρόμοιων αδικημάτων οπαδικής βίας.

Τονίζεται ακόμη πως πριν από τη σημερινή παρουσία του Γιάννη Οικονόμου και του Γιάννη Βρούτση στον Άρειο Πάγο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως με άδειες κερκίδες θα διεξαχθούν μια σειρά από ποδοσφαιρικούς αγώνες.  Οι απαγορεύσεις αφορούν αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος της Super League, αλλά και στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος, ενώ επι μέρους εφαρμογή θα υπάρξει και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τα μέτρα αναμένεται να επεκταθούν και στις μικρότερες κατηγορίες. Πάντως τα συγκεκριμένα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την οπαδική βία, δεν αφορούν τους αγώνες των υπολοίπων αθλημάτων, πέραν του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments